Hlavní obsah

Když gymnazistka píše ironicky arcibiskupovi, prestiž dnešní církve je opravdu v troskách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jelikož autorka neumožnila diskuzi pod článkem, musím stručně reagovat touto cestou. Tedy samostatným článkem.

Článek

V článku je patrný výrazný nesouhlas s postavením církve, především pokud jde o její vliv na  etické vzdělávání. Čechová polemizuje nad tím, kdo má vlastně právo definovat, co je správné nebo etické, a kdo by měl být zodpovědný za formování mladé generace. Staví se na stranu hubaté středoškolačky, která poučuje arcibiskupa.

Možná zítra čeští středoškoláci začnou poučovat papeže, předsedu Senátu PČR a pak i samotného Boha/Bohyni.

Pokud někdo nazývá parciálně klackovité chování středoškolačky jako že prý „udělila hlavě české katolické církve lekci z kritického myšlení i respektu k druhým“, tak nezbývá než kroutit hlavou a možná i začít i uvažovat o zrušení vánočních a velikonočních prázdnin, které mají původ právě v náboženství. .

Kriticky se můžeme zaměřit na několik aspektů textu P. Čechové:

Zjednodušení problematiky

Čechová sice otevřeně vyjadřuje své postoje, ale může se zdát, že zjednodušuje komplexní otázku vztahu mezi církví, státem a školstvím. Článek místy vyznívá tak, že je církev a arcibiskup jsou perfidně vykreslováni jednostranně negativně.

Zde by bylo na místě reflektovat, že církevní instituce hrály a hrají významnou roli v oblasti etického a hodnotového vzdělávání v mnoha státech, což nelze redukovat pouze na vnucování dogmat.

Výrazná rétorika bez ochoty k dialogu

Autorka se ve svém článku jasně staví proti církevním vlivům, ale její tón působí místy příliš konfrontačně. Ačkoli je její argumentace srozumitelná a jasně strukturovaná, postrádá ochotu k dialogu. Pokud by byla otevřenější vůči diskuzi, mohla by být její kritika silnější a získat podporu i u lidí, kteří s církví sympatizují, ale zároveň zastávají názor, že by vzdělávání mělo zůstat neutrální.

Veřejná diskuze o roli církve ve školství vyžaduje nejen osobní, ale i širší pohledy, včetně těch historických a kulturních.

Ergo kladívko, důležitým bodem k zamyšlení je, jakou roli by církev měla hrát ve veřejném životě. Čechová se jednoznačně staví proti jakémukoli vlivu církve na veřejné školství, ale není otázka spíše o míře tohoto vlivu?

Existují státy, kde církev a náboženství zůstávají důležitou součástí kulturní identity, a i v sekulárních zemích se diskutuje o tom, jak a jestli vůbec mají náboženské instituce mít hlas ve veřejné sféře.

Pavla Čechová nabízí zajímavý a odvážný pohled na aktuální téma, který rezonuje u řady mladých lidí, kteří volají po neutralitě vzdělávání. Avšak komplexní povaha otázky náboženství ve školství by si zasloužila hlubší analýzu a ochotu k diskuzi. Udržení rovnováhy mezi osobními názory a širší reflexí společenských hodnot by článku dodalo větší váhu a přesvědčivost.

A hlavně pokud Čechová píše - děkuji vám za lekci kritického myšlení a respektujícího dialogu, kterou jste udělila nejen panu arcibiskupovi, ale nám všem, kteří jsme vyrůstali v době, kdy s námi nikdo nediskutoval a nikdo se nás na nic neptal. - a pak sama zavře nedemokraticky diskuzi pod článkem, tak to působí až tragikomicky.

Sečteno - Proč máme z článku pocit, že publicistka P. Čechová si vzala nebohou středoškolačku jako štít v boji proti katolické církvi?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz