Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti, které chodí do školky prostě často marodí. Podpořme jejich rodiče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Je to problém, který řešili a řeší rodiče malých dětí. Končí rodičovská dovolená a dítě nastupuje do školky a často je nemocné. Má tento problém nějaké řešení?

Článek

Malé děti jsou prostě často nemocné. Je čas podpořit jejich rodiče, aby se o ně mohli starat. Již mnoho generací rodičů řešilo a řeší, jak se postarat o malé dítě, když je nemocné. Znám to z vlastní zkušenosti, můžete dělat co chcete, otužovat, zdravě jíst, doplňovat vitamíny a stejně se ráno dítě probudí s teplotou, plným nosem a kašlem.

Co to znamená pro rodiče?

Zavolat do práce, že s dítětem jdete k lékaři a budete chybět. Dítě obvykle marodí alespoň týden a mnoho pediatrů a zcela správně doporučuje, po nemoci ještě pár dnů zůstat doma. Aby se vše pořádně doléčilo. Taky jsem dostávala takový papír s poučením, jak důležité je nemoc pořádně doléčit. A tak léčíte a dítě nastoupí zpět do školky. Je tam pár dnů /ano opravdu pár, třeba 2-3/ a zase se mu nemoc vrátí. Místo rýmy ho třeba začne bolet ouško. Celá situace se opakuje, omluva v práci, návštěva pediatra nebo odborného lékaře, důraz na řádné doléčení.

Co to znamená pro firmu, zaměstnavatele?

Dotyčný rodič prostě musí být s dítětem doma a starat se o něj. Není v práci a třeba ani na populární home office nemůže pracovat. Někdo musí pracovat za něj.

Co s tím?

Podpořme rodiče. Za to, že se starají o své nemocné děti se na ně přece nemůžeme zlobit. Kam je mají dát, když nemají hlídání? Je to jen na pár let, než ti maličtí lidé odrostou a budou moci v době nemoci zůstat samostatně doma, třeba jen s telefonním dohledem. Vzpomeňme se, že jsme taky měli děti malé a jak nám pomohlo, když kolegové udělali alespoň část naší práce za nás. Místo vět typu: „Ty už zase budeš chybět?“ Zkusme to třeba takto: „Tak se hlavně postarej o své dítě, my to tady zvládneme.“

Kolik nás to všechny stojí peněz?

Tak nejprve rodiče: přijdou o část svých příjmů, přestože nijak nemohli ovlivnit, že jejich dítě je zase nemocné. Musí ovšem i nadále platit všechny platby, ovšem s nižší výplatou. Pokud dítě marodí častěji, výplata opravdu není nijak vysoká.

Pro firmy a zaměstnavatele:

Musejí řešit, že zaměstnanec často chybí. Pokud se pracuje na nějakém projektu, který má svůj termín, musí najmout např. pomocníka formou brigády, aby se vše stihlo a toho musí zaplatit.

Tedy výdaje navíc.

A co třeba podpořit rodiče malých stále nemocných dětí tak, že i když budou chybět a ošetřovat děti, budou dostávat pořád plný plat. Nedostanou se tak do soukolí – musíme platit, nesmíš být nemocný, to nic není, dneska to ve školce vydržíš, protože bychom přišli o peníze, které potřebujeme.

Hlídací služba pro dítě? Drahá záležitost.

Pokud si rodiče najmou hlídací slečnu, paní, nebudou muset řešit, že vlastně např. maminka sice chodí do práce, ale za hlídání zaplatí skoro celou svoji výplatu. Zvláště, když je dítě nemocné opakovaně.

Proč by to nešlo?

Všechno jde, jen je třeba to správně promyslet ekonomicky, je to přece investice do našich občanů, kteří jsou ještě malými občánky a potřebují své rodiče, kteří je budou v době nemoci opatrovat. Je to přece jen na pár let. To by mohlo vyjít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz