Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dýško není ani povinnost ani slušnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Placení dýška v restauracích není obvyklé, povinné ani slušné. Nic vás nenutí platit víc, než jste si objednali. Nenechte se ovlivnit nějakými rádoby zavedenými zvyklostmi. Rozhodujte se sami.

Článek

Přijdete do restaurace ,objednáte si jídlo a pití a nějak se okamžitě počítá s tím, že za vše zaplatíte nejen cenu stanovenou v jídelním lístku, ale i něco navíc. Ale proč byste měli z tzv. povinnosti či slušnosti platit něco navíc?

Jídlo a pití má svoji cenu a platí se tedy tato stanovená cena. I v jiných obchodech přece platíte cenu za zboží a nečeká se od vás, že zaplatíte víc. Proč se to stále čeká v restauracích?

Před časem se na internetu probíralo téma, že obsluha v restauracích má část své výplaty složenou z přijatého dýška. Takže jako host vlastně máte „dobrovolně povinně“ řešit výplatu obsluhujícího personálu? Stáváte se tak spolumajitelem podniku, protože musíte řešit výplatu zaměstnanců? V tom případě byste měli dostávat i vy nějaký profit. Když se podniku dobře vede a vy se potažmo svým tzv. slušným či povinným dýškem podílíte na tvorbě výplaty zaměstnanců, potom byste ze zisku měli také dostat nějaký ten peníz.

Absurdní, že?

Proto si řekněte, že výplata zaměstnanců je starost majitele podniku a dýško je opravdu jen na vás. Chcete vyjádřit mimořádnou spokojenost, dobře, nechte obsluze nějaký ten peníz navíc. Ale nesmí se z toho stát povinnost či nějaká nutnost. Nebudete se přece cítit provinile, že jste zaplatili jen objednané jídlo a pití.

A ustanovení, že 10 % je obvyklé dýško, prostě ignorujte. Je to jen a pouze na vás, jestli ho dát chcete a kolik dát chcete. A nemusíte se cítit ani trochu provinile. Za poskytnuté služby jste zaplatili, tak co dál řešit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz