Hlavní obsah
Cestování

Závody horských kol na Kraličáku, fotoreportáž ze Stříbrnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Horní stanice nejmodernější lanové dráhy v České republice.

Kdo přijel do Stříbrnic závodit na horských kolech v každoročním klání s názvem Kolo pro život, nelitoval. Perfektní bylo nejen počasí.

Článek

Vznášíme se během jízdy vzhůru nejmodernější lanovkou v České republice na horu Štvanice do výšky 866 metrů nad mořem. Lanovka jezdí o prázdninách každý den od 9:00 do 18:00 hodin.

Foto: Lenka Hoffmannová

Z výšky pozorujeme a fotíme závodnice a závodníky řítící se dolů příkrým svahem. Závodníci mají k dispozici několik tras podle svého výběru.

Lanovka má vždy šest ergonomicky tvarovaných sedadel, v zimě jsou vyhřívaná, a přepraví bez problémů také kola a kočárky.

Lanovka sveze každého také dolů. Zahájení provozu lanovky D-line proběhlo v létě 2021 během akce Kolo pro život. Lanovka tehdy již během prvního dne provozu svezla stovky cyklistů, kteří se akce účastnili. Úplně prvním pasažérem byl dětský závodník.

Foto: Lenka Hoffmannová

V areálu Kraličák ve Stříbrnicích u Starého Města pod Sněžníkem byla v listopadu 2018 otevřená nová rozhledna, Stříbrná Twiggy. Z jejího vrcholu si vychutnáte panorama Jeseníků a Kralického Sněžníku.

Rozhledna stojí v pomyslném středu areálu na kopci mezi sjezdovkami. Je z ní výhled na jesenickou krajinu, Staré Město pod Sněžníkem, na druhé straně se rozkládá hustě zalesněné úbočí Králického Sněžníku, zde pramení řeka Morava.

Foto: Lenka Hoffmannová

Rozhledna je vysoká 35 metrů s vyhlídkovou plošinou ve výšce 28,6 metru. Konstrukce rozhledny je provedená z modřínového dřeva, skla a ocelových lan. Stavba pochází z dílny Davida Kubíka z Hutě architektury Martina Rajniše.

Středem věže je zavěšené kulaté dřevěné schodiště o 152 schodech, jako kyvadlo vyrovnává nápory větru. Nad návštěvníky na plošině se už nachází jen signální červená světla a větrná korouhev.

V nedalekém okrouhlém proskleném pavilonu s lehkou dřevěnou konstrukcí je instalován tzv. Samočep piva. Stavba slouží v nepříznivém počasí jako útulna až pro 30 osob.

Foto: Lenka Hoffmannová

Tento tým si přivezl vlastního zapáleného fotografa, takové je radost fotit.

Rozhledna na vrcholu kopce Štvanice je otevřená celoročně a vstup je zdarma.

Foto: Lenka Hoffmannová

S údivem i obdivem sledujeme cyklisty na kolech stoupající rychlostí hlemýždě do prudkého kopce, tahle skupina stoupá o něco rychleji.

Foto: Lenka Hoffmannová

Mraky v barvách od bílé přes modrou po černou se prohání na obloze a vytváří až kouzelné světlo pro focení vysokohorské přírody. Lidé na kolech jsou zde nedílnou součástí této přírody.

Foto: Lenka Hoffmannová

Příroda v kombinaci s dílem lidských rukou a strojů plus závodník usilovně stoupající na vrchol vytváří jedinečnou atmosféru na fotografii.

Foto: Lenka Hoffmannová

V areálu Kraličák na straně Hynčic pod Sušinou stojí 3 řopíky, jak se říká objektům lehkého opevnění vz. 37, kterými je pohraničí bohatě protkáno. V době předválečné se zde jednalo o československo-pruské pohraničí.

Členové spolku Staroměstští patrioti se sídlem ve Starém Městě pod Sněžníkem přetvářejí řopíky, dva z nich jsou již přístupné veřejnosti. Otevřené pro návštěvníky jsou od června vždy o víkendech, o prázdninách každý den. Znamením, že jsou řopíky otevřeny, je vztyčená česká vlajka v jejich blízkosti.

Foto: Lenka Hoffmannová

Obnovené řopíky leží na trase stezky v areálu Kraličák, ta návštěvníky provází bývalým vojenským opevněním.

„Jeee, tady sedí pán na lavičce hned u řopíku,“ sedí pod rozložitým stromem vrhajícím příjemný stín v parném dni. Pán je členem spolku Staroměstští patrioti a zve nás na prohlídku se znalostí a láskou udržovaného a vybaveného řopíku.

Objekt A-180 Z, jehož Z v názvu znamená zesílený, síla stěn je až 120 cm, nás zavede do poválečného období, kdy opevnění začala využívat Československá lidová armáda v rámci tzv. reaktivace. Osádku tvořilo sedm mužů. Ve dvou střílnách jsou instalované dva nepůvodní kulomety, ovšem perfektně vyčištěné a naleštěné. Vedle jednoho z kulometů je umístěn periskop.

Foto: Lenka Hoffmannová

Další dva řopíky, název pochází ze zkratky ŘOP, tedy Ředitelství opevňovacích prací, nebyly v době naší návštěvy přístupné. Řopíky byly součástí lehkého opevnění u předválečných hranic s Německem a Rakouskem. Celkem jich bylo v letech 1936 až 1938 vybudováno v Československu na 10 tisíc.

Foto: Lenka Hoffmannová

Vstupné do řopíků v Hynčicích pod Sušinou je dobrovolné, během letních prázdnin je můžete navštívit denně od 9 h do 18 h. Jinak pouze za pěkného počasí o víkendech od 9 h do 17 h.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pro milovníky vody je připravená plavba na paddleboardech na Rybníku Úžas.

Jeden nadšený návštěvník areálu takto rybník nazval. Sám tajně vyrobil a vyvěsil v místě tabulku se stejnojmenným názvem, ten rybníku už zůstal.

Paddleboardy si lze zapůjčit přímo u rybníka Úžas, tedy pokud zde vládne příznivé počasí. K dispozici je ohniště s posezením a také občerstvení.

Foto: Lenka Hoffmannová

Blížíme se k odpočinkovému místu U ještěrky v nadmořské výšce 745 m, okolo nás se plouží do prudkého kopce zarputilí závodníci. Mají náš velký obdiv. „Děkuji,“ někdy reagují na to, že si je zaníceně fotím.

Foto: Lenka Hoffmannová

Usedáme na lavičky a zkoušíme odolnost jednoduché houpačky, jen dřevěné prkýnko zavěšené na lanech. Užíváme si ojedinělé chvíle připomínající nám dětství.

Foto: Lenka Hoffmannová

Cestou dolů do Stříbrnic jsme kromě prohlídky řopíku zažili příjemné chvíle na několika zastaveních s lavičkami a inspirativními vzkazy pro psavce: „Připravujeme pro vás příběh tohoto místa. zapojte se také a v případě zájmu pošlete Váš příběh tohoto místa na email: kralicak@mujkralicak.cz. Nejzajímavější příspěvky zde zveřejníme. Rosteme s vámi a děkujeme!,“ dostávají možnost se realizovat návštěvníci areálu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Svahy protkané traily a ideální počasí pro fotografování, různorodé hrozivě vypadající mraky na obloze pro nás přinesly jen několik osvěžujících kapek deště.

Foto: Lenka Hoffmannová

Všimli jste si, že na horských loukách roste intenzivněji vybarvené luční kvítí? Okolo nás to hrálo všemi barvami. Zde žlutá léčivka třezalka barevně ladí s fialovými kvítky.

Foto: Lenka Hoffmannová

Toto zastavení již obohatil návštěvník svým příběhem. Nazval jej Pohádka o lesníkovi a je to první víra, tedy podle informační tabule: Víra je podstata toho, v co doufáme, přesvědčení o věcech, které nevidíme. Takovéto houpačky jsou umístěny na několika zastaveních v areálu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Kromě lavičky s nedalekou dřevěnou sochou lze usednout také do trávy vonící lučním kvítím, popřípadě si zdřímnout před dalším putováním.

Foto: Lenka Hoffmannová

Další zajímavost na naší cestě, na lavičku v podobném stylu můžete usednout během čekání na vlak či autobus u nádraží v nedalekém Starém Městě pod Sněžníkem.

Foto: Lenka Hoffmannová

Horská kola jsou připravená k zapůjčení pro všechny generace.

Foto: Lenka Hoffmannová

U dolní stanice lanovky se tvořila dlouhá fronta kolařů, my tentokrát bez kol jsme měli přednostní vstup.

Foto: Lenka Hoffmannová

Zřejmě nejmladší sobotní účastník závodů pro všechny příchozí s názvem Kolo pro život. I tento závodník měl přidělené startovní číslo, pořádek musí být.

Ještě několik doplňujících informací: na fotografiích je většina cyklistů trénujících na nedělní mistrovství ČR Enduro. Pracovníci areálu zvládli během jednoho víkendu perfektně zorganizovat tyto dvojí významné závody, tedy v sobotu Kolo pro život ( 700 účastníků ) a v neděli Mistrovství ČR ( 550 závodníků , včetně všech borců v aktuální národní špičce ).

Závodníci nedělního mistrovství měli v pátek a v sobotu tréninky, v sobotu se tedy promíchali závodníci s trénujícími, o to bylo focení v areálu pro mě zajímavější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz