Hlavní obsah
Názory a úvahy

Musíme omezit svéprávnost seniorů: Naivní důchodci mění celoživotní úspory za bitcoin pro podvodníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zahra E (Unsplash)

Častou skupinou končící v exekuci jsou senioři, kvůli neuváženým půjčkám mohou někteří z nich brzy skončit pod mostem.

Shrbených důchodců zdržujících při placení v obchodě je mi líto, život plný neustálého zapomínání je těžký. Zodpovědnost za sebe máme jasně danou od 18 let, kdy ale zestárneme natolik, že bychom ji už opět v rámci vlastní ochrany mít neměli?

Článek

Od dětství se učíme a rozvíjíme, aby se z nás staly osobnosti, které se o sebe dovedou postarat. To vše ale opět mizí s přibývajícím věkem, kdy se postupně vracíme mentalitou zpět. Mládnout je fajn, ale když pak vlastně nevíte, co děláte, tak už to tak skvělé není. Vám už to sice asi bude jedno, ale vaši blízcí to nakonec odnesou.

Staří lidé jsou snadnou obětí podvodníků a přes všechny upozornění a domluvy se jednoduše nechají obelstít. Někteří důchodci se ve snaze získat něčí pozornost nechávají okrást nebo podvést a až příliš pozdě zjistí, že jsou na mizině.

Rozvoj technologií a digitalizace všeho kolem nás může být pro seniory noční můrou. Ti, kteří mají ještě špetku rozumu se s radami obrátí na své blízké, ale těch je opravdu málo. Investice do bitcoinu nebo podobných virtuálních měn pak pro neznalého starce vypadá jako zlatý důl, který zabezpečí vnoučata. Důchodce najde velmi výhodnou nabídku zabalenou do dojemného příběhu a věří, že to bude výhra. Nakonec mu zbydou jen oči pro pláč, když zjistí, že celoživotní úspory jsou pryč.

Jak zabránit tomu, aby se takové věci děly? Je možné důchodce ochránit? Bohužel není snadné určit, kdy už není člověk schopen o sobě a svých záležitostech rozhodovat, přesto by mohlo být řešením určité omezení práv. Pokud chcete pracovat s penězi, musí vám být alespoň 18, v té době také začínáte opravdu hospodařit i se svými prostředky. Někdo ví, někdo tápe, ale všichni se to časem naučíme. Kdy ale přichází věk, ve kterém už bychom se svými financemi měli zacházet pod dohledem?

Děti, ač mohou mít dokonce účet v bance, podléhají určitým limitům, které jsou nastaveny podle jejich potřeb. I u seniorů by mohlo docházet k nastavení limitů, které by jim zabránily bezhlavě utratit vše, co za celý život nastřádali. U opravdu vysokých částek by nebylo od věci dokonce i to, že by transakci posvětil soud.

Možná by bylo řešením i vyjádření lékaře, ideálně praktického, který daného důchodce už nějakou dobu zná a vidí, jak se zhoršuje jeho myšlení. Sami senioři to totiž často nepoznají a sami sebe vnímají jako bystré mladíky a mladice.

Senioři jsou také skupinou velmi lehce ovlivnitelnou, rozesílání řetězovek a sdílení fake news se jich dotýká více než dětí, proto by mělo být myšleno i na další věci, které může jejich chování ovlivnit. Jejich vliv může být velký například ve volbách, kdy se nechají zmanipulovat sliby politiků, které nikdo normální nebere vážně. Varování v médiích ani od blízkých seniorům evidentně nestačí, nebylo by lepší zbavení svéprávnosti v určitém věku?

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz