Hlavní obsah
Cestování

Na Větrném vrchu zažijete relaxační dovolenou.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tetiana Berezhna - souhlasem autorky

Takto vypadá relax. Pohodlně na terase se skleničkou Prosecca

Současná doba hektická vůbec nepřeje našemu zdraví. Pořád někam pospícháme a nestíháme. Zastavme se a jeďme relaxovat. Do hor na túry a do měst za poznáním.

Článek

Pokud v Čechách zmíníte, že jedete na hory, každého hned napadnou Krkonoše nebo oblíbená Šumava. A přitom je v naší republice tolik zajímavých horských cílů, vypravte se do Krušných hor. Z historie známe Krušné hory, řečené „Krušky“ jako zdroj stříbra /to už je ale dávno/, potom zdroj uranové rudy /někdy na tuto dobu raději nevzpomínat, ale zapomenout nemůžeme/. A taky jsou Krušné hory oblíbené lyžaři, jenže sněhu je v posledních letech pomálu. Jojo, kde ty loňské sněhy jsou. Bývávalo, dnes už se na sjezdovky sníh vyrábí sněhovými děly.

Ale pojďme do Krušek uspořádat výpravu v létě. Je v plném proudu.

Foto: Tetiana Berezhna - se souhlasem autorky

Krušné hory

Foto: Mgr. Kateřina Wernerová - se souhlasem autorky

Příroda

Od dovolené, případně oddychového víkendu očekává člověk příjemné ubytování a stravu. No, přiznejme si to naplno, my Češi se rádi dobře najíme. Někdo chce do hor a někdo zase raději do města. Přijeďte na Větrný vrch. Ne, větru se vážně nebojte. Je tam krásné ubytování v penzionu a výhledy do okolí vás uchvátí. Přístup je po silnici směr Karlovy Vary a další zajímavá města v západních Čechách. Tak kdo bude chtít do města můžete vlevo, vpravo, prostě na všechny světové strany. Pod Větrným vrchem je město Ostrov. Dá se říct v docházkové vzdálenosti. Starý Ostrov je historický a pečlivá péče tamních radních zajistila jeho krásný vzhled. Zachovaný dech historie na vás dýchne v zámeckém parku, který býval osmým divem světa. A teď je obnovený a stojí za návštěvu.

A co třeba jet do Varů?

Foto: Tetiana Berezhna se souhlasem autorky

Karlovy Vary

Foto: Tetiana Berezhna - se souhlasem autorky

Dejte si na cestě po Karlových Varech skvělou makronku

Foto: Lektorka

Diana

Ale teď už pryč z města. Hory čekají.

Kdo nechce do města, sedněte do auta nebo z Ostrova jeďte autobusem do hor. Cestou do Krušek projíždíte Jáchymov. Lázeňské město a kdysi i nejdůležitější město po Praze. Ano kdysi, to se tam ještě nacházelo stříbro a razily se mince. Dávno tomu.

Foto: Lektorka

Býval to hezký horský hotel......

Ale jedeme dál, tedy výše a výše. Čeká nás nejvyšší vrchol Krušných hor. Klínovec, centrum pro lyžaře a také letní výletníky. V létě využijete cyklostezky nebo se jen tak prostě procházíte a kocháte krásnými výhledy. Jste na vrcholu Klínovce a smutným pohledem sledujete stav kdysi pěkného horského hotelu. Ach jo. Snad se někdy dočká své bývalé slávy. Jste na hranicích s Německem. Můžete klidně lyžovat /tedy v zimě/ nebo jezdit na kole nebo chodit u nás i na německé straně. Přechod tam ještě je zachovaný, ale jen nostalgické vzpomínky vám připomenou, jak se jezdilo do DDR, tedy k těm „hodným“ Němcům. Ty časy už minuly, celnicí se prohání vítr a vy si užíváte Krušky podle libosti.

Foto: Lektorka

zahrada

Den naplněný poznáváním končí, máme hlad.

A když už jste celí unavení z hor nebo z měst a máte chuť na něco dobrého, navštivte některou z restaurací cestou z hor. Ale ještě lepší nápad je sednout si v zahradě na Větrném vrchu a založit uhlí a dřevo na gril. Hezky postaru, žádný plyn a moderní výdobytky. Usednete na pařezy, sledujete, jak se vám griluje maso a brambory a zelenina. A co chcete, podle chuti. Nezapomeňte zapíjet dobrým mokem. Vínem, pivem, nealkem. V zahradě penzionu se nacházejí lednice s chlazenými nápoje a jsou na dálkové ovládání. Vyberte si sami a zaplatíte při odjezdu. Skvělý nápad.

Foto: Lektorka

gril

Tak hezké léto. Krušné hory se mají stát chráněnou krajinou oblastí. Skvělý nápad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz