Hlavní obsah
Právo a státní správa

Oldřich Kužílek - legendární bojovník za právo na informace v ČR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Oldřich Kužílek je významná osobnost v oblasti české politiky, kultury, občanského aktivismu a ochrany práv občanů na informace.

Článek

Poprvé a zatím naposledy se O. Kužílek narodil 4. ledna 1956 v Praze.

Zajímavost vystudoval nejprve Fakultu stavební na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) a poté Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU), kde se zaměřil na režii.

Byl aktivní v divadelním prostředí mj. spolupracoval s Jaroslavem Duškem v divadle Vizita. Po revoluci v roce 1989 se stal jedním z hlavních organizátorů Občanského fóra v Hradci Králové a byl součástí vyjednávání o odchodu sovětských vojsk z tehdejšího Československa.

Kužílek - politik

Jeho ranná politická kariéra zahrnovala členství v pravicové Občanské demokratické alianci (ODA), za kterou působil v letech 1991 až 1998 jako poslanec.

Spolu s tehdejším senátorem panem Michaelem Žantovským se stal spoluautorem důležitého zákona o svobodném přístupu k informacím (zákon č. 106/1999 Sb.).

Tento zákon zajišťuje veřejnosti právo na informace od veřejných institucí a je považován za jeden z klíčových nástrojů pro zajištění transparentnosti veřejné správy.

O. Kužílek se i po odchodu z parlamentu nadále věnoval otázkám otevřenosti a transparentnosti veřejné správy. Je poradcem a lektorem v oblasti práva na informace a ochrany soukromí a působí v projektu Otevřete.cz, který se zaměřuje na zvyšování otevřenosti státních institucí.

Aktivně se podílí na práci v městské části Praha 6, kde je dlouhá léta zastupitelem. Na „Šestce“ byl a je zodpovědný především za transparentnost, lokální média, svobodný přístup k informacím a participaci občanů na správě věcí veřejných.

Kužílek - umělec

Mimo politiky, je všeuměl Kužílek i činný kulturně a publicisticky.

Pod fantazijním jménem Olaf Lávka působil v letech 1996 až 2000 jako autor a moderátor už neexistujícího Rádia Limonádový Joe v Praze a okolí.

Dále pak Spolu s paní Ester Kočičkovou pravidelně vystupoval na ČRo v pořadu Ptá se Ester Kočičková/Olaf Lávka až do zrušení pořadu koncem roku 2007.

Dlouhodobě publikuje články v denním tisku (např. MF Dnes) a vystupuje především jako odborník na transparentnost veřejné správy zejména v ČT a ČRo, ale občas i jinde.

Závěrem

Příležitostně O. Kužílek i vyučuje na vysokých školách - mj. roky jezdil na PrF MU v Brně jako externí host studijního předmětu Právo na informace, jehož garantem byl JUDr. Petr Kolman Ph.D. z tamní právnické fakulty.

Jeho celoživotní snaha o zlepšení transparentnosti státní správy a ochrany osobních údajů ho činí důležitou postavou českého veřejného prostoru.

Prameny a další informace:

https://www.psp.cz/eknih/1990cnr/rejstrik/jmenny/k.htm

https://cs.wikipedia.org/wiki/Old%C5%99ich_Ku%C5%BE%C3%ADlek

https://www.otevrenaspolecnost.cz/pravo-na-informace

Osobní setkání autora blogu s O. Kužílkem v letech 2006 - 2015

https://www.praha6.cz/samosprava/zastupitelstvo/zastupitel_60019_62816.html

https://www.irozhlas.cz/zpravy-tag/oldrich-kuzilek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz