Hlavní obsah
Názory a úvahy

Návod pro hospodské: Jak okrást sám sebe?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: BENCE BOROS skrze Unsplash

EET byla hloupost a nepřiměřená zátěž už při jejím zavedení. Co byl ale ještě větší nesmysl, její úplné rušení. Poté, co si hospodští na systém tak nějak zvykli, jelikož jim v tu chvíli nic jiného nezbývalo, zažívalo české gastro globální obrození.

Článek

Téměř všude bylo možné platit kartou, konzument tak nemusel tahat drobáky na pivo po kapsách. Letní sezóna ale ukázala, že se vracíme o 10 let zpět. Ne všude s kartou uspějete, na tabulích před hospodami častěji vídáme nápis Cash only. Je otázka času, kdy na to ale provozovny doplatí.

A proč neberete karty?

Zeptáte-li se na tuto otázku, často dostanete odpověď ve smyslu, že s tím, co se musí odvádět bance, kolik stojí pronájem terminálu a co si bere Visa s Mastercard se to nevyplatí. Opak je ale pravdou. Poplatky bankám se sice pohybují od 0,5 do 2 %, často ale banky nabízí roční provoz zdarma a poskytují platební terminály zdarma. Poplatky poskytovatelům platebních karet jsou regulovány EU na maximálně 0,2 %. Pokud se tedy host rozhodne zaplatit útratu kartou, majitele podniku to rozhodně nezruinuje.

Český hospodský je ale mazaný jak liška. Zatímco si stěžuje na to, jak ho chtějí banky potopit, ve skutečnosti má úplně jiný důvod pro nepřijímaní karet. Platby se hold někde evidují a není tak jednoduché krátit daně tak, jako když si pod pultem schováte 2 stovky mimo. Jak ale vysvětlí ty 4 vytočené sudy piva, které se nevykázaly? Na to už si došlápnou úřady.

Kdo nebere karty, tomu jsou zákazníci šumák

Jarda sice šidí stát na daních které (ne)odvádí, svým hostům ale dává to nejlepší. Tomu byste věřili? Co ho zdržuje třeba od toho, aby podával prošlé potraviny? Host to přece nepozná a Jarda ušetří. Chcete skutečně utrácet v podniku, kde jim na skutečné spokojenosti hostů nezáleží? Dnešní zákazník upřednostňuje mít volbu mezi tím, zda zaplatí hotově, či kartou. A hospodští to ví. Jen je jim to zkrátka jedno.

Jen blázen nemá terminál

Drazí provozovatelé gastro zařízení a obchodů, prosím, snažte se šetřit na kartách. Počítejte ale s tím, že zákazník půjde s rodinou na oběd radši do Pepovy restaurace vedle. Pepa sice nemá tak dobré jídlo, ani pěkné prostředí a jeho obsluha se usmívá o něco méně. Útrata se u něj ale dá zaplatit kartou a to, že zákazník nemusí nosit hotovost je prostě pohodlné. Nakonec bude Pepa ten, který se bude smát. Podle ministerstva průmyslu a obchodu totiž provozovatelé, kteří akceptují karty vydělají o 12 až 18 % více než jejich konkurence bez terminálu.

Provozovatelům zkrátka nedochází, kolik tímto svým rozhodnutím ztrácí. Přichází o finanční prostředky, hosty a možnost růst. Co je ale nejhorší, vymlouvají se na zlé banky, které umí jenom brát. Přitom to o tom vůbec není.

Zamyslete se sami, chcete své peníze utrácet u takových lidí? Chcete skutečně tyhle levárny podporovat?

Zdroje

3) Comgate - srovnání nákladů na platební terminál: https://www.comgate.cz/blog/srovnani-platebnich-terminalu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz