Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nový rok, nový život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Řada z nás si dává novoroční předsevzetí a tak rok co rok v lednu praskají fitka ve švech a ulice se plní běžci. Zkrátka příchod nového roku vnímáme jako příležitost začít s čistým štítem a dělat věci správně.

Článek

Hned na úvod bych vás chtěla pobídnout k zamyšlení nad tím, co vlastně znamená „dělat věci správně“. Jestli to je chodit třikrát týdně do fitka, jíst zdravě, každý týden přečíst jednu knihu, kariérně růst, mít takzvaný „side hustle“, do toho bohatý sociální život, široký okruh dobrých přátel, zdravé rodinné vazby a u toho všeho si najít dost času na sebe a ideálně nějaký ten koníček. Zkrátka víme, kolik všeho bychom měli zvládat a když nám to nejde, tak se vždy alespoň ten první týden v lednu snažíme být perfektní, než nám dojdou síly a sklouzneme zpátky do vyjetých kolejí.

Razantní změny málokdy fungují

U spousty věcí platí, že je efektivnější provést malou změnu a být konzistentní. Chci se více hýbat? Můžu chodit třikrát týdně běhat, nebo můžu po cestě z práce vystoupit o zastávku dříve a projít se. Běhání sice přinese větší výsledky, ale pouze pokud u toho vydržím. Každodenní chůze navíc sice nepůjde tak moc poznat, ale v součtu to bude o dost hodnotnější, než když půjdu běhat párkrát a pak se na to vykašlu.

Podobně je to i třeba s hubnutím. Chci shodit nějaká kila, a tak začnu držet dietu. Do kávy si ale stále sypu cukr a v pátek tam pošlu pivko a dva drinčíky. Tyto prázdné kalorie zhatí veškerou mou snahu o to jíst zdravě a snížit hmotnost. Pro začátek by třeba stačilo přestat pít slazené nápoje a sledovat, co se stane třeba během čtvrt roku.

Debordelizace vztahů

Přichází také čas na reflexi a možná nějakou revizi vztahů. Možná je na čase se zamyslet nad tím, kteří lidé vám do života přinášejí radost, a kteří spíše problémy. Zamyslet se nad tím, s kým vám je dobře a zkusit v rámci dalšího roku spolu trávit více času a zároveň být trochu více obezřetný, kolik času trávíme s lidmi, kteří nám toho moc nedávají.

Zároveň je tohle dobrá doba na to nepřenášet dluhy a nevyřešené věci. Občas je prostě nutné si s lidmi věci vyříkat a nenechat je takříkajíc vyhnít. Může to být nepříjemné, ale z dlouhodobého hlediska je to mnohem udržitelnější varianta, než když člověk s úsměvem zametá věci pod koberec a předstírá, že je vše v pořádku.

Buďte k sobě laskaví

Ať už si novoročních předsevzetí nasázíte kolik chcete, chtěla bych vás vyzvat k jedné věci. Nezávisle na tom, jestli se vám daří plnit vaše cíle nebo ne, tak k sobě buďte laskaví. Jednejte se sebou tak, jak byste jednali s nejlepším přítelem. Když se vašemu příteli v něčem nebude dařit, tak jej nebudete bičovat, ale spíše jej podpoříte. Zároveň poznáte, kdy se jenom vymlouvá a na přímo mu řeknete, ať nechá těch nesmyslů a pustí se do práce. Být k sobě laskavý, neznamená být měkký. Za zkoušku nic nedáte. Mějte se krásně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám