Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ani koruna dotací, jen dary, benefiční koncerty a šrot na opravu varhan, fotoreportáž ze Sobotína

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Kostel sv. Vavřince v Sobotíně na Šumpersku má rekonstruované varhany z roku 1895, požehnat je přijel na slavnostní mši, kterou celebroval, olomoucký arcibiskup.

Bez jediné koruny dotace Sobotínští farníci mají zrekonstruované varhany a kůr, ještě je čeká rekonstrukce patra pod ním.

Článek

Finance na rekonstrukci varhan a další potřebné opravy postupně shromáždila farnost z darů, adopcí varhanních píšťal, z benefičních koncertů zejména arcidiecézního varhaníka a organologa pana Jana Gottwalda. Také Antonín Ponížil starající se s manželkou o místní ubytovnu na bývalé faře, pilně rozebíral přinesené staré spotřebiče, z těch se prodalo do sběrných surovin několik tun roztříděných kovů.

Foto: Lenka Hoffmannová

Okolo hřbitova u kostela stojí ohradní zeď z konce 18. století se vstupní bránou a třemi vestavěnými kapličkami a klasicistní kostnicí s márnicí po jejím obvodu, zeď je dílem stavitele Josefa Bayera ze Šumperka

Foto: Lenka Hoffmannová

Na sobotínském hřbitově je pohřbená blahoslavená Marie Paschalis (znamená to velikonoční svíce, lidově též paškál) Jahnová, podobné náhrobky se nachází na mnoha sudetských hřbitovech v obcích kdysi osídlených německým obyvatlestvem.

Blahoslavená Maria Paschalis Jahnová se narodila 11. května 1916 v tehdy pruské Nise, byla to německá řeholnice kongregace šedých alžbětinek, zemřela mučednickou smrtí na konci druhé světové války v Sobotíně.

Foto: Lenka Hoffmannová

Marie Magdalena Jahnová byla nejstarším dítětem Karla Edwarda Jahna a Berty roz. Kleinové. V 21 letech vstoupila do kláštera šedých alžbětinek, v roce 1939 přijala řeholní jméno Maria Paschalis. V letech 1939 až1942 se v Kluczborku a Hlubčicích starala o děti a přestárlé, poté působila v Nise jako kuchařka a pečovala o staré spolusestry. Když Nisu v březnu 1945 obsadila sovětská vojska, utekla se svými svěřenkami do Sobotína, tam byl zřízen špitál ve škole.

Foto: Lenka Hoffmannová

Hned vedle kostela stojí renesanční budova bývalé fary, dnes ubytovna.

Pak i do Sobotína přišla Rudá armáda, jeden z ruských vojáků začal Marii obtěžovat, odmítnutý voják ji zastřelil. Krátce po smrti začala být nazývána „bílou růží z Čech“.

Foto: Lenka Hoffmannová

V Římě podepsal papež František v roce 2021 dekret, že Marie Paschalis a jejích 9 spolusester zemřely „in odium fidei“ (z nenávisti k víře). Marie byla blahořečena v roce 2022 v katedrále sv. Jana Křtitele ve Vratislavi.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na pouť přijely řádové sestry alžbětinky z kláštera v Jablunkově.

Obec Sobotín v Olomouckém kraji má asi 1 100 obyvatel. První písemná zmínka o obci je z roku 1351, historie Sobotína se váže k těžbě železné rudy, tu těžili a okolí kolonizovali losinští Žerotínové.

Foto: Lenka Hoffmannová

Arcibiskup olomoucký Josef Nuzík celebtoval slavnostní poutní mši, během ní požehnal nově zrekonstruovaným varhanám.

Varhany v kostele sv. Vavřince v Sobotíně postavila v roce 1895 významná moravská varhanářská firma bratří Braunerů z Uničova. Jsou to mimořádně kvalitní romantické jednomanuálové varhany s pedálem, jsou v podstatě dochované v původním stavu. Zvláště jejich zvuková stránka je velmi cenná.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jedná se o jeden z mála dochovaných nástrojů uničovské firmy Brauner ve funkčním stavu. Řada technických a zvukových řešení je naprosto unikátní, proto je jediným smysluplným řešením obnovy vzácného nástroje jeho restaurování, toto provedli otec a syn Stehlíkovi. Záměr rekonstrukce zracoval Jan Gottwald, varhaník a organolog Arcidiecése olomoucké.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pohled do kostela z právě opraveného kůru s varhanami, pod ním se nachází ještě jedno patro, zanedlouho bude také zde provedená rekonstrukce.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jeho excelence arcibiskup olomoucký se ptá dětí na hudbu a varhany, také na právě probíhající olympiádu v Paříži, děti nadšeně reagují.

Sobotínsky kostel svatého Vavřince se koncem 17. století stal místem zahájení nechvalně známých čarodějnických procesů na losinském panství, žebračka z Vernířovic si tehdy vyňala z úst hostii, aby ji uschovala pro nemocnou krávu a první obžaloba byla na světě.

Foto: Lenka Hoffmannová

Malí ministranti prochází kostelem, jeden z nich, Petřík z Loučky u Litovle nám zazpíval nádherně žalm.

Foto: Lenka Hoffmannová

S rodiči a malým bratříčkem jezdí pravidelně na nedalekou chalupu v Osikově, tehdy se rodina vypraví na mši do nedalekého Sobotína, tam Petr vždy potěší farníky svým krásným hlasem a zpěvem.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jedna z řádových sester alžbětinek přijímá hostii, tělo Páně.

Foto: Lenka Hoffmannová

Organologové otec a syn Stehlíkovi odchátí od oltáře, kde jim přede všemi přítomnými poděkovali za zdařilou opravu místních unikátních varhan. Také ostatní zasloužilí obdrželi dárky včetně pití s jesenickými bylinkami z nedaleké likérky v Maršíkově. Její majitel je právě na dobrovolnickém pobytu v Izraeli, kde v rámci programu SAR-EL pomáhá v izraelské armádě s činnostmi, které jsou právě potřeba. Už se těšíme na jeho přednášku.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jeho Excelence . Nejctihodnější. Monsignore. Josef Nuzík je český prelát katolické církve, metropolitním arcibiskupem olomouckým byl jmenován papežem Františkem 9. února 2024.

Foto: Lenka Hoffmannová

Josef Nuzík se narodil v roce 1966 ve Strání, vyrůstal v rodině s 11 dětmi. Po ukončení učiliště pracoval ve strojírenské firmě a prošel povinnou vojenskou službou. V roce 1989 zahájil studium na teologické fakultě v Litoměřicích, později v Olomouci, tam získal magisterský titul.

Foto: Lenka Hoffmannová

Nejdříve působil v Novém Jičíně, poté v Luhačovicích, Nivnici, Štípě. V roce 2005 byl povolán do funkce prorektora Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci, arcibiskup Graubner jej v roce 2009 jmenoval svým generálním vikářem. V roce 2017 byl jmenován titulárním biskupem v Castra Galbae a pomocným biskupem olomouckým , arcibiskupem byl jmenován 14. dubna 2024.

Kostel svatého Vavřince v Sobotíně je pozdně renesanční stavbou s gotickými prvky z roku 1605 s pozdějšími úpravami.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sobot%C3%ADn#:~:text=Obec%20Sobot%C3%ADn%20(n%C4%9Bmecky%20Z%C3%B6ptau)%20se,zde%20p%C5%99ibli%C5%BEn%C4%9B%201%20100%20obyvatel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz