Hlavní obsah
Cestování

Z Horních Studének do Štítů na kávu a zákusek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Cesta z Horních Studének do Štítů začíná pod kopcem. Naštěstí nás opět provází sluneční paprsky a je nejen jasno, ale i teplo.

Článek

Obec Horní Studénky (německy Studinke) leží 3 km od Štítů, žije zde asi 350 obyvatel. První písemná zmínka o obci je z roku 1353, kostel v horní části obce je doložen již v roce 1531, je zasvěcený sv. Leonardovi a byl známým poutním místem již v roce 1620. V roce ch je už z roku 1620. V roce 1734 byly postaveny ambity kolem kostela, které měly chránit poutníky před nepohodou, okolo kostela se nachází hřbitov.

Foto: Lenka Hoffmannová

Vzrostlá alej vedoucí směrem dolů na Štíty nabízí krásné a zajímavé výhledy, spolu se slunečním svitem vytváří působivé obrazy.

Obec se může pyšnit těmito významnými rodáky: Vladimír Přikryl (1895–1968), velitel 2. československé paradesantní brigády v SSSR, František Rabenseifner (1921–1991), novinář a spisovatel, jehož dosud nevydané prózy jsou svým obsahem vázány přímo na Horní Studénky (např. trilogie Pevnost Velká Morava, odehrávající se v letech 1938–1945). Je také autorem dvoudílné monografie o Horních Studénkách (1983), jejíž strojopis je uložen v knihovně Státního okresního archivu Šumperk, Čeněk Ryzner (1845–1923), lékař, archeolog a sběratel.

Foto: Lenka Hoffmannová

Vpravo od silnice v údolí potoka pod Homolí a na dolní Pustině na jaře rostou a bohatě kvetou lány bledulí. Na obloze lze vidět bílou stopu po tryskáči, není to chemtrails, jak rádi uvěří někteří čeští důvěřivci dezinformacím ruských trolích farem.

Foto: Lenka Hoffmannová

Hustou smíšenou alejí prosvítá slunce.

Foto: Lenka Hoffmannová

Zvláště na jaře se rozvodňují jindy malé potůčky, většina z nich je svedená pod vozovkou do údolí a tamního potoka.

Foto: Lenka Hoffmannová

Blankytná obloha s bílými obláčky vytvářejí barevné pozadí ještě holých větví stromů a jehnědů.

Foto: Lenka Hoffmannová

Výpadovka mezi Štíty a Studénkami je velmi frekventovaná se spoustou náklaďáků, pro chodce je na tomto úseku poměrně ne bezpečno.

Foto: Lenka Hoffmannová

V tomto období jarního tání a hojného letošního deště je okolo slyšet zurčení a bublání vody tekoucí do údolí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Holý strom a přesto zajímavého tvaru na rozděleném pozadí již svěže zeleného pole a zatím hnědé příkopy.

Foto: Lenka Hoffmannová

V jarní přírodě miluju barevné vrstvy, možná početnější, než v pozdějším období, kdy se vše zelená a hýří barvami, ovšem bez pravidelnosti. Tmavě hnědá hromada hnoje umístěná na barevném rozmezí, narušuje jak barvou tak tvarem celý fotografický obraz.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na pozadí neobvyklých bílých obláčků se k sobě sklánějí zatím holé stromy zajímavých tvarů.

Foto: Lenka Hoffmannová

Miluju stíny, pořád se mi do fotek pletl můj stín, bylo nutno neustále kontrolovat polohu.

Foto: Lenka Hoffmannová

V zatáčce před mostem přes Březnou před vstupem do města Štíty stojí stále více zanedbaný a chátrající bývalý hospodářský areál, ovšem zpestřuje mi témata fotek.

Štíty (německy Mährisch Schildberg, do roku 1949 česky Šilperk) je malé moravské město s 2 tisíci obyvateli. Město leží uprostřed podhůří Orlických hor a Hrubého Jeseníku a je známé díky Acrobat Parku, je to největší areál pro letní akrobatické skoky na lyžích na světě.

Foto: Lenka Hoffmannová

Lomený stín velkého stromu na břehu řeky Březné.

Foto: Lenka Hoffmannová

„Vítá vás město Štíty,“ hlásá tabule na mostě přes řeku Březná při vstupu do města.

Město Štíty je známo pro svou pověst „Moravského Kocourkova“, v pověstech se vypráví o městečku „Šimperk“ a o lidech zde žijících tzv. Šimperácích. Zdejší obyvatelstvo provází kdejaké bláznivé příhody (např. pověšení obecního vola na věž kostela, o kapsářském cechu na zdejším jarmarku, o sloním vejci v šimperské kašně, atd). Většina pověstí se shoduje s těmi v knize Kronika města Kocourkova jejímž autorem je spisovatel Ondřej Sekora. Pověsti vznikly odvozením ze staré německé pověsti z 16. století „Die Schildbürger“, která pojednává o obyvatelích saského města Schildau.

Foto: Lenka Hoffmannová

Okolo úpravného potůčku obklopeného vzrostlými stromy se obvykle batolí kačky a husy, tentokrát asi zůstaly doma.

Foto: Lenka Hoffmannová

Městem Štíty se okolo nás několikrát projela různá zemědělská vozidla. Tento moderní traktor možná směřuje do Prahy, ať si taky Pražáci prohlédnou nové modely zemědělské techniky.

Foto: Lenka Hoffmannová

Dům u cesty vypadá, jakože se dostal do rukou starostlivého majitele, ten, jak je vidět, se snaží zachovat historické prvky na letitém domě.

Foto: Lenka Hoffmannová

Zákoutí na jedné ze zahrádek u cesty, zajímavé jak barevně, tak neobvyklým uspořádáním trubky.

Foto: Lenka Hoffmannová

Řada hodnotných histoických domů na ulici vedoucí vzhůru na štítecké náměstí, to bylo v roce 1992 vyhlášeno památkovou zónou.

Foto: Lenka Hoffmannová

Kostel Nanebevzetí Panny Marie s kamenným křížem je barokní jednolodní kostel s bohatě členěným interiérem z roku 1755 s půlkruhovým závěrem, vestavěnou kvadratickou věží s volutovými křídly a obdélnou patrovou sakristií na epištolní straně. Fasády jsou členěny pilastry a římsovými hlavicemi. Pod kostelem jsou vyzděny krypty se zaklenutými prostorami. Věž je nově opatřena dvěma zvony z dílny L. Dytrichové z Brodku u Přerova. Kamenný jetelový kříž s korpusem Krista a reliéfem Nanebevzetí Panny Marie z roku 1859.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%ADty

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%ADty

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz