Hlavní obsah
Cestování

Podzimní den v Pardubicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenka Pokorná

Nově zrekonstruovaná národní kulturní památka v Pardubicích

Pozvánka do Pardubic.

Článek

Nepocházím z Pardubic a dokonce ani z Hradce Králové. Nicméně do Pardubic se dá snadno dojet vlakem, z Prahy rychlíkem to trvá asi hodinu a vlaky jezdí po této trase každou chvíli. V létě bych sem jela jen v případně nutnosti a i v jinou roční dobu bych si asi raději vybrala den, kdy by nepršelo. Kdo má ale rád zajímavé stavby moderní architektury a výtvarné umění, případně historické památky, ten by návštěvu Pardubic měl uskutečnit.

Pardubice je město s krásným renesančním zámkem, který je přístupný celoročně.

Foto: Lenka Pokorná

Pernštejnský zámek v Pardubicích

Pro milovníky moderní architektury a výtvarného umění byly letos v září otevřeny rekonstruované Automatické mlýny na druhém břehu Chrudimky, prakticky proti zámku, kde jsou umístěny dvě galerie výtvarného umění, Gočárova galerie a Galerie města Pardubic.

Foto: Lenka Pokorná

Automatické mlýny

Foto: Lenka Pokorná

Automatické mlýny 2

Foto: Lenka Pokorná

Automatické mlýny 3

Foto: Lenka Pokorná

Automatické mlýny 4

V budově mlýnů je také kavárna, zřejmě u místních dost oblíbená. Když neprší, dá se sedět i venku. Návštěva bude zajímavá i pro zájemce o historickou techniku, protože část technologického zařízení byla v budovách zachována a je opatřena popisky a vznikly i další prostory, nazvané Sféra, věnované kreativitě, ale ty už využijí hlavně místní.

Pro milovníky cestování je v centru Pardubic socha Jana Kašpara, jednoho z prvních českých pilotů a leteckých konstruktérů a Jana Pernera, jednoho z prvních projektantů první železnice v Čechách. A rozhodně to není všechno, co je v Pardubicích k vidění, nicméně na jeden den je toho víc než dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám