Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč některé doktory obtěžuje péče o pacienty?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

To vám mohou předepsat jinde. Ale vy taky, doktore. Má tato situace řešení?

Článek

Jako pacient spoléháte na svého doktora, že vám pomůže, když vám není dobře nebo vás trápí nějaké dlouhodobější problémy. Otázka zní: Kdo má obstarat péči o vás, jestli odborník, nebo praktik? Proč se tito doktoři mezi sebou hádají a jeden to hází na druhého. Nechápu.

Nikdo to nechce, ale někdy život někdy připraví i nepříjemnou zkoušku. A vy potřebujete pomoc od svého lékaře. Přece skládají Hippokratovu přísahu, že budou pomáhat a léčit, jak nejlépe dovedou. A výsledek je ten, že si pacient někdy připadá jako potížista, který si stále něco vymýšlí a pořád od doktorů něco chce.

Já ne, já ne to ty to ty.......

Nevím, proč si lékaři pacienty přehazují jako horký brambor a přesvědčují se navzájem, že to má předepsat a péči převzít ten druhý. Pokud je uvedeno, že předpis může provést specialista nebo praktik, je snad jasné, že oba můžou. Otázka je, jestli když můžou, jestli taky chtějí. A pacient se se svými starostmi dostává mezi pomyslné dva mlýnské kameny. Stává se z něj „potížista“ a dostává se nechtíc do role prosebníka. Je to opravdu to, o co pacient stojí? Nemá náhodou už dost a leckdy až příliš svých starostí? Určitě má. A rozhodně se nechce dohadovat a přetahovat s doktory, aby se konečně určilo, kdo se o něj bude starat.

Obrátíte se se žádostí na svého lékaře a začínají problémy. „Proč vám to nepředepíše odborný lékař, proč to mám psát já?“ V takové situaci vás napadne hláška ze známého filmu: „A čo je to také to absurdné?“

Pacient si marně láme hlavu, proč vzniká takový nepříjemný spor mezi lékaři. A nemůže najít odpověď. Protože z logiky věci si říká, že když se on něj může a má postarat ten či onen lékař /myšleno oba můžou/,tak proč to nedělají.

Sonda do jiného oboru.

Představuji si sebe ve své práci. Že bych třeba někoho naučila minulé časy v angličtině a někoho ne. Například bych si vybrala pár žáků, kterým bych řekla, že minulý čas je přece může naučit i jiný lektor, tak proč to mám dělat já? Asi by se na mě dívali s údivem. No, samozřejmě to tak nedělám. Učím studenty všech věkových kategorií a výuku přizpůsobím jejich požadavkům. Úplně samozřejmě. Bez problému učím začínající studenty a žáčky základní školy, a to formou zábavnou, aby se jim začal cizí jazyk líbit a zlepšovali se. Věnuji jim péči, abychom dosáhli výsledku a úspěchu. A vysokoškoláky a dospěláky zase učím podle jejich potřeb a požadavků. Potřebují složit zkoušky, připravíme se na zkoušky. Potřebují mluvit a jednat v cizím jazyce, věnujeme se konverzaci. Nevidím v tom žádný problém. Je to moje práce.

Proto mi není jasné, proč někteří pacienti jsou pro některé doktory obtížní. Nevím.

Tak až zase uslyšíte v ordinaci, že to vám může také předepsat jiný lékař, buďte připraveni. Ptejte se hned na místě. „Takže vy taky, že, pane doktore?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz