Hlavní obsah
Právo a státní správa

Významní čeští a moravští žijící právníci - Martin Kopa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

JUDr. Martin Kopa, Ph.D., je významnou postavou českého právního prostředí, která spojuje akademickou a soudní praxi.

Článek

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci z roku 2010 získal hluboké znalosti v oblasti ústavního práva, což dokládají jeho tituly „malého doktora“ (JUDr., 2011) a „velkého doktora“ (Ph.D., 2014), které získal na stejné fakultě.

Dodnes tam působí jako pedagog, a podílí se tak na formování nové generace právníků.

Martin Kopa má za sebou také bohaté profesní zkušenosti z vrcholných institucí ochrany práva. Působil jako asistent u Evropského soudu pro lidská práva, Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu, což mu umožnilo zkoumat a (před)rozhodovat složité případy týkající se mj. základních lidských práv a svobod.

Jeho praxe u těchto institucí zdůrazňuje jeho odborný zájem o veřejné právo a ochranu lidských práv.

Od roku 2020 zastává funkci soudce správního úseku Krajského soudu v Brně, kde se věnuje řešení sporů, které se dotýkají veřejnoprávních oblastí. Svými rozhodnutími přispívá k formování správní justice v České republice a potvrzuje své odborné postavení jako jednoho z předních odborníků v oblasti ústavního a správního práva.

JUDr. Martin Kopa je respektovaným právníkem, který svým pedagogickým působením i profesními zkušenostmi ovlivňuje (nejen) českou právní scénu.

Kromě toho je samostatným autorem či spoluautorem několika monografií z těchto oborů a popularizuje veřejné právo na sociálních sítích. Za to jej v roce 2018 vydavatelství Economia zařadilo spolu s dalšími šesti právníky a právničkami do přehledu Inovativní právníci 2018.

Kopovy VYBRANÉ PUBLIKACE

Bartoň M., Kratochvíl J., Kopa M., Tomoszek M., Jirásek J., Svaček O. Základní práva. In Bartoň M. (Eds.) 2016.

přispěl také vlastní kapitolou do prestižní publikace - Mužské právo (ed. Kateřina Šimáčková, Wolters Kluwer, 2020)

více na:

https://www.pf.upol.cz/nc/pl/kontakty/vizitka/empid/20031612/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz