Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bytová krize drtí Česko a bydlení se stává krajně nedostupnou komoditou. Vláda musí jednat a danit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Původní panelové domy bez drahé rekonstrukce jsou zcela nevhodné k bydlení.

Nemovitostní krize se dotýká mladých lidí, brání jim v založení rodiny a snižuje mobilitu pracovní síly. Ekonomika se přiškrcuje a hrozí, že se zastaví. Proč vláda nejedná?

Článek

Daně z nemovitostí jsou v Česku jedny z nejnižších v Evropě

Bytová krize zasahuje současnou mladou generaci a je to důvodem, proč se stále více jejích příslušníků odklání od volby si pořídit vlastní děti. Život u rodičů se stává akceptovatelnou možností, jak zvládnout současnou situaci, nicméně k rodičům do pokojíčku si miminko jednoduše pořídit nejde.

Nijak této situaci nepomáhá ani stát. Češi platí jedny z nejnižších daní z nemovitostí v Evropě. Přesto výnos z daně z nemovitých věcí tvoří v České republice pouze 0,5 % na celkových daňových výnosech.

Většina municipalit stanovila daň z nemovitostí ve výši 1 % ze standardní hodnoty nemovitosti. Podobně je tomu například ve Vídni, kde je daň přibližně 30× vyšší zdanění v této sféře než v Česku. Město z ní následně financuje také vlastní výstavbu městských bytů.

V Česku nefunguje podpora mladých rodin

To v Česku podobná podpora mladých rodin jednoznačně nefunguje. Běžnou situací tak je držení velkých a v současnosti již zcela nehospodárných nemovitostí seniory. Ti se odmítají přestěhovat, jelikož jsou na svou domácnosti zvyklí. V současné energetické krizi však přestává být zvládnutí podobných nemovitostí v jejich silách.

Dnešní mladí jsou naproti tomu rádi, že si pořídí alespoň malý byt 1+kk v Havlem kdysi vysmívaných „králíkárnách“ na sídlišti. Někdejší symbol nesvobody se 30 let od revoluce stal v mnoha případech jednou cestou k samostatnému bydlení.

Celkovou situaci nevyřešila ani ČNB, která doslova vrazila rodinám do zad kudlu zvýšením úrokových sazeb. To vyhnalo ceny bytu do absurdních výšin. V nijak atraktivním někdejším okresním maloměstě, jako jsou Klatovy, tak nejsou výjimkou nemovitosti, jejichž cena převyšuje 4 000 000 Kč. Což pro většinu běžných rodin znamená závazek v podobě hypotéky. A to minimálně na 30 let.

Je tak načase začít s nemovitostmi nakládat hospodárněji. Pojďme tak oživit někdejší nápad Pirátů s kontrolovat elektroměry, jestli jsou (nebo nejsou) byty obývané.

Bydlení patří mezi základní lidské potřeby

Jednoznačně to může být způsobem, jak zajistit mladým rodinám smysluplnou cestu k bydlení, které patří k základním lidským potřebám. Průběžný důchodový systém je za současných podmínek neudržitelný a je tak potřeba podpořit populační přírůstek. Podporou rodin s dětmi tak zajistíme budoucnost nám všem.

Zdaněním prázdných bytů chtěli Piráti do státního rozpočtu přivést stovky milionů korun. Chceme-li vybřednout ze současné ekonomické krize, jednoznačně musíme lidem zajistit důstojné životní podmínky, kam patří mimo jiné právě bydlení. Je tak potřeba najít další zdroje financování.

Trh s nemovitostmi je v současné době mnoha vlivy značně deformovaný. Přispívá k tomu i fenomén Airbnb a dalších krátkodobých pronájmů. Ti si kupují místní zbohatlíci, kteří žijí z turismu. Cizinci využívají infrastrukturu, kterou musíme jakožto místní zaplatit z vlastních daní. Sami přitom ale do veřejného rozpočtu žádným způsobem nepřispívají. Podle expertů navíc rozšiřování těchto služeb pokřivuje nejen po ekonomické stránce trh, ale také narušuje vztahy mezi starousedlíky.

Co bude dál?

Někteří tak už prorokují vleklou bytovou krizi trvající desítky let a také konec vlastnického bydlení. Dá se s tím něco dělat?

V Česku platí jednoduchá logika: Kdo staví, ten určuje podmínky. Jakékoli pokusy o regulaci jsou vnímány jako nepřípustný zásah do tržních mechanismů i osobního vlastnictví. Regulaci se v čase však zřejmě nevyhneme.

Coby účinný regulační mechanismus se tak nabízí jednak už zmíněné vyšší zdanění. Stejně tak v odpověď na tuto otázku lze využít vyvlastnění. Podobně se ostatně už k realitním gigantům postavili v Berlíně. Myslíte si, že podobné řešení má šanci i u nás?

Zdroje

1) Recept na levnější bydlení existuje

2) Vlastní byt je drahý, řešením je družstevní

3) Srovnání daní

Anketa

Jste pro výrazné zvýšení daní z nemovitostí?
Ano
5,9 %
Ano, pokud bude rozumné
5 %
Ne
89,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2138 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz