Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Ztráta životní vize po rozchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E 3

Rozchody jsou vždy náročné a každý, kdo si něčím takovým prošel ví, jak velkou bolest to přináší. Jednou z nezanedbatelných složek oné bolesti je i ztráta vize společné budoucnosti.

Článek

Když s někým randíme, jsme s ním ve vztahu nebo s ním žijeme, tak nevyhnutelně dojde na otázku společné budoucnosti. Řešíme, co bychom rádi společně vybudovali, kde bychom chtěli žít, jaká místa navštívit, jestli si pořídíme psa, nebo rovnou děti. Ke vztahům ale patří i rozchody a když tohle nastane, tak náhlá absence směru, který jsme měli může být zdrcující. Pokud něčím takovým procházíte, tak se vám pokusím poskytnout různé pohledy na věc, které by vám mohly pomoci.

Vize byla z poloviny vaše

To, že jeden partner nebo partnerka zmizel z vašeho života, tak neznamená, že se už nikdy neuskuteční to, co jste si naplánovali. Je důležité se zaměřit na to, co bylo vaše, co můžete vzít a přenést do dalšího vztahu. Ona ta společná vize vzniká složením dvou dílků puzzle a jejich interakcí. Rozchod vám akorát znovu uvolnil váš dílek, který můžete v budoucnu zase s někým spojit a kdo ví, třeba z toho vznikne ještě něco hezčího. Každopádně je důležité neopominout to, že po rozpojení dílků je třeba opravit natržené spoje. Ponechte si proto mezi jednotlivými vztahy dostatek času a prostoru pro zahojení. Jít do dalšího vztahu jako rozbitý dílek by akorát přineslo více bolesti.

Reflexe nad tím, co chcete

Častokrát je ten náš dílek taky utvářený tím, jaký je náš protějšek. Doba, kdy jsme single, proto může být skvěle využita k tomu, abychom se pozorně podívali na to, kolik z těch věcí, které od vztahového života chceme, jsou doopravdy naše, a které jsme převzali. Zkuste si vzít deník a tužku a trochu se v tom pohrabat a možná budete překvapeni, kolik věcí ještě s radostí zahodíte, protože sami od sebe byste se do nich vůbec nepustili. Tohle funguje také opačně. Co všechno jste si přáli, ale odsunuli jste to do pozadí, protože partnerský život byl pro vás důležitější? Nyní je doba na to jít za svými vizemi, neboť již nemusíte brát v potaz, jaký dopad to bude mít na vaši již bývalou druhou polovičku.

Jste dostačující

Na konci minulého odstavce jsem použila slovní spojení „druhou polovičku“, což trochu implikuje to, že bez druhého člověka jsme nějakým způsobem nekompletní. To ale není pravda. Každý můžeme být ucelená jednotka nezávisle na tom, jestli jsme single nebo ve vztahu. Náš sen nemusíme spojovat s nikým dalším, abychom si za ním mohli jít. Stačí, když víme, co chceme. Pak je jednoduché si za tím jít a pokud nás po cestě bude někdo provázet, tak to je pouze příjemný bonus, nikoli předpoklad k tomu, abychom se na tuto cestu vůbec mohli vypravit. Je mnohem lepší, když kráčíme vedle někoho, kdo chce kráčet po stejné nebo podobné cestě, jako kráčíme my než někoho, kdo se nás stále snaží stáhnout někam jinam.

Zůstaňte pružní

Zároveň si v dnešní době všímám, že spousta lidí se cítí osaměle, i když si jdou za svými sny a realizují je. Život se nedá dlouhodobě žít jenom skrz jeden aspekt, je třeba mít věci v životě vyvážené. Proto je dobré vědět, kdy přistoupit na kompromis, nebo zkusit cestu toho druhého. Možná budete překvapeni, jak moc se vám něčí cesta zalíbí, nebo jak se může z něčeho, co by pro vás nebylo příliš záživné, kdybyste to dělali sami, stát skvělá partnerská aktivita. Je škoda ochudit se o poznávání nových věcí jenom proto, že jsme příliš tvrdí v tom, co od života chceme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám