Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chceš do důchodu? Vzdej se bytu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Liam Gillan (Pexels)

Proč mají ve velkých bytech žít lidé, na které mladí lidé bydlící v garsonkách musí vydělávat?

Věčně si stěžující důchodci mají pocit, že jim stát dává málo. Hodně z nich ale vlastní byt či dům, takže jsou to vlastně milionáři. Není nespravedlivé, že je musí živit mladí, kteří na vlastní bydlení těžko dosáhnou?

Článek

Jestli mě něco opravdu vytáčí, tak jsou to důchodci, kteří mají pocit, že si našetřili na velký důchod a teď jim ho musí stát za každou cenu platit. Asi jste to už slyšeli nebo četli: „Celý život jsem poctivě pracoval, tak si teď si důchod zasloužím.“ Nesmysly o vykradeném důchodovém účtu se vrací periodicky už pár desítek let. Jenže nic takového neexistovalo a neexistuje. Máme průběžný systém, takže dnešní pracující platí důchody dnešních důchodců. Jejich důchody, tedy těch mladých, pokud vůbec nějaké budou mít, by měly platit jejich děti. Jenže dětí se rodí čím dál méně a důchody nás stojí čím dál víc.

Přesto si hodně myslí, že stát vynalezl jakési důchodové perpetum mobile a že se to vždycky nějak udělá a stamiliardy se někde najdou. Nenajdou, budeme si je muset půjčit a bude nás to stát čím dál víc peněz jen na úrocích. Představte si to v menším. Máte se dobře a každý měsíc pomáháte sousedovi, který je sám a má málo peněz. Jenže pak se vaše situace změní a vy sotva vyjdete. Budete dál pomáhat sousedovi, i když si na to budete muset půjčit a ze své pomoci platit úroky? Přijde vám to jako nesmysl? Tak proč chtějí důchodci přidávat, i když na to stát nemá dost peněz a musí si půjčovat?

Důchody jsou drahé

Důchodové náklady činí asi 30 % celkového ročního státního rozpočtu, zhruba 700 miliard korun, a stále rostou, i když peníze na ně odvádí stále méně lidí. V roce 2023 skončil důchodový účet ve ztrátě 73 miliard. Když se nic nezmění, dluh bude každý rok narůstat. A to donekonečna nejde, protože si nebudeme mít kde půjčit. Čím větší má stát dluhy, tím méně se najde věřitelů, kteří mu budou ochotni půjčit za rozumný úrok.

Absurdita současného systému je ve snaze nerozházet si důchodce, tedy obrovskou voličskou základnu pravdou. Předchozí vlády hlásaly, že na důchody vždycky bude. Ale ani ta současná nepřišla s dostatečně zásadní reformou, protože si nechce důchodce moc naštvat. Že by se měl věk odchodu posunout o měsíc nebo dva? Konec světa. Že by se neměly důchody donekonečna zvyšovat na dluh? To popularitu politiků nezvýší. Navržená reforma je sice málo, ale alespoň něco. Jenže současná opozice vyhrožuje, že všechno zase zruší a tím situaci ještě zhorší. Spokojení důchodci na kávičkách, na dovolené nebo na nákupu dek či hrnců stojí za totální finanční rozvrat republiky?

Radikální reforma by byla efektivnější

Představme si daleko radikálnější reformu. Pokud chce někdo důchod, měl by se vzdát svého velkého bytu ve prospěch mladé rodiny. Bydlí pár seniorů ve 3 + 1? Dostane dvougarsonku nebo pokoj v domě s pečovatelskou službou a důchod. Pokud si chce milionový majetek ponechat, ať žije ze svých úspor. A když někdo nemá dům ani byt ve vlastnictví? Stejně se dá postupovat i s nájemními byty. Mladé rodiny musí někde bydlet, aby mohly mít děti. Bez dětí nebude mít na důchody kdo vydělávat.

Asi by to narazilo na práva lidí na majetek a na spoustu dalších právních a asi i etických problémů, ale řešení by to určitě přineslo. Proč by lidé bez majetku měli živit milionáře? Jinou variantou by bylo převedení majetku alespoň v rámci rodiny, případně jiné nastavení podmínek pro ty seniory, kteří získali dostatečný majetek. Co tedy opravdu nechápu, je vyplácení důchodů miliardářům, jako je třeba Babiš, když jeho firmy pobírají miliardové dotace? Proč má třeba projektant a jeho žena učitelka, kteří mají dvě děti, splácí hypotéku na 2 + 1, a sotva vyjdou, přispívat na důchod miliardáři? Proč má vůbec někdo s tak obrovským majetkem tu drzost si o státní důchod požádat? Absurdit je v našem důchodovém systému víc než dost. A nic s nimi neudělat je cesta do pekel.

Zdroje:

1) Výdaje státu se zvýšily zejména kvůli důchodům, obrana a zdravotnictví hrají menší roli

2) Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

  • Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

    Sdílejte s lidmi své příběhy

    Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz