Hlavní obsah
Knihy a literatura

Knihy se prodávají i s 90% slevou. Proč se jich vlastně tolik tiskne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Tiskne se opravdu hodně knih, ale jen některé zaznamenají úspěch u čtenářů. A ostatní jdou do slevy. Není to škoda?

Článek

Mám ráda knihy a dávám přednost těm papírovým. Mají zvláštní kouzlo, vůni papíru, když jsou nové, zvláštní vůni starých časů, pokud jsou už z antikvariátu. Nepoužívám čtečky, chci obracet listy. Když cestuji, mám sice těžší zavazadlo, ale knihy vždy jedou se mnou. Momentálně se chystám do lázní. Předtím navštívím knihovnu a vyberu pár zajímavých titulů.

V knihkupectvích je ohromná nabídka

Pokud jsme u toho výběru. V obchodech s knihami je opravdu obrovská nabídka. Někdy mám pocit, že se mezi všemi knihami nutně musím ztratit. Procházím mezi regály a policemi, procházím patra a vždy nejdéle setrvám u svých oblíbených témat. Ostatní knihy také prohlédnu ze zajímavosti, ale na kompletní prohlídku, byť jednoho patra, bych opravdu potřebovala hodně času. Také nakupuji v e-shopech a „recyklované“ knihy v Knihobotu. A protože tam nakupuji, chodí mi mailem snad každý den nové a nové nabídky.

Chcete kupovat knihy - na kusy? Asi ne

Mám možnost koupit knihy v cenách již od 10 Kč. S tím je spojena další akce, že mi pošlou například dalších 10 knih s velkou slevou. A ta sleva je mnohdy 90 procent. Pokud zapřemýšlím o výrobní ceně knihy, nedává mi pak smysl tak vysoká sleva. Má to tedy cenu tisknout nové a nové tituly a zahltit jimi knihkupectví? A má nějaký smysl vystrčit ven v krabici neprodejné tituly za maximální slevy? O čem to vypovídá?

Knihy jsou v prodeji nejdříve velmi drahé, až dokáží svou cenou odradit potenciální zákazníky. Postupně některé zlevňují až zlevní na „krabici před obchodem“. K čemu to tedy všechno je dobré? A je to vůbec ekonomické?

Tak doufám, že se velká nakladatelství zamyslí nad některými tituly. Nemyslím si například, že by úplně každý herec, sportovec, politik měl vydávat svoji knihu. Kuchařek už je snad taky dost, vždyť skoro jedna opisuje od druhé. Tipy na výlet s lákavou číslovkou v titulu: 999 tipů na výlety po Čechách. Vlastně nic nového pod sluncem. Karlštejn je a bude pořád jenom jeden, stejně tak Prachovské skály a jiná turistická lákadla. Proč musí být nabízen asi dvaceti a více možnými způsoby v dalších a dalších publikacích? Škoda papíru, práce a námahy.

Učebnice, to je velký byznys

Samostatná kapitola jsou učebnice. Stále vycházejí nové a nové řady a jsou velmi drahé. A třeba angličtina se prezentuje jako: Anglicky za tři měsíce (vtipné, ale nemožné, možná se naučíte pár frází, ne však anglicky). Pracovní sešity pro žáky jsou stále to samé. Doplňte chybějící výraz do věty… A ještě dnes se musím smát, když si vzpomenu, jak naší dceru angličtinářka důrazně upozorňovala, že nebude-li mít nejnovější verzi té samé angličtiny, kterou používala v nižším ročníku, určitě neudělá maturitu. No, udělala. Jak se lišily tyto dvě učebnice? Nijak. Občas ve cvičení přibyla nebo chyběla nějaká věta a obrázek zprava nahoře byl najednou vlevo dole. To fakt stojí za to vydávat novou verzi učebnice. A překvapivě v obou byl například přítomný čas prostý naprosto identický. Tam to vážně nešlo změnit, ten je taky jenom jeden.

Je krásné číst knihy, poznávat cizí světy, prožívat příběhy. Tak hlavně ať jedna kniha nekopíruje tu druhou, když je vážně Karlštejn jen jeden.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz