Hlavní obsah
Móda a trendy

Barevná typologie aneb Ve kterých barvách zazáříte?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Pexels

V poslední době se vrací na scénu barevná typologie. Teorie o tom, že každý má svou paletu barev, které ho rozzáří a nechají vyniknout.

Článek

Barevná typologie rozděluje lidi do čtyř hlavních kategorií, pojmenovaných podle ročních období. Podle odstínu vaší pleti a vlasů vám přidělí odstíny barev, ve kterých budete vypadat skvěle a které podtrhnou váš půvab. V nevhodných barvách naopak budete jako nemocná šedá myška. Profesionál si vás posadí před zrcadlo tak, abyste seděla před barevně neutrálním pozadím. Pomocí barevných šátků pak testuje, které barvy vás rozzáří a které vás naopak „přebijí“. Pokud máte ale aspoň trochu cit pro barvy, měla byste to zvládnout i sama, nebo s pomocí kamarádky.

Jarní typ

Jarní barvy jsou zářivé barvy se žlutým (teplým) podtónem. Například jsou to žloutkově žlutá, jasně oranžová, trávově zelená a spousta dalších. Jarní typy mají světle hnědé, nebo blond vlasy se zlatavým odleskem, nebo světle rezavé. Pleť je světlá s teplým podtónem, často se sklonem k červenání a pihám. Ty jsou pak zlatavě hnědé. Oči mívá jarní typ světlé - modré, zelené, nebo zlatavě hnědé.

Letní typ

Letní typy mají naopak studený, modravý podtón pleti. Vlasy bývají platinově blond, nebo tzv. myší hnědá, oči světlé. Tomuto typu nejvíce sluší pastelové barvy se studeným podtónem - pastelová, ale i lahvová zelená, pastelově modrá, starorůžová, malinová, šedá… Barvy se vyznačují hlavně tím, že jsou tlumené a mají studený podtón.

Podzimní typ

Podzimní typ se vrací k teplým barvám, ale na rozdíl od typu jarního, k jejich tlumeným, až zemitým odstínům. Podzimní typ se vyznačuje hnědými vlasy se zlatavým podtónem, vlasy mahagonovými, nebo temně zrzavými. Oči mívají zelené i hnědé, pleť bývá snědší a dobře se opaluje. Do barevné palety podzimního typu patří například hořčicová, čokoládově hnědá, tlumená rezavá, olivová, petrolejová a další.

Zimní typ

Zimní typy mají opět studený podtón pleti. Pleť je bledá, někdy až namodralá, vlasy ale mívají tmavě hnědé, až černé. Takový typ Sněhurka. Tomuto typu sluší všechny výrazné barvy se studeným podtónem, jako zářivě bílá, černá, jasná červená (pozor na odstín, aby nebyl do oranžova), ledově modrá, královská modř a další. Zimnímu typu také sluší kontrastní kombinace barev černo-červená, černo-bílá. A je to jediný barevný typ, kterému sluší tolik oblíbená černá. Ostatní typy ubíjí.

Závěr

Ať už jste kterýkoliv typ, svých oblíbených barev se vzdávat nemusíte. Snad s výjimkou černé a šedé, mají všechny barvy různé odstíny, hodící se pro více typů, mohou být tlumené i zářivé. Téměř vždy si ten svůj odstín najdete. A boubelky, které se kvůli své postavě „zaklínají“ zeštíhlujícími schopnostmi černé, nemusí truchlit. Tuto schopnost mají všechny tmavé odstíny barev a nejvíce stejně záleží na střihu a kvalitě látky.

A pokud některou barvu milujete a odstín pro váš typ není (černá - pouze zimní, oranžová - jarní a podzimní, šedá - pouze letní), svět se nezhroutí. Kalhoty, nebo sukni můžete mít v naprosto jakékoliv barvě a váš vzhled to nijak neovlivní. Na pleť působí pouze ty barvy, které jsou v bezprostřední blízkosti, tedy halenky, šaty, šátky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám