Hlavní obsah
Aktuální dění

Politické strany zase kážou vodu a samy pijí šampaňské

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Legendární Medvěd

Zase dvojí metr?

Kritická glosa k ekologii.

Článek

Zpráva o tom, že politické strany budou osvobozeny od recyklačního poplatku
za své předvolební letáky, vzbuzuje oprávněnou kritiku. Tento krok je de facto nespravedlivý vůči ostatním subjektům, které budou poplatek hradit,
a to především obchodníci. A také podrývá důvěru občanů a firem v nutnost chránit životní prostřední a hlavně neprodukovat zbytečný odpad.

Citovaný poplatek má být zaveden jako součást novely zákona, která správně reaguje na dlouhodobou nadprodukci letáků. Podle expertních odhadů
se v ČR ročně vyprodukuje až dvacet tisíc tun tištěných reklamních prospektů, z nichž velká část skončí v odpadu, což samozřejmě představuje významnou zátěž pro naše životní prostředí.

Jinak řečeno - produkce letáků je v Česku stabilně okolo čtyř miliard kusů ročně, které končí v řádnějším případě v tříděném sběru (hrazeném obcemi), následně se o ně někdo musí postarat a zajistit správné nakládání s těmito odpady. Jejich výrobci na tyto procesy dnes vůbec nepřispívají.

Politické strany a hnutí, které by měly být vzorem v zodpovědném přístupu
k životnímu prostředí, se však díky citované výjimce z poplatku zcela vyhýbají jakékoliv finanční odpovědnosti za svůj podíl na vzniku nadbytečného odpadu. Mám za to, že zmíněné opatření nejenže vytváří nerovné podmínky, ale také dává jasný signál (řečeno fialovským slovníkem), že politické strany se snaží ulevit svým rozpočtům na úkor ekologické zodpovědnosti!

Pro hrubou ilustraci - pouze za uplynulé dva roky se rozneslo více než tisíc tun tiskovin s politickou reklamou. Politické strany by v takovém případě měly
za recyklační poplatek zaplatit až deset milionů českých korun.

Když vezmeme v úvahu, že letáky politických stran tvoří nikoliv nevýznamnou část tištěných materiálů, zejména v období předvolebních kampaní, tak nad výjimkou musíme jen kroutit hlavou. Ostatně volby jsou u nás skoro pořád.

Jak známo, tyto volební kampaně často produkují obrovské množství letáků, které následně končí v odpadu, což zvyšuje objem odpadového papíru, který musí být tříděn a zpracován.

Je tedy na místě otázka, zda by politické strany neměly jít příkladem a nést svůj podíl na nákladech za produkci odpadu. V době, kdy se klade stále větší důraz na ochranu životního prostředí a udržitelnost, je citované hloupé osvobození politických stran od recyklačního poplatku správně vnímáno jako nevhodný krok zpět.

Sečteno - je důležité, aby se politické strany i ostatní producenti papírových letáků chovali zodpovědně. A přispívali k řešení problému s nadprodukcí odpadu. Výjimky z recyklačního poplatku by neměly být udělovány na základě politických zájmů. Musí být naopak součástí spravedlivého systému, ve kterém každý nese svůj díl odpovědnosti za ochranu životního prostředí.

Jak by řekl náš skoro osmdesátiletý soused – právník na penzi: Strany zase kážou vodu, ale sami pijí víno!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz