Hlavní obsah
Zdraví

Zubařů je dost a pojišťovny jim málo platí. Co je na tom pravdy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Vážně se musíme bát jít k zubaři? Musíme platit tak vysoké částky? Jsme přece pojištěni, tak jak to vlastně je?

Článek

Taky se obáváte návštěvy u zubaře? Kromě zákroku ve vaší dutině ústní vás čeká často i „zákrok“ ve vaší peněžence.

A to se vám velmi často nelíbí. Právem.

Kdo by chtěl platit horentní sumy u svého dentisty? Pořád si říkáme, že si přece platíme pojištění, tak očekáváme jako pojištěnci i skvělou péči. Ale lékaři dentisté stále tvrdí, že dostávají od pojišťovny málo peněz za svoje výkony. Chápu, že za svoji práci chtějí peníze, jsou to vydělané peníze, za které potom žijí své životy. Kde je tedy zakopaný pes?

Je zubařů vážně dost?

Jestli je zubařů opravdu dost, tak proč je musíme my, pacienti, horko těžko hledat a doufat, že ten námi vybraný lékař ještě pacienty přijímá. Další otázka je, proč v některé ordinaci doplácíme doplatky, které ještě váš rodinný rozpočet snese a v jiných bychom se nedoplatili. Jsou to třeba ordinace na skvělé adrese, tak tam ošetřují jen ty pacienty, kteří na jejich doplatky mají dost peněz. Dobře, ať takové jsou, kdo si chce připlatit a chodit na skvělou adresu k svému zubaři, ať má volbu. Ale co ti ostatní, kteří se také chtějí postarat o svůj chrup se vší odpovědností, jenže si nemohou dovolit tak horentní doplatky.

Jsme přece pojištěni

Pojišťovna by měla vytvářet možnosti pro všechny své pojištěnce. Bez rozdílu. Lékaři by zase měli vzít na vědomí, že je třeba ošetřovat všechny pacienty a jejich zuby. Chápu, že dentisté chtějí za svoji péči zaplatit a měli by v první řadě dostat dostatečně zaplaceno od pojišťoven. Asi se to vážně neděje, jinak by si už tak dlouhou dobu na nízké platby nestěžovali.

Kdo chce nadstandard, připlatí si

A kdo chce nadstandard, ať si připlatí, je to jeho volba. Chci například zubní implantát místo zubního můstku. Moje volba je, že zaplatím za jeden zub a procedury s jeho instalací do mé dásně před dvacet tisíc korun. Dobře. Proč je ovšem stejný implantát v jiné zubařské ordinaci výrazně dražší? Určitě mi poradíte, že když se mi nelíbí cena v mé ordinaci, tak mám jít do jiné. To bych ráda udělala, kdyby bylo kam.

Proto mě trochu mate, že se dočtu na internetu informaci o dostatku zubařů. Zní to jednoduše, zaplaťte zubařům jejich práci dostatečně, pak budou doplatky nižší a pro nás pacienty se zubními problémy přístupnější a částky snesitelnější. Možná by neškodilo zavést jakési mantinely pro maximální doplatky. Pokud nejsou, pak si může každý zvolit svoji cenovou hladinu. Ale zase je třeba vidět, že lékaři si kolem své ordinace všechno musí platit z vydělaných peněz. Snad se najde nějaký kompromis, který vyhoví lékařům a pomůže pacientům.

Rovnátka pro dítě, rodinná investice

Ještě jeden příklad vysokých plateb. Částka za rovnátka pro děti se mi zdá dost nesnesitelná. Vypadá to spíše jako velký byznys. Kdo z rodičů neudělá vše pro své dítě, že? Proč tedy nechtít vysoké platby, když rodiče to stejně svému dítěti zaplatí. A to nemluvím o nadstandardních neviditelných rovnátkách, ale o takových těch běžných. Děti je potřebují, ale rodiče nepotřebují zruinovat svůj rozpočet. Třeba by s tím šlo něco dělat, viďte?

Možná pak už budeme mít opravdu zubařů dost a budeme mít na doplatky i dost peněz. To bude prima.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz