Hlavní obsah
Knihy a literatura

Recenze knihy: Možnosti milostného románu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Němcův román vyšel za Corony.

O mé oblíbené knize od brněnského autora Jana Němce.

Článek

Již dlouho jsem se chystal napsat anotační recenzi na mou oblíbenou knihu od Jana Němce.

Klasicky jsem ji třikrát od počátku letošních prázdnin rozepsal, až dnes jsem ji dopsal (a proškrtal - abych se vyvaroval čapkovskému poznatku - neměl jsem moc času, tak jsem to napsal dlouhé) a tady je.

Kniha Jana Němce s názvem, který se stal i titulkem tohoto článku je neotřelým literárním dílem, které se odvážně noří do tématu lásky a jejího nevyhnutelného rozpadu. Autor, známý mj. již svou úspěšnou knihou Dějiny světla a též jako ambiciózní šéfredaktor literárního časopisu HOST, se zde pustil do mnohem osobnějšího projektu, který působí jako autobiografická zpověď.

Hlavní postavou je Jan, jehož osudy se nápadně podobají těm autorovým – od jeho povolání redaktora až po intimní detaily několikaletého vztahu s fyzickou osobou identifikující se jako žena jménem Nina.

In medias res: Možnosti milostného románu (MMR) jsou komplexním literárním dílem, které sleduje nejen samotný příběh vztahu, ale i trýznivou potřebu pochopit, proč vztah vlastně skončil. Komu někdy skončil nějaký vztah, a to bude asi každý v Evropě, jistě pochopí.

Z trosek tohoto vztahu vyrůstá příběh, který se opírá o širokou škálu literárních a kulturních odkazů – od Dantovy Božské komedie až po banální zprávy českého bulvárního tisku. Jan Němec skrze svůj text zkoumá, jak lze pomocí literatury uchopit to, co je na první pohled neuchopitelné, přičemž se neustále potýká s tím, že podstata reality mu stále uniká a uniká.

Učenec či doktorand z FF MU by možná napsal, že recenzovaná kniha je zároveň reflexí nad samotným procesem psaní. Pan Němec se nebojí překročit hranice intimity a zároveň zkoumá vlastní roli jako autora i postavy.

Výsledkem je velmi introspektivní dílo, které si klade otázku po smyslu lásky a způsobech, jak ji zaznamenat a možná i trochu pochopit.

Rozporuplné reakce

I když se kniha setkala s rozporuplnými reakcemi – někteří čtenáři a kritici ji vnímají jako příliš sebestřednou či „ufňukanou“, podle mne, nepatrného fanouška literatury,  její literární kvality jsou nezpochybnitelné.

Vsuvka: na letošním Měsíci autorského čtení (MAČ, červenec 2024, pořadatel Větrné mlýny) v Brně se o ní krutopřísně negativně vyjádřila i spisovatelka Tereza Semotánová (autorka mj. úspěšných knih - Ve skříni Radikální potřeby).

Osobně jsem byl v publiku přítomen, kdy se TS nelichotivě v rámci diskuze o Němcově knize vyjádřila - ve smyslu, že žasne, co dnes může vycházet. Paradoxně v samotném MMR je největší evropský festival autorského čtení (i pití) zmíněn, včetně diváckého literárního Fantomase - Josefa Zajíčka.

Avšak nepřímo i tato událost je důkazem, o jak ikonické dílo se v případě MMR stále jedná - i skoro pět let po jeho vydání. Jak říká klasik, pro knihu je nejhorší, když se o ní mlčí.

Autor tohoto blogu má názor opačný, pokládá MMR za vysoce kvalitní dílo, které by se mělo dostat do středoškolských čítanek. Němcův jazyk je bohatý a hluboký, často plný myšlenek, které vybízejí k zamyšlení.

Možnosti milostného románu jsou tedy nejen románem o vztahu, ale i o samotné podstatě psaní a hledání pravdy skrze literaturu.

MMR určitě doporučuji k přečtení, je to skvělá knížka. Ne nadarmo byla v roce 2020 nominována na prestižní cenu Magnesia Litera. Pro ty, kteří neradi čtou, vyšla i jako audiokniha.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz