Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ital nezná ten zázrak jménem česká gastronomie?

Foto: pixabay

Reakce na kritický článek o české gastronomii.

Článek

Krátké shrnutí pro ty, kteří nečetli původní text. Článek „Ital v Praze“ rádoby senzačně odhaluje pohled cizince na českou gastronomii a její kulturu. Přičemž hlava nehlava kritizuje některé trendy, jako je údajná vysoká cena za méně kvalitní produkty, například kávu z kapslí nebo mražené dorty.

Autor se zamýšlí nad tím, jak Češi vnímají potraviny a nápoje, a srovnává to s tradičním italským přístupem k espressu a čerstvosti.

Dovolím si autorovi pln moravské zdvořilosti oponovat. Svůj umírněně kritický pohled člením do tří základních rovin:

1. Nadhodnocení „italského ideálu : Autor Pisálek 00 zmiňuje, že v Itálii je espresso přesně definovaným produktem, ale přehlíží, že kultura kávy v Česku prochází evolucí. Zatímco kapsle mohou být vnímány jako nevhodné z hlediska kvality či ekologie, stále více kaváren v Česku nabízí kvalitní zrnkovou kávu a různé alternativy přípravy, což článek nezohledňuje. Jen kolik je jich například u nás v Brně. Vyjmenovávat je nebudu a ani nemohu (rozpor s redakčními reklamními pravidly). Kávu z kapslí najdete opravdu jen okrajově v pár obskurních podnicích. Takže autorova paušalizace je nepravdivá.

2. Sociální a ekonomický kontext Zmíněný italský pohled působí elitářsky vůči českým spotřebitelům, kteří si často vybírají kompromis mezi cenou a dostupností.

Je sice pravda, že samotná káva je v Itálii skutečně levnější než v ČR, nicméně drtivá většina jiného sortimentu je o poznání lacinější v Česku. Samozřejmě s vyjímkou provařených turistických lokalit jako Praha, Mikulov nebo Český Krumlov. Ale třeba kvalita a cena piva je v ČR o rychlík někde jinde než v Itálii. Stejně tak třeba svíčková, řízky nebo gulášek.

3. Kulturní rozdíly : Autor staví nerespektujícím způsobem italský přístup na piedestal. A současně perfidně snižuje hodnotu českých tradic a chutí. Česká a zejména moravská kuchyně má své unikátní pokrmy, které by měly být považovány za stejně hodnotné jako italská striktní pravidla pro espresso.

Tím samozřejmě netvrdíme, že česká gastronomie je bezchybná, nicméně kritika má být objektivní a vyvážená. Nikoliv neobjektivní a nevyvážená. Oponentovi z rozčilení nad tématem zcela vyschla relevantní slovní zásoba…

Závěrem

Celkově článek podněcuje zajímavou diskusi o hodnotě potravin a o kulturních rozdílech v jejich vnímání, ale mohl by být lépe vyvážený a méně kategorický vůči české realitě.

Pro hlubší porozumění by bylo vhodné nejen kritizovat, ale i nabídnout praktické rady či smysluplné alternativy. Jak říkal i prezident Petr Pavel 17.listopadu 2024, když na něj křičel rozvášněný dav - kritizovat to umí každý, ale přinášet konstruktivní řešení…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz