Hlavní obsah
Aktuální dění

Ta zpropadená změna času

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stas Knop/Pexels.com

Kdykoliv se přiblíží, vyrojí se spousta článků a studií o její škodlivosti, i spousta fanatiků, kteří ji naopak opěvují - změna času.

Článek

Letní čas. Nesmyslný konstrukt, který měl ušetřit peníze. Ve svých počátcích možná i fungoval, ale ty doby jsou dávno pryč. Dnes je to jen otravný zvyk, kterého se ne a ne zbavit.

Studií o škodlivosti změn času je spousta. Pravdou je, že všichni máme své vnitřní hodiny nastavené podle přirozeného času. Člověk byl vždy nastaven tak, aby s rozbřeskem vstával a se západem slunce šel spát. To až dnešní doba vymýšlí nesmysly. Poledne vždy bylo a vždy bude tehdy, když je slunce na obloze nejvýše a nepadají stíny. To jen my jsme vymysleli, že slunce je nejvýš až v jednu. Aby to nebylo tak nudné.

Jsou lidé, kterým ty umělé posuny ručiček na hodinkách nevadí. Většinou jsou to ti, kteří do práce vstávají později, nebo je úplně jedno, jestli a kdy vstanou. Pak jim může být nějaká ručička putna a aspoň mají falešný pocit, že je večer déle světlo. Falešný proto, že to světlo je pořád stejné. Jinak jsou jen nařízené hodiny.

Horší to ale mají ti, kteří vstávají ráno brzy. Továrny jedou od šesti a přes to vlak nejede. Pekař také musí do práce brzy, aby si rozmazlený spáč mohl cestou do práce koupit křupavé houstičky ke kafíčku. A je tu problém. Člověk není nastaven na to, aby vstával do hluboké tmy a k usínání mu svítilo sluníčko. (Pravda, nikdo ho nenutí dělat toho pekaře, ale běda, kdyby ty houstičky včas nebyly. A vypečené pěkně dokřupava! ) Vynález letního času tak tyto lidi doslova drtí a ničí jim zdraví. Přesto se najde dost sobců, kteří by měli letní čas nejraději napořád. Že to někomu vadí? Jeho problém. Já to tak chci a co chci já je svaté!

Bylo už mnohokrát prokázáno, že změna času ze středoevropského na letní oslabuje lidem imunitu, způsobuje nespavost a deprese. Myslím, že už je dávno na čase s tímto nesmyslem skončit. A pokud někdo letní čas tak miluje, nic mu přece nebrání, posunout si hodinky o hodinu či dvě. Stejně má na 99 % pružnou pracovní dobu. Do práce přijde dřív, večer bude mít déle světlo a nebude ničit zdraví těm, co tu pružnou pracovní dobu nemají.

Udivuje mě, že s podobnou diskuzí, který čas ponechat, vůbec někdo přišel. A dokonce to i myslí vážně. Čas je jen jeden. Ten, kterým se řídí i příroda. A nařizovat hodiny tak, aby ukazovaly jiný čas, než reálně je, je na hlavu. Sorry. Naši předkové se snažili, co nejpřesněji určit, jaký čas reálně je. Sluneční hodiny byly známy už 5000 let před naším letopočtem. A přijde člověk „moderní“ a řekne si, že nebude poroučet jen větru a dešti, ale rovnou i času. Protože jemu se to tak líbí a 7000 let byli lidé úplní idioti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám