Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je načase pořádně zdanit nemovitosti? Peněz k výběru i inspirace v zahraničí je dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Klajban, Wikimedia Licencováno Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Vlastnící nemovitostí využívají infrastrukturu udržovanou z veřejných zdrojů, obzvláště senioři však férově na její údržbu nepřispívají.

Daň z nemovitosti je v Česku nízká. V čem konkrétně by mohlo prospět její zvýšení? Ze kterých zemí bychom si v tomto směru měli vzít příklad?

Článek

Daňové zatížení nemovitostí pravidelně čeří veřejné mínění a v Česku se intenzivně řeší, jestli je míra zdanění vysoká anebo nízká. A to prakticky bez ohledu na to, zda je aktuálně ve vedení státu vláda pravicová či levicová. Na vlastnictví, které má v zemi v oblasti bydlení svou tradici, se zkrátka „nesahá“.

Je to ale ku prospěchu věci? V Česku existuje již pouze jeden typ daně týkající se nemovitostí. Jde o daň z nemovitosti samé. Ta se platí v okamžiku, kdy nemovitost vlastníte či užíváte. Daň z nemovitých věcí je jedna z majetkových daní. Hradí se z pozemků, staveb, ale také z jednotek.

Daň z nabytí nemovitých věcí byla součástí tuzemské daňové soustavy do roku 2020. Následně byla zrušena. Znamená to, že někdejší daň ve výši 4 % už při prodeji nemovitosti neplatí ani prodávající, ani kupující.

Česko má nesmyslně nízkou daň z nemovitosti

Jsou tedy podmínky ohledně daňové zátěže v Česku příliš benevolentní? Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se ukázalo, že daň z nemovitosti je nízká. Statistiky pro rok 2018 odhalily, že čeští vlastníci nemovitostí na dani z nemovitých věcí odvedou ročně zhruba 11 miliard korun. Ve srovnání s ostatními zeměmi OECD platíme podprůměrné částky.

Historicky sahají kořeny dnes nízké daně až do období obnovení soukromého vlastnictví v 90. letech 20. století. Restituenti tehdy byli starší lidé, kteří na placení vysokých daní jednoduše neměli. Navíc se majetek vracel ve stavu různě opotřebovaném. V moderní demokratické společnosti však již panují jiné poměry a stále častěji se tak diskutuje i nad reformou někdejšího benevolentního nastavení nemovitostní daně.

Oporu má navyšování i v současné vládě. Daň z nemovitosti by se mohla zvýšit až na dvojnásobek a výnos by mohl dosáhnout šesti až osmi miliard korun. Stát by jej vybíral pro sebe, předestřel na jaře roku 2023 svou vizi ministr financí Zbyněk Stanjura.

Daň z nemovitosti nezatíží vlastníky, ale ekonomice pomůže

Lze totiž skutečně uznat, že zvýšení na dvojnásobek by v praxi znamenalo zvýšení řádově o stokoruny. A to samozřejmě s největší pravděpodobností naprostá většina vlastníků jednoduše „unese“. A ze sociálních sítí vyznívají hlasy, že než nechat prohospodařit stát pod vedením ministra Stanjury pověstné kalhoty, raději by si občané připlatili i tisíce korun.

Vláda se tehdy na konečném verdiktu nemohla shodnout, úsporný balíček se ale nakonec ukázal jako nezbytný. A přinesl s sebou nakonec i reálné zvýšení daně z nemovitosti. Daň je určena sazbou daně za 1 m² dle velikosti nemovitosti a tato sazba je ještě vynásobena dvěma koeficienty, a to takzvaně základním a místním.

Právě oba koeficienty představují výhodu, daň totiž lze poměrně jednoduše upravit. A to je pro tuzemskou ekonomiku dobrá zpráva. Důvodem, proč bychom se k tomu neměli bát přistoupit i razantně, je minimální dopad na reálnou ekonomickou aktivitu.

Daň z nemovitosti nenutí, zjednodušeně řečeno, jednak národ hromadně prchat do soukolí šedé ekonomiky jako v případě daně z příjmu. A také netlumí spotřebu. Tedy jako v případě DPH nás nenutí přemýšlet, co si nekoupíme a na čem ušetříme, jelikož je to drahé. Přínos pro státní rozpočet je ale nemalý.

V zahraničí zvyšování daně z nemovitosti funguje

Jak ostatně ukazují i státy, kde je daňové zatížení mnohem vyšší než u nás. Například daň z nemovitosti je v Německu federální vládou stanovena na 0,35 %. Spolkové země si však ustanovily vlastní koeficienty, kterými částku násobí a ta se tak může vyšplhat až na osminásobek.

Úpravou daně z nemovitosti po vzoru našich sousedů bychom tak mohli zkusit přispět k oživení ekonomiky a pan premiér Fiala by si pak možná již nemusel tolik zoufat nad cenou německé Nutelly. Podobně vyšší daně má i Rakousko. Investiční nemovitosti pak podléhají zdanění ve Finsku, Francii, Bulharsku, či Rakousku.

Mimo to by podle realitních expertů v konečném důsledku zvýšení daně také zlepšilo dostupnost bydlení. Majitele nevyužívaných nemovitostí by totiž vyšší daň mohla, jednoduše řečeno, přimět k tomu, aby nemovitost pronajmul.

To ilustruje poměrně dobře i příklad Francie. V této zemi se nachází více než 3 miliony nevyužívaných bytových nemovitostí, což tvoří přibližně 8 % bytového fondu. Důsledkem je známá nedostatečná nabídka a také přemrštěné ceny. Země tak zavedla přímo povinné roční daně z prázdných nemovitostí nebo fakultativní obecní činžovní daně z prázdných nemovitostí.

Zvyšování daně z nemovitosti může mít různé podoby

Zvýšení daně z nemovitosti tak jednoznačně nelze vnímat jako drakonické opatření, nýbrž jako rozumný ekonomický krok. V Česku by bezpochyby reálně bylo nutno upravit směrem dolů daně jiné. Zdanění příjmů je totiž naopak vysoké extrémně. V Česku to bylo podle srovnání OECD téměř 40 %.

Nejvýše se na žebříčku umístila Chile, která nabízí zdanění pouze 7 %. Tato země je přitom jedním z nejvyspělejších států jihoamerického kontinentu.

Kromě zvyšování daní se jako jedna z možných alternativ objevuje i možnost odstupňovat daň z nemovitosti a nastavit ji podle hodnoty majetku. Takové řešení navrhuje i OECD a shodli se na něm i sociologové z Akademie věd.

V rámci konsolidačního balíčku se objevil také návrh na vyšší zdanění nemovitostí pronajímaných prostřednictvím Airbnb. Známá služba tak podléhá stále intenzivnějšímu dohledu úřadů, jelikož lidem v blízkém okolí se právem nelíbí stát se nedobrovolnou součástí hlučných večírků a svědky neukázněného chování ubytovaných hostů.

Zdroje

1) Země uvízla ve starých představách, zdanění nemovitostí by Česku prospělo

2) Vláda opouští vyšší daň z nemovitostí

3) Češi platí jedny z nejnižších daní z nemovitosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz