Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zase ti důchodci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mikhail Nilov/Pexels

Už jsem si říkala, že je podezřele dlouho klid. Evidentně to byl klid před bouří.

Článek

Autor článku, na který reaguji, je svojí nenávistí k důchodcům pověstný. A čas od času prostě potřebuje upustit páru. Aspoň tak si vysvětluji jeho sice občasnou, ale o to nenávistnější protidůchodcovskou kampaň.

Důchodci si prý pořád stěžují. Zvláštní. Neznám jediného. Je pravdou, že články na toto téma se objevují, ale kdo je píše? Důchodci? A kdo píše komentáře pod těmito články? Buďto ti, kteří se snaží bránit proti sprostým útokům, nebo ti, kteří chtějí ještě přilít olej do ohně. A to zcela jistě nejsou důchodci.

Asi hlavní problém, který autor má, je, že díky průběžnému systému platí důchody pracující. On musí platit na důchod svých prarodičů, taková nehoráznost! A současné mladé generaci už nebude mít kdo. Tak proč má on platit nějakým nenažraným důchodcům? Řekla bych to asi tak. Současní důchodci porodili a vychovali dost dětí, aby měl na jejich důchody, kdo vydělávat. Stejně, jako oni vydělávali svým rodičům (a bez keců). A že taková výchova dětí není ani jednoduchá a vůbec ne levná! Kdyby si ty peníze, co investovali do svých dětí (včetně vás), ukládali a dál zhodnocovali, měli by se mnohem lépe než z toho, co mají z toho důchodu, co jim ještě závidíte. A ušetřili by i nervy. A také si nezapomeňte spočítat, kolik jste stál státní kasu vy. Školy, lékařská péče a další, co jste měl jako dítě zdarma. A kdo to zaplatil? Pracující ze svých daní! Včetně mě. A také se mi ani trochu nelíbí vydělávat na studia a péči nějakého Krále!

Dnešní mladí už děti moc nechtějí. Umí si spočítat právě to, co jsem vypsala výše. Děti se jim finančně nevyplatí, a navíc je s nimi práce! Jen to ne! Radši spoustu výmluv než takové nepohodlí! Nemít děti je samozřejmě na rozhodnutí každého. Ale pak musí být také připraven nést následky svého rozhodnutí a neházet odpovědnost na druhé. Oni ti důchodci také neměli bydlení, když si pořizovali děti. Kolikrát se mačkali v bytě ještě s prarodiči. A odradilo je to? Ne, nebyli totiž sobečtí. Točili se kolem děcek, vydělávali, platili půjčky, hypotéky a snažili se (A platili daně na důchody svých rodičů a prarodičů a brali to jako samozřejmost. Jako dluh, který jim tím splácí.). Vy nechcete. Chcete peníze, chcete pohodlí, chcete absolutní zajištění. A hned a nejlépe bez práce. Tak ho mějte. A na důchod si našetřete sami, protože bez dětí nebude nikdo, kdo by vám na něj vydělal. Ale nenavážejte se do současných důchodců, kteří za vaše vlastní rozhodnutí nenesou žádnou zodpovědnost. Ty byty také nedostali zadarmo, že by jen natáhli ruku a dávej! A když ke stáří konečně vychovali děti a doplatili hypotéky a mohli by si trochu vydechnout, přijde nějaký vyčůránek, co jim chce všechno sebrat, aby sám nemusel sáhnout na práci. Až dokážete tolik, co dnešní důchodci, až vychováte děti a doplatíte hypotéky, pak si také klidně užívejte důchodu. Zkratky neexistují a bez práce to holt také nepůjde. Nechcete se namáhat - nebudete mít nic. Tak prosté to je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám