Hlavní obsah
Finance

Penzijko, nemovitost na nájem nebo akcie: Vyplatí se spořit si na důchod?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zahra E (Unsplash)

Pokud nechcete skončit na stáří jako tato babička, měli byste si začít odkládat peníze a začít investovat.

Stále více Čechů stojí před nutností spoření. Vyplatí se to z hlediska důchodu? A jakou formou si případně spořit? Má význam vlastní nemovitost, akcie nebo penzijní spoření?

Článek

Češi musejí přemýšlet, co dělat v důchodu

Spořit si na důchod byste rozhodně měli. Dnes se uvádí jako průměrná výše pobíraného důchodu částka 19 440 Kč. Což odpovídá přibližně polovině průměrné mzdy.

Teoretické průměry představují částku poměrně abstraktní, neboť průměrnou mzdu si u nás vydělá pouhá třetina obyvatel, nicméně pro ilustrační účely vypovídající o tom, jakým razantním způsobem poklesne životní úroveň toho, kdo se spoléhá pouze na státní důchod, se jedná o ukazatel dostačující.

Pokud k tomu navíc připočteme skutečnost, že do roku 2050 má přibýt až milion důchodců a se vzrůstající průměrnou délkou dožití se prodlužuje i věk, který v důchodu strávíme, je jasné, že bez vlastních prostředků se v závěru života jen těžko obejdeme.

Jak se zajistit na stáří

Podle odborníků bychom s průměrným čistým měsíčním příjmem měli být schopni odložit takovou sumu, abychom ve věku 65 let měli naspořeno kolem 2,5 milionu korun. Rozhodně tak platí, že čím dříve začnete, tím to pro vás bude snazší. Pokud si budete spořit prakticky už od okamžiku, kdy začnete vydělávat, bude vám stačit pravidelně odkládat částky v řádech stovek korun.

Češi jsou tak v tomto směru velmi svědomí. Plné dvě třetiny lidí si už spoří. Většina z nich odkládá peníze, jak ukazují průzkumy, do penzijního spoření.

Současné nastavení třetího pilíře důchodového systému však není příliš výhodné, konstatuje například ekonom BHS Štěpán Křeček. Pokud si na „penzijko“ vydržíte posílat po dobu 25 let celkem 1 000 Kč měsíčně, ve stáří vás rozhodně nečekají zázraky, upozorňuje ekonom. Naspořeno pak budete mít kolem půl milionu korun.

Investovat do nemovitosti se vyplatí

Mnohem lepší už může být zajištění vlastní nemovitostí. Právě „cihla“ je z pohledu řady Čechů stále vnímána jako jakýsi tradiční uchovatel hodnoty. S myšlenkou, že vlastní nemovitost je nejlepší zajištění na stáří, souhlasí dle průzkumu agentury IBRS až 71 % respondentů.

Nemovitost koupená na penzi je odborníky považována za nejlepší formu spoření. A to i za předpokladu, že její financování plánujete řešit hypotékou. Ostatně přístup k vlastnímu bydlení je v Česku ve srovnání s ostatními unijními zeměmi dlouhodobě nejhorší a hypoteční úvěr tak je prakticky jedinou možností, jak nemovitost získat.

Užitná hodnota spočívá jednak v možnosti bydlet tzv. „ve svém“. Lze ale také předpokládat, že vaše nemovitost v čase minimálně zvýší svou hodnotu a bude vám schopna přinášet i pasivní příjem díky možnému pronájmu.

Podle průzkumu, který si nechala zpracovat Bausparkasse Schwäbisch Hall, někdejším akcionářem tuzemské Českomoravské stavební spořitelny, podobně uvažují například i v Německu. Ovšem s podstatným rozdílem, že 62 % Němců si pro tento účel může dovolit čerpat vlastní úspory.

U nemovitostních investic je však třeba brát v zřetel, že může přijít nastolení sociálně spravedlivější úpravy nájmů a nakládání s nemovitostmi. S ohledem na to, že parazituje na lidech v nouzi taková investice není zrovna etická.

Akcie představují riziko

Kdo si chce tak finančně polepšit a „sáhnout“ si v důchodu na západní životní úroveň, jednoznačně musí přemýšlet nad tím, jak své finance dostatečně rozmnožit.

Investice do akcií mohou být onou cestou k zajímavým výnosům. Z dlouhodobého hlediska se dokonce akcie označují jakožto nejvýnosnější trh investic vůbec. Je nicméně nutné současně počítat s tím, že ale akciový trh je zároveň vysoce dynamický.

Investoři tak musejí být připraveni nést značnou zodpovědnost. Stejně tak se důraz klade na rozvážný přístup. Akcie se jeví jako lákavá zkratka k rychlému zbohatnutí, ale mohou na druhou stranu předznamenávat i značné riziko.

Jinak ale patří k investičním nástrojům, které se vyplatí především z dlouhodobého hlediska. Optimální investiční plán je cca na 20 až 30 let a reálný výnos je dle odborníků v tomto měřítku v průměru kolem 10 %.

Zdroje

1) Průměrná výše důchodu

2) Kolik si odložit na stáří

3) Češi i Němci řeší zajištění na stáří prostřednictvím nemovitosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz