Hlavní obsah

Mužské právo. Jsou právní pravidla neutrální?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Recenze (nejen) právnické knihy

Článek

Představovaná monografie je zásadním dílem, které otevírá diskuzi o genderové spravedlnosti v právním systému. Tato kolektivní monografie, vedená Kateřinou Šimáčkovou, Barbarou Havelkovou a Pavlou Špondrovou, přináší hluboký vhled do otázky, zda současné právní předpisy skutečně měří všem stejně, nebo zda jsou naopak zakořeněny v tradici „mužského“ pohledu, který nebere plně v potaz specifické potřeby a problémy žen.

Kniha je strukturována do několika tematických bloků, přičemž každý z nich nabízí pohled na různé aspekty fungování práva.

První část se zaměřuje na *teoretická východiska*, kde autoři analyzují, jaké jsou základní předpoklady a představy o neutralitě práva. Následují kapitoly věnující se *historické perspektivě*, která odhaluje, jak právní systémy v minulosti utvářely pozice žen ve společnosti. Zvláště zajímavé jsou části zaměřené na *mezinárodní právo* a otázky násilí a trestání, kde se řeší, jak jednotlivé právní systémy přistupují k problematice domácího násilí, sexuálního obtěžování či násilí na ženách obecně.

Jedním z nejsilnějších aspektů knihy jsou osobní příběhy, které uvádějí každý příspěvek. Tyto životní příběhy poskytují konkrétní a často velmi emotivní příklady toho, jak může být právo v některých situacích slepé k genderovým specifikům. Právě tyto příběhy dávají čtenáři možnost lépe porozumět tomu, jaké dopady mohou mít na životy žen zdánlivě neutrální právní předpisy.

Další tematické bloky, jako je rozhodování, politika, veřejný prostor péče, práce, rodina a děti, rozebírají vliv práva na sféry, které jsou tradičně spojovány s mužskými a ženskými rolemi ve společnosti.

Otázky týkající se reprodukčních práv či postavení LGBT komunity v právním systému pak knihu posouvají na další úroveň, kde se diskutuje nejen o rovnosti žen a mužů, ale i o širším pojetí právního řádu jako spravedlivého systému pro všechny.

Celkově vzato, Mužské právo je výjimečným dílem, které podrobně a kriticky zkoumá zdánlivou neutralitu práva.

Kniha je čtivá, informativní a otevírá prostor pro hlubší pochopení toho, jak právo formuje naše životy a jak může přispívat k nerovnosti, pokud není přizpůsobeno specifickým potřebám různých skupin obyvatel.

Je to nepostradatelná četba nejen pro studentky a studenty práv (magisterského či doktoandského studia), ale i pro každého, kdo se zajímá o genderovou spravedlnost, právo a sociální otázky.

Publikace vyšla v roce 2020 v prestižním nakladatelství Wolters Kluwer, a dodnes je cenným podnětem k zamyšlení, i když třeba nebudeme se vším v ní zmíněným souhlasit, ať již zcela nebo zčásti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz