Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zázraky přírody. Brocchinia tatei: Vzácná masožravá rostlina z tepui a její velký ekologický význam

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Masožravcem není jen člověk.

Zajímavost ze světa přírody. Člověče, rozhlédni se kolem sebe, konečně.

Článek

Na kvetoucí třímetrovou Brocchinii Tatei, jež patří mezi broméliovité rostliny, láká nyní Botanická zahrada v Liberci.

Brocchinii Tatei prostě patří mezi rostliny, jež vykvetou za svůj život jen jednou a pak odumřou. Liberecká prestižní zahrada ji získala loni darem od světoznámého německého botanika a specialisty na masožravé (!) rostliny Andrease Wistuba a dosud ji měla v depozitáři, který není přístupný.

Nedávný výzkum přinesl fascinující objevy o rostlině Brocchinia tatei, která je jedním z unikátních druhů nacházejících se na odlehlých stolových horách zvaných tepui v Jižní Americe, zejména ve Venezuele.

Tepui, často nazývané „ostrovy v oblacích“, představují mimořádně izolované a těžko dostupné ekosystémy, kde evoluce probíhá ve specifických podmínkách, čímž se zde rozvíjejí velmi unikátní druhy flóry a fauny.

Brocchinia tatei patří do čeledi bromeliovitých (Bromeliaceae), což je stejná rodina, do které patří i známější druhy jako ananas nebo různé okrasné rostliny.

Pozor, co však činí tento druh zvlášť zajímavým, je jeho přizpůsobení extrémním podmínkám, které na tepui panují. Tato stolová pohoří jsou totiž místy s neúrodnými půdami a často se zde setkáváme s velmi nízkými teplotami a vysokou vlhkostí.

Adaptace a ekologický význam

Brocchinia tatei je fascinující především svými schopnostmi přežívat v extrémně nehostinném prostředí.

Zmíněná rostlina patří mezi tzv. karnivorní druhy, což znamená, že získává živiny částečně lovením a trávením hmyzu. Vzhledem k tomu, že půdy na tepui jsou velmi chudé na živiny, karnivorismus je pro mnoho druhů, včetně Brocchinie, důležitým způsobem, jak si zajistit potřebné látky.

Rostlina je schopna vytvářet struktury, které zachytávají vodu a drobné organismy, jako jsou hmyz či mikroorganismy. Zvláštností této rostliny je její schopnost vytvářet pasti podobné nádržím, do kterých stéká voda a ve kterých se hromadí živiny.

Tento systém umožňuje rostlině získávat dusík a další klíčové látky, které jí pomáhají přežít na chudé půdě stolových hor.

Ekologicky má Brocchinia tatei zásadní význam pro celý ekosystém tepui.

Díky svým vlastnostem přispívá k obohacení živin v okolním prostředí a slouží jako důležitý článek potravního řetězce. Mnohé další druhy závisí na její přítomnosti, protože se podílí na zachování rovnováhy v ekosystému.

Ohrožení a ochrana

Přestože tepui patří mezi jedny z nejizolovanějších a nejméně přístupných míst na Zemi, tato oblast není zcela imunní vůči dopadům lidské činnosti. Odlesňování v nižších nadmořských výškách, změny klimatu a rozšiřování těžebního průmyslu představují hrozby i pro tak vzdálené oblasti, jako jsou tepui.

Výzkum Brocchinia tatei a dalších endemických druhů je důležitý nejen z hlediska poznání jejich ekologického významu, ale také pro ochranu těchto křehkých a jedinečných ekosystémů.

Mnohé z těchto druhů, včetně Brocchinia tatei, jsou klíčem k pochopení adaptací organismů na extrémní podmínky a mohou mít význam i pro další vědecké obory. Jako je kupříkladu farmakologie nebo biotechnologie. Proto je nezbytné věnovat pozornost jejich ochraně a podporovat výzkum zaměřený na jejich přežití v měnícím se světě.

Závěrem

Brocchinia tatei je více než jen vzácnou rostlinou, je symbolem odolnosti přírody a důležitým článkem v ekosystému jedinečných stolových hor.

Její studium nám pomáhá nejen lépe porozumět tajemstvím evoluce a adaptací rostlin, ale také upozorňuje na důležitost ochrany míst, která se na první pohled zdají být nedotknutelná, ale čelí stále větším výzvám ze strany lidské činnosti.

Prameny a další informace:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Brocchinie

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tepui

Roland Stuckardt: Sitze der Götter. terra – vydání 3/2004, Tecklenborg Verlag, Steinfurt.

SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012.

www.ceskenoviny.cz/zpravy/2564520#utm_content=trendingnews&utm_term=Brocchinia%20tatei&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Ellison, A. M., & Gotelli, N. J. (2001). Evolutionary Ecology of Carnivorous Plants. Trends in Ecology & Evolution.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz