Hlavní obsah
Rodina a děti

Nám se to stát nemůže, naše dítě všechno zvládne. Přece nezůstaneme doma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Proč mají rodiče malých dětí potřebu cestovat s nimi do vzdálených zemí, kde není obvykle zajištěná patřičná úroveň zdravotní péče? Vážně stojí dovolená a fotky na sítích za to riziko?

Článek

V nedávných dnech proběhla zpráva internetem, ve které píší rodiče z dovolené. Mají nemocnou malou dceru a hledají pomoc. Hledají současně možnost, jak se dostat co nejdříve zpátky do Čech a obrátit se na naše lékaře a zdravotníky.

Proč to ti rodiče dělají?

Proč vlastně tito rodiče vystavují svoje malé dítě možnosti nákazy v daleké zemi? Opravdu potřebují prezentovat svoji rodinu tak, že vyjedou do zajímavé destinace, aby se mohli pochlubit nejlépe na sítích, kde byli a jak to jejich dítě všude v pohodě zvládlo? Dobrovolně tak vystavují dítě nepohodlí, nezvyklým podmínkám a možné nákaze. Nebudou přece sedět doma a čekat, až dítě trochu povyroste. Pak se teprve vydají na cesty. To tedy ne.

A tak v lepším případě čteme na internetu příběhy, jak je s malými dětmi těžké pořízení v letadle. Jak se jim musí pořád někdo věnovat v hotelu a na pláži. A jak ruší svými projevy nespokojené ostatní turisty. Také na vysokohorský výstup jsou rodiče schopni vzít své malé děti, aby je prezentovali jako novodobé hrdiny a odvážlivce. Však se podívejte, kam s námi ten náš mrňous šel a co všechno zvládne. Případně přidávají k dobru, že přece všichni dneska cestují, tak proč ne my. Cestují, užívají si, poznávají. Ovšem jen do prvního problému. Stačí třeba lehká viróza, kterou doma hravě zvládneme. A pokud ne, obrátíme se na svého lékaře a ten už si ví rady. Na koho se ovšem obrátíte třeba v daleké Africe, Asii a jiných koutech světa? Ano, také tam mají samozřejmě lékaře, také mají léčiva a nemocnice. Ale mají je na dost vysoké úrovni, alespoň na takové, jako jsme zvyklí z naší české kotliny? Toť otázka.

A tady někde začínají příběhy o hledání adekvátní péče, o poskytnutí všech potřebných vyšetření a o strachu o dítě. Je nemocné a je v cizí zemi. Spoléháme na cizí doktory, obvykle ještě chybí dostatečné jazykové vybavení, musíme improvizovat a vysvětlovat, ukazovat. Do toho naše dítě s horečkou pláče a nedokáže upřesnit, kde a jak ho to bolí. Je ještě malé, bojí se lékaře i doma a tady je v cizím prostředí, tak se bojí ještě víc.

Myslete na vaše nejmenší.

Až zase budete plánovat dovolenou někam daleko do vzdálených zemí s dlouhým přeletem, podívejte se nejdříve střízlivýma očima na své malé dítě. Opravdu ho chcete vystavit nepohodlí až nebezpečí? Opravdu vám stojí za to jet někam a místo dovolené řešit velké problémy. Vždyť problém může vzniknout i v letadle z klimatizace. Následné nachlazení nebo bolení uší, to není to, co na dovolené chcete řešit.

A ti malí se nemůžou vyjádřit, že by raději byli doma ve svém prostředí a na velké cesty si rádi počkali, až budou větší.

Myslete na ně, prosím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz