Hlavní obsah
Rodina a děti

Maminky nemůžeme trestat po návratu do práce za to, že mají malé dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

To je pořád řečí a výzkumů, že klesá porodnost a máme málo dětí. Ale už jste zkusili přemýšlet o tom, co zažívá každá máma s malým dítětem, když se chce po rodičovské dovolené vrátit do zaměstnání?

Článek

Zažily to už celé generace maminek. Po návratu z mateřské a rodičovské dovolené se často setkávaly, setkávají a bohužel asi i budou setkávat s problémy. Jsou v nových rolích. Už nejsou samy za sebe, už jsou matky s malými dětmi.

Vracejí se do svého původního povolání, ale už potřebují upravit pracovní dobu, musí být často s malým dítětem doma, protože ať dělají, co dělají, dítě prostě marodí a do školky ho nevezmou. To už se taky hodně řešilo, že ho nevezmou ani se slabou rýmou. Však to všechny známe.

Věřte tomu, že maminky to nedělají schválně, snaží se být v pracovním procesu stoprocentní. Ale nemocné dítě prostě nemůžete nechat samotné doma, ať si nějak poradí. Všichni zaměstnavatelé jsou snad schopni pochopit, že nemocné dítě musí někdo hlídat. Pediatři velmi často doporučují zůstat ještě den dva po vyléčení s dítětem doma. Málokterá maminka může a zůstane doma. Většinou spěchá zpět do práce. A co čert nechtěl, je naopak velmi brzy zpět s dítětem doma. Malý človíček už má zase rýmu a asi z toho bude teplota.

Věřím, že všichni „chápou“, v jakém stresu se taková maminka s malým dítětem nachází. Proč jí to tedy v práci trochu neztrpčit, že?

Poznáváte své komentáře?

To už zase chybí? To máme pořád dělat za ni? Co s ní zase je, ráno volala, že to její dítě ZASE marodí. No, to je pěkné, proč vlastně nastupovala do práce? A nemůže si sehnat nějaké hlídání? Snad těch pár korun za hlídání může dát, nebo ne? A nemá nějakou babičku na hlídání?

Druhým dechem komentáře hodnotí vlastní prožitou situaci.

Já jsem taky musela platit za hlídání. Mně pohlídala babička, sice nemohla vždy, když jsem potřebovala, ale někdy ano. Taky jsem často chyběla, ale kolegyně veškerou moji práci prostě musely zvládnout. Kam jsem asi tak měla dát svoje dítě, když bylo pořád nemocné. To snad všichni museli pochopit, ne?

Sami vidíte, jak si obě skupiny komentářů, které mluví o práci matek s malými dětmi, protiřečí.

Uvědomujete si vy všichni radilové a komentující, že maminky s malými dětmi vychovávají další generace lidí, kteří jednou nastoupí do práce a budou vydělávat a pracovat třeba zase na vás?

Můžeme všem těm pracujícím maminkám s dětmi nějak pomoci?

Jde to, pokud se chce.

Co třeba to všechno maminkám ulehčit. Pomoci jim, pracovat za ně na jejich úkolech. Ony jistě po návratu do práce a zajištění hlídání svého dítěte budou rády pracovat zase na dalších úkolech a plnit si své pracovní povinnosti. Budou se chtít uplatnit v kolektivu, ale ne z důvodu, že by se snažily zavděčit. To určitě není jejich cíl. Důvod je ten, že zase chtějí být platnými kolegyněmi v týmu ve své firmě. Chtějí odvádět kvalitní práci, jenže taková dětská teplota v pondělí ráno dokáže všechny plány překazit. A prostě musí zavolat do práce, že nepřijde, protože jde opět k lékaři.

Myslete na ty naše mamky s malými dětmi a nedělejte jim peklo na zemi, když budou muset zůstat doma. Za pár let děti vyrostou a všechno bude jiné. Už nebudou tolik chybět. Nezvyšujte jim míru stresu, už tak ho mají dost. Vytvořte jim sdílená místa, aby se mohly střídat a práce dále běžela.

A nepište jim odpověď po pohovoru, že jste přijali někoho jiného, protože ten někdo jiný nebude pořád doma s nemocnými dětmi.

Ano, já vím, že takto otevřeně se to psát už dávno nesmí. Ale podívejme se pravdě do očí. Zeptejte se maminek v okolí, jak se jim daří v práci po návratu z rodičovské dovolené.

Možná se budete divit, co ty mamky musejí všechno zvládnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz