Hlavní obsah
Seberozvoj

Být spokojený je fakt dřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Přemýšlíte občas nad tím, proč je okolo tolik negativních lidí? Proč si naši kolegové, známí, či rodinní příslušníci často stěžují, jak zle se mají? Jak je možné, že vidíme tolik nespokojených osob?

Článek

Protože být v životě nespokojený je jednodušší. Možná si říkáte, k čertu, jak to může být jednodušší? Vždyť jedno staré moudro praví, že s úsměvem jde všechno lépe. Pravda je však taková, že náš pocit spokojenosti nám hatí evoluce. Proto musíme o svou spokojenost svádět každý den boj, kdy se snažíme přepisovat dráhy v našich mozcích, navzdory tomu, kam nás žene naše biologické naprogramování. Říká se, že lenost je matkou pokroku, ale naše neustálá nespokojenost a touha po něčem lepším nás žene dál nezanedbatelnou silou.

Chtění kořenem trápení?

Samo o sobě není špatně něco chtít, o něco usilovat. Problém nastává ve chvíli, kdy už máme dost, ale chceme stále více. Opravdu musíme brát ty přesčasy v práci, protože chceme vyměnit auto za nové? Opravdu nám udělají radost již šesté luxusní boty? Musíme se cítit nedostatečně, když kolegové mají každý rok nový telefon, kdežto my fungujeme s telefonem, který už je dávno po záruce? Filosof Allan Watts jenou řekl: „Bažení po pozitivním zážitku je negativním zážitkem, kdežto přijetí negativního zážitku, je zážitkem pozitivním.“

Přijmout věci takové, jaké jsou, však často není jednoduché. A zde se dostáváme k tomu, proč je jednodušší být nespokojený. Dá mnohem méně práce nadávat na nespravedlnost světa, než se srovnat s tím, že věci nejsou takové, jaké bychom je chtěli mít. Málokdy máme něco tak, jak bychom si to přáli. A teď si představte, že ke spokojenosti byste si museli říct, že chcete věci tak, jak se dějí. To zní nejenom náročně, ale i trochu absurdně.

Metafora dvou šípů

V budhistické filosofii je utrpení přirovnáváno ke dvěma letícím šípům. Možná se ptáte, proč ke dvěma. Odpověď je jednoduchá. První šíp nás zasáhne vždycky. Ten jsme nemohli předvídat, nečekali jsme jej a tak nás zasáhl a rána teď bolí. Za ním však letí šíp druhý. Ten symbolizuje náš postoj k danému utrpení a zde už je jenom na nás, jestli se oním šípem necháme zasáhnout a zažijeme ještě „tu druhou“ bolest. Častokrát se nám stane něco nepříjemného a my si ještě sypeme sůl do rány, vyloženě se rochníme v tom, jak zle se máme, jenom aby ostatní viděli, jak těžký život to máme.

Co s tím?

Jak jsem již psala, být spokojený je dřina a člověk to nezmění ze dne na den. Ale jde to. Mozek je tvárný a čím méně něco opakujeme, tím slabší se ony spojení stávají a naopak. Můžeme formovat své myšlení, ale chce to práci, čas a ještě větší množtví práce. Je tedy na vás, zdali vám stojí za to se snažit změnit své myšlení ke spokojenosti, nebo se dál utápět v bahýnku, které nám nevoní, ale je již důvěrně známe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám