Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Můj den nejen s hasiči, fotoreportáž z Bludova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Součástí Bludovské pouti byla soutěž mladých hasičů.

Sobota je pro většinu práceschopné populace jistě tím nejoblíbenějším dnem v týdnu, tu si chtějí lidé užít a zažít něco zajímavého. V Bludově se například konala oblíbená pouť a zároveň taktéž oblíbená a atraktivní soutěž mladých hasičů.

Článek

Kvůli počasí si ještě předem ověřuji termín, mnoho akcí bylo kvůli extrémně nepříznivému počasí zrušeno. Soutěž bude, ale omezená jen na dva závody. Pro fotografy je dle mého hasičské klání jednou z nejzajímavějších akcí, a tak se tam vydávám.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jako vždy před focením nemůžu dospat, v 7 zazvoní mobil a na schodech do zahrady se objeví sousedovic Micinka, jak ty kočky bez hodinek vědí, kdy vstávám? Micinka okamžitě zamíří do papírové krabice na nepotřebná lejstra u psacího stolu.

Jednou se vyhřívala na topení a jak jsme se škádlily, spadla do té krabice a zjistila, že je tam fajn, od té doby už odpočívá jen v ní.

Foto: Lenka Hoffmannová

Soutěž začíná kvůli počasí o hodinu později. Bludovští hasiči svolávají poradu a rozdělují si úkoly. Dnes bude závodit 13 družstev z okolních obcí.

Hasičský sbor v Bludově byl založen roku 1879, dnes má 163 členů, z toho 50 žen, 88 mužů a 25 mladých hasičů. V roce 1977 se začal budovat ,,POŽÁRNÍ AREÁL“, nová požární zbrojnice je vybudovaná na původních základech staré farské stodoly a k užívání byla předána roku 1981, hasiči zde odpracovali téměř 20 tisíc hodin.

Foto: Lenka Hoffmannová

Mládež se zatím rozcvičuje a zahřívá poněkud prokřehlé tělo a kosti. Hasičskou štafetu vždy poběží dvě družstva, každé na jedné straně běžecké dráhy.

Zdejší hasičský sbor byl založen jako první na severní Moravě, zakládajícími členy byli pozdější starosta, řídící učitel a další.

Foto: Lenka Hoffmannová

V novém moderním atletickém areálu se koná mnoho zajímavých akcí. Uprostřed už odpočívá venkovní kluziště, letos si je lidé moc neužili. Na dráze již leží připravené hadice a další potřebné věci.

Ke zvláštní události v Bludově došlo v roce 1906, tehdy se hromadně přihlásili za členy Sboru členové obecního zastupitelstva, činnost hasičů přerušila první světová válka, například v roce 1917 zůstalo v obci pouze 10 členů, ostatní byli na frontách.

Foto: Lenka Hoffmannová

Nejlepší výkony vydává procvičené a prohřáté tělo. Děvčata ze Sudkova se navzájem zahřívají a nalaďují se na výkon.

Po válce se začala věnovat pozornost výchově mládeže, v roce 1927 za přispění obce pořídil sbor motorovou stříkačku, u příležitosti oslav 50. výročí založení sboru si místní hasiči pořídili nový spolkový prapor – za zvuku hymny jej odhalila jeho kmotra komtesa Gabriela Zierotínová. Z meziválečných událostí je potřeba zmínit rok 1937, tehdy byl založen odbor žen a jejich široké zapojení do práce sboru.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na startu probíhají poslední úpravy a závodnice a závodníci se navzájem hecují.

Po zabrání Sudet na podzim 1938 dochází k útlumu činnosti hasičů, v červnu 1940 nařizuje německý starosta obce Anton Winkler rozpuštění spolku a zabavení veškerého jeho majetku. Tehdy ukázali hasiči, jak moc jim na jejich spolku záleží – přes výhrůžky vězením a vysokými pokutami schovali a nevydali spolkový prapor, všechny jednatelské a pamětní knihy a sborovou korespondenci. Spolkový prapor.

Foto: Lenka Hoffmannová

Také je potřeba se společně vyfotit do kroniky a kvůli prezentaci na sociálních sítích.

V roce 1948 byl rozehnán divadelní spolek Svatopluk a tělocvičná organizace Orel, velká část jejich členů přešla do hasičského sboru, založili zde divadelní odbor a již v prosinci sehráli v Národním domě první divadelní hru, čímž nadlouho navázali na skvělou tradici divadel hraných v Národním domě od začátku století. Rozsáhlá kulturní činnost sboru se projevuje dlouhodobě pořádáním karnevalů či plesů.

Foto: Lenka Hoffmannová

Předsedou hasičů se v Bludově v roce 1957 stal František Krejčí, byl jím až do roku 1971, kdy jej na hasičském zájezdu do Bratislavy ranila mrtvice a on ve věku 45 let zemřel, od toho roku si jeho památku hasiči připomínali Memoriálem Františka Krejčího.

Foto: Lenka Hoffmannová

V roce 1991 se hasiči přejmenovali na Sbor dobrovolných hasičů, o jejich kvalitách svědčí současná podoba spolková místnosti, tu zdobí stovky pohárů za úspěchy družstev žen, mužů, dorostenců i jednotlivců.

Foto: Lenka Hoffmannová

Hlavním cílem hasičské činnosti je samozřejmě hašení skutečných požárů a další práce zejména během přírodních katastrof. Bohužel dnes jsou čím dál častější práce spojené s pomocí u dopravních nehod.

Foto: Lenka Hoffmannová

Závodníci si předávají štafetu, tedy proudnici.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na všech je vidět zápal pro závodění a úsilí uspět jistě i v reálném životě.

Foto: Lenka Hoffmannová

Nejmenší účastník závodů přibíhá na předávku proudnice.

Foto: Lenka Hoffmannová

Vzorně smotané hadice je potřeba u cíle rozhodit a zapojit.

Foto: Lenka Hoffmannová

Rozhodující v závodě je rychlost, ale také přesné splnění všech úkolů.

Foto: Lenka Hoffmannová

Rozhodující je správné uchopení hadice pro napojení do závitu.

Foto: Lenka Hoffmannová

S přípravou potřeb do soutěže pomáhají všichni členové družstev.

Z největších požárů poválečných stojí za zmínku především případ družstevních stodol, které byly v srpnu a září 1954 zapáleny odpůrci komunistického režimu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Je potřeba vzorně stočit hadice a připravit si je na dráhu pro co nejrychlejší a bezpečné uchopení a upevnění do závitu.

Hasiči nebojují pouze vodou proti ohni, ale mnohdy i proti samotné vodě. Během katastrofálních povodních v roce 1997, které se Bludovu jako zázrakem vyhnuly, pomáhali bludovští hasiči v okolních postižených obcích, pomáhali při odstraňování následků v Troubkách na Přerovsku, zřejmě nejpostiženější obci, s jejímž hasičským sborem udržují bludovští již dlouhou dobu přátelské vztahy.

Foto: Lenka Hoffmannová

Právě probíhá předání štafety, je potřeba ji předat co nejrychlejší, hlavně nesmí upadnout na zem.

Během závodu začne pršet, později se objeví sluníčko, zažíváme pravý apríl, až na ten mráz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz