Hlavní obsah
Bydlení

Začněte už konečně stavět také neluxusní byty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Člověk prostě potřebuje někde bydlet. Stále dokola se řeší, i když spíše se o tom jenom mluví, že potřebujeme mít bydlení pro nové rodiny a pro obyčejné lidi. A zůstává jenom u slov.

Článek

Možná někdy v období voleb se mluví a píše o nutnosti výstavby bytů za přijatelnou cenu. Je to hezké volební téma. Také se objevují hesla o startovacích bytech pro mladé. A kde jsou ? Sem tam v nějakém městě se najdou, ale moc jich není.

Další vděčné téma je o horentních platbách za byty a nájmy a nedosažitelných hypotékách. A pořád se jenom mluví a mluví. Taky se staví, to je pravda. I v okolí našeho malého města se začínají objevovat bytové domy a rodinné domy, ale stále jsou nabízeny jen pod pojmem luxusní. Vilové čtvrti s luxusními domy, luxusní byty různých typů a velikostí. Ale vážně potřebujeme vše nové mít jen luxusní? Někteří občané mají možnost tyto luxusní byty koupit jako investici a jiní nemají ani možnost bydlet. Tak mi to nějak nevychází. Postavíme luxusní byty a bytové domy, movitější spoluobčané je koupí a buď nechají prázdné nebo pronajímají za horentní sumy. Méně penězi vybavení spoluobčané hledají bydlení a nemohou si předražené nájmy dovolit. A nemají kde bydlet. Potom tedy nemůže přibývat obyvatel, protože, kdo si dnes pořídí rodinu, když s ní nemá kam jít?

Dříve se taky žilo dohromady v malém bytě.

Možná se teď ozvou lidé, kteří zavzpomínají na to, jak ve 2 + 1 žili s rodiči. Třeba za minulého režimu a také to nějak vydrželi a děti vychovali. Ale už nechceme přece setrvávat v minulé době. Už žijeme jinak, byt si můžeme koupit nebo pronajmout, pokud ovšem bude za rozumnou cenu.

Musíme tedy přestat mluvit a polemizovat o tom, že by to bylo třeba a mělo by se. Vidíte tam také to – by se mělo?

Pokud tedy naše města plánují pro své občany bydlení, měla by ta města přemýšlet a myslet na své občany. Aby mohli důstojně žít, a ne být v malém bytě s rodiči, aby nebyly tak „přiškrceni“ hypotékou. Aby taky mohli po zaplacení nájmu nebo hypotéky žít a život užívat, nejen přežívat. Aby to prostě všechno finančně zvládli.

Pokud tedy milá naše města stavíte bydlení, postavte normální, běžné byty. S běžným vybavením, které byt neprodraží. Přece byt nemusí být zařízen jen luxusní koupelnou a kuchyní a luxusními obklady a stínící technikou poháněnou motorem. Myslím, že nemusí mít ani terasu a zahradu a garáž a já nevím co ještě. Kolem našeho města vyrostly rodinné domy a bytové domy. Ovšem ceny jsou astronomické. Za 2 plus 1 požadovat něco kolem osmi milionů korun? Kdo to může koupit nebo si v takovém bytě sehnat podnájem?

Bydlení musí být dostupné. Zatím je to jen samá luxusní výstavba. A proč vlastně?

Byt musí být hlavně vhodný k bydlení. A kdo chce připlácet za luxus, nikdo mu v tom nebrání. Ovšem vezměme v potaz, že je hodně lidí, kteří za luxus nejen připlácet nechtějí, ale ani nemohou. Ve svých běžných zaměstnáních si na luxus nemohou vydělat, ale bydlet potřebují.

Potřebujeme všechny profese, které potřebují bydlet v neluxusních bytech. Nebo je snad nepotřebujeme? Všichni potřebujeme ty pracující lidi, kteří nám poskytují různé služby, starají se o nás, upravují nám naše okolí, staví silnice a třeba nám nosí dopisy. Prostě tito občané potřebují bydlet. A nějaký luxus jim může být ukradený, když nemají kde bydlet. A pořád jen slyší a čtou, že tam či onde se staví nové luxusní rezidenční bydlení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz