Hlavní obsah
Názory a úvahy

Daně, dávky, důchody: Pro spravedlivý systém musíme vymezit, kdo jen ujídá ze společného krajíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrew Moca (Unsplash)

Někteří lidé umí jenom chodit s nataženou rukou.

Abychom věděli, zda má smysl vybírat více na daních, je třeba se podívat na to, kdo peníze ze společných rozpočtů bere. Nepřijde vám občas, že stát vyhazuje peníze z oken?

Článek

Stal se z toho docela dobrý byznys! Nejen řada takzvaných sociálně nepřizpůsobivých již pomalu přišla na to, že stát se dá poměrně jednoduše ždímat, a to přímo úměrně tím, jak roste počet členů v konkrétní rodině. Stát totiž rozhazuje zcela nesmyslné částky na podporu porodnosti, aniž by uvažoval nad tím, že tato investice se mu nikdy nevrátí.

Budoucnost je v rukou umělé inteligence, nikoli dnešních dětí

Kde je argument, který mě opravňuje k výše uvedenému tvrzení? Vědci se jednoznačně shodují na tom, že budoucnost patří umělé inteligenci, která zastane lidskou práci v celé řadě sektorů. Ostatně již dnes soudný člověk vidí, že umělá inteligence se kolem nás nachází prakticky všude, už dávno se nejedná jen o záležitost PC nebo mobilních telefonů. Zapomeňme přitom na katastrofické scénáře z hollywoodských akčních filmů, že by jejím primárním cílem bylo člověka vyhubit. Naopak mu může být v mnoha ohledech nápomocná. Kupříkladu lze jejím prostřednictvím omezit výdaje na hladové krky, které jen ujídají ze společného krajíce bez toho, aniž by chtěly přiložit ruku k dílu!

Dítě je finančně náročný koníček, který by měl být jen pro vyvolené

Dítě dnes jednoznačně patří mezi jedny z nejdražších koníčků! Ekonom Lukáš Kovanda již v roce 2019 přesvědčivě dokázal, že rodiče se musí po narození potomka připravit na to, že výchova jejich dítěte až do dovršení 18 let bude stát více než 1,5 milionu korun. Dnes již se tato čísla pochopitelně pohybují někde jinde! Řada párů si dítě pořídí, aniž by předem přemýšlely o následcích svého rozhodnutí, což má jediný možný výsledek. Stojí s napřaženou rukou a chtějí po státu, aby jim pomohl dotovat jejich pochybení. Na jejich nerozvážnost tak doplácíme my všichni!

Všem rovným dílem!

Nechci, aby to vyznělo příliš kacířsky, ale přispívá mojí osobě stát na zahraniční dovolenou, protože rád cestuji? Přidává někomu jinému finance na chov králíků, protože se jedná o chvályhodnou zálibu? Proč by se měl tedy podílet na nákladech na výchovu dítěte, když se jedná jen o jeden z řady koníčků, který navíc patří mezi ty finančně nejnáročnější? Odvolávání se na to, že investuje do budoucnosti svých občanů již při zvážení výše uvedených argumentů dnes v žádném případě neobstojí!

Pryč s rodičovskými příspěvky a daňovým zvýhodněním!

Závěrem je třeba položit si otázku: „Proč by měli rodiče, kteří si pořídí větší počet dětí, čerpat v porovnání s těmi, kteří jsou zodpovědní, větší daňová zvýhodnění?“ V tomto okamžiku se jedná o čistý racionální ekonomický kalkul, nikoli o moji bezcitnost, když volám po tom, aby byli všichni zdaněni stejným způsobem. Výše bylo jasně ukázáno, že budoucnost patří umělé inteligenci, takže argumenty rodičů, kteří se odvolávají na to, že vychovávají generaci, která se bude starat o budoucí důchodce, nemají šanci obstát!

Zdroje

1) Experti se shodují, budoucností práce je umělá inteligence

2) Kolik stojí v ČR vychovat dítě?

Anketa

Pobíráte v současné době peníze od státu?
Ano, ale jen zasloužený důchod
64,3 %
Ano, ale pouze příspěvek na bydlení
1,1 %
Ano, pobírám jiné dávky
1,4 %
Ne, od státu žádné peníze nedostávám
33,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1733 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz