Hlavní obsah
Rodina a děti

Dlouhé čekání na letišti s malými dětmi? To není dobrý nápad

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Léto je zase tady. Rodiny se vypravují na dovolenou. A zase nebudou chybět záběry z letišť, kde čeká rodina s malými dětmi za nevyhovujících podmínek. Hlavně pro ty děti.

Článek

Každoročně se opakuje stejný scénář. Rodina s malými dětmi a leckdy i s kojenci statečně nastoupí cestu do své vysněné destinace. Nejlépe letecky, je to rychlé a pohodlné. Vážně? Počítají rodiče těch dětí také s tím, že se může na letadlo docela dlouho čekat? Jste v letištním prostoru a čekáte někdy i hodiny, protože i letadla mají poruchy a vznikají u nich nečekané komplikace. O tom obvykle rodiče nepřemýšlejí nebo nechtějí slyšet. A opravdu by měli. Malé děti nedokážou pochopit, že se bude muset dlouhou čekat. Mají hlad a žízeň, potřebují se zabavit, nebudou určitě spořádaně stát nebo sedět vedle svých rodičů a čekat na odlet. V letištním hlášení se rodiče dozvědí, že se bude čekat dlouho. Co s dětmi? Letiště určitě není nějaký dětský koutek a má svoje pravidla. Rodiny jsou odbavené, kufry předané a čeká se na odlet. Jak to vysvětlit malému dítěti nebo dokonce kojenci, to opravdu nevím. A tak každoročně sledujeme televizní reportáže, kde se prezentuje nedostatek místa, jídla, péče o nejmenší cestující. Když se na konec už letí, tak ani v letadle to pro ty mrňavé lidi není to pravé ořechové.

Jsme na místě.

A nakonec v cílové destinaci rodiče zjistí, že je tam příliš horko a jako na potvoru v hotelovém pokoji nejde klimatizace. V moři jsou velké vlny, kterých se mrňousové bojí a nechtějí se ani přiblížit ke kraji moře. Jídlo je často univerzální, prostě tak nějak pro všechny a dětem to či ono nechutná. Na výlet s nimi nevyrazíte, protože to obnáší další cestu místním autobusem. A tak dále a tak dále. Nakonec rodiče často zjistí, že jsou sice na dovolené ve své vysněné destinaci, ale sedí na pokoji, a kromě návštěvy jídelny jim pobyt nic jiného nenabízí. Bohužel se i může stát, že ten náš malý člověk onemocní, třeba z té klimatizace nebo se koupe v hotelovém bazénu, ale o vodu není tak dobře pečováno, jak by mělo. A  mrňousovi je špatně. Jděte pak za místním doktorem a vysvětlujte mu, co se děje a spolehněte se na jeho rady. No, raději ne. Ať tuto službu lékaře raději nemusíme využít.

Letíme zpátky domů.

A po zpáteční cestě, která může proběhnou v poklidu, ale taky nemusí, se rodina vrací domů. Odpočinutá?

Malému dítěti nejvíce vyhovuje prostředí, které zná, ve kterém je doma. Opravdu neocení, že je u moře nebo v nějaké exotické destinaci. Potřebuje své rodiče a sourozence a hlavně své prostředí, kde je o něj skvěle postaráno. Výlet za hranice všedních dnů si užijí děti, které už dokážou pochopit, že se prostě musí počkat, až letadlo bude připravené na bezpečný odlet. V hotelu se dokážou i samostatně obsloužit jídlem, zabaví se v dětské části hotelu a v moři vyvádějí vesele i ve vlnách. Rodiče mohou ze svých lehátek spokojeně pozorovat své děti a užívat si dovolenou. A třeba všichni vyrazí na výlet, půjdou se pokochat památkami, dají si lehký výlet horami, prostě si tu dovolenou užijí.

A s těmi nejmenšími mějte trpělivost, v domácím prostředí jim je nejlépe a taky vám vyrostou. Ani nebudete věřit, jak rychle to uteče.

Pak bude teprve čas na dovolenou ve vysněné destinaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz