Hlavní obsah

Jak lépe zvládat náročné interakce za pomocí mantry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Tichá

Mantra je užitečná nejenom pro meditaci, ale zároveň nám může posloužit pro lepší zvládání situací v průběhu dne. Jak na to? To se dočtete v tomto článku.

Článek

V dnešní hektické a často příliš kritické době může být snadné vzít si osobně věci, které vůbec nemusí být o nás. Tímto si nejenom působíme nepříjemné pocity, ale také to může vést k narušení našich profesních a osobních vztahů. Učení se, jak se od výroků a chování ostatních distancovat a nebrat všechno k srdci, je klíčovou dovedností pro udržení duševní pohody a vyrovnanosti. Jedním z nástrojů, který nám může pomoci tento cíl dosáhnout, je praxe používání mantry.

Co je to mantra?

Mantra je krátké, silné slovo nebo fráze, která se opakuje s účelem transformace myšlení a emočního stavu. Použití mantry může být během meditativní praxe nebo kdykoli v průběhu dne, kdy nám připomene, jak se chceme zachovat v určité situaci.

Výběr mantry

Pro začátek je třeba si vybrat mantru, která vám bude připomínat, že nemusíte brát věci osobně. Mantra by měla být krátká a snadno zapamatovatelná, něco, co rezonuje s vašimi vnitřními přesvědčeními. Příklady takových manter mohou být:

„To není o mně.“

„Nech to odplout.“

„Třeba má blbý den.“

„Jasná mysl a klid.“

„Odpouštím a pokračuji.“

Používání Mantry

Když se dostanete do situace, která by vás obvykle rozrušila, nebo když cítíte, že se vás až příliš dotýkají něčí slova, zkuste následující kroky:

Nejprve si všimněte, že se vaše emoce rozhoupaly. Uvědomění je prvním krokem k změně.

Dejte si krátkou pauzu, abyste se mohli soustředit a znovu získat kontrolu nad svými myšlenkami. Ideální je nádech a dlouhý výdech. To zároveň pomůže snížit úroveň stresu a umožní vám se lépe soustředit na vaši mantru.

Zopakujte si v duchu svoji mantru a pokuste se zachovat v souladu s tím, jak by se zachovalo vaše ideální já.

Reflexe

Pro lepší výsledky při dlouhodobém používání této praxe je dobré zařadit pravidelnou reflexi.

Zamyslete se nad situací objektivně. Zvažte, že to, co se stalo, nemusí být přímo spojeno s vámi, a že vaše reakce může být založena na předchozích zkušenostech nebo nedorozuměních.

Připomeňte si, že nemáte kontrolu nad tím, co ostatní říkají nebo dělají, ale máte kontrolu nad tím, jak na to reagujete. Uvolněte potřebu brát věci osobně.

Po situaci se oceněte za to, že jste zůstali klidní a zvládli jste ji.

Pravidelná praxe

Jako s každou dovedností, i zde platí, že pravidelná praxe vede ke zlepšení. Čím častěji budete svoji mantru používat, tím přirozeněji se bude integrovat do vašeho každodenního života a myšlení. Můžete začlenit mantru do své ranní rutiny, používat ji během meditace, nebo si ji připomínat v průběhu dne.

Zakončení

Používání mantry k udržení emocionální odolnosti a vyrovnanosti je jednoduchá, ale mocná technika. Pomáhá nám zachovat klid v situacích, kdy bychom mohli reagovat impulzivně nebo emocionálně. Připomíná nám, že máme volbu, jak reagujeme na svět kolem nás, a dává nám moc zůstat vnitřně klidní a soustředění bez ohledu na vnější okolnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám