Hlavní obsah
Názory a úvahy

Inflace a neustále zdražující potraviny: Příčiny známe, našli jsme viníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Strachoň (Wikimedia Commons)

Andrej Babiš: Hodný strýček nebo oligarcha vydělávající na drahých potravinách?

Potraviny zdražují na úroveň, která je pro většinu Čechů již nepřijatelná. Co je toho příčinou? Nulové DPH není řešením, pojďme se podívat: kdo je zhoubou tuzemské ekonomiky?

Článek

Rekordní inflace a zdražování potravin ještě nekončí

V uplynulých měsících zdražila celá řada základních potravin. Meziročně stouply podle údajů Českého statistického úřadu dokonce o 9,5 %. Zvláště markantní je to například u vepřového masa, které navíc podle odborníků bude zdražovat dál.

Oblíbené vepřové v tom ale rozhodně není samo. Doslova rekordně zdražily cukr a vejce, zvýšení cen se dotklo také oleje nebo mléka. Růst cen potravin v Česku je dokonce šestý nejvyšší v rámci Evropské unie.

Kdo nebo co je za to zodpovědné? Hlavním problémem tuzemské ekonomiky je potravinový oligopol. Většinu tuzemského trhu ovládá několik málo hráčů. Tím dochází k vytváření tajných kartelových dohod, utlačování menších hráčů a celkové deformaci trhu.

Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna se v rozhovorech pro média na toto téma poněkud chabě bránil, že ještě hůř než Česko jsou na tom v tomto směru země skandinávské. Je tak zřejmě žádoucí, aby Češi byli rádi, že na tom nejsou ještě hůře, byť by na tom mohli a měli být mnohem lépe. Vyspělé Rakousko, ale i sousední Polsko či Maďarsko totiž zvolily zcela jinou strategii, kdy trh stojí na rodinných farmách, což vytváří zdravější konkurenční prostředí. Jak zjistila například Česká spořitelna, levněji je prakticky ve všech sousedních zemích.

Agrofert vládne potravinářskému trhu v Česku

Co se týče tržních podílů, výrazně vyčnívajícím subjektem je mezi jednotlivými firmami především značka Agrofert někdejšího premiéra Andreje Babiše. Hodnota podílu se v jeho případě pohybuje kolem 15 až 25 %. Taková tržní síla pak dává možnost si i diktovat vlastní podmínky.

Agrofertu se v krátkém čase podařilo stát se v tuzemsku prakticky zemědělským monopolem. Stojí za tím především ochota někdejších majitelů půdy prodat své pozemky pod cenou i vstřícné chování státu, jež koncernu Andreje Babiše umetá pověstnou podnikatelskou cestičku.

Podle ekonomů je zcela zásadní chybou, že v oblasti uspokojení elementární potřeby obyvatelstva, tedy v potravinářském průmyslu, vůbec mohlo dojít k situaci, kdy jeden subjekt má celý potravinový řetězec pod svou kontrolou.

Agrofert momentálně ovládá prvovýrobu, zpracování a v mnoha ohledech i distribuci. Ekonomka Jana Matesová, bývalá členka správní rady Glopolis a bývalá zástupkyně České republiky při Světové bance, to dokonce vidí jako základní příčinu zdražování potravin. Dostupná data nakonec průkazně potvrdila, že s největší razancí zdražují právě ty druhy potravin, v nichž drží největší podíl na trhu právě Babišovy firmy.

Češi chudnou, Andrej Babiš tleská

Během vlády Andreje Babiše se navíc z dotačních titulů stal nástroj na míru šitý velkým podnikům na úkor zpracovatelů malých a středních. Z Agrofertu tak v čase vyrostl monopol postavený na veřejných financích.

A zdá se, že to není vůbec špatný byznys. Tuzemským médiím neuniklo, že inflace se zvyšujícími se cenami energií a pohonných hmot se pro Agrofert stala vynikajícím argumentem, jímž si může odůvodnit neúnosné zdražování, aniž by to bylo opodstatněné.

Samotné firmě se totiž daří více než skvěle. Holding Agrofert v loňském roce svůj zisk více než zdvojnásobil, a to ohromujících 12,97 miliardy korun. Zisky této společnosti tak vzrostly o 124 %.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz