Hlavní obsah

Investování do nemovitostí v zahraničí, i pro Čechy je dostupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Před investicí do německých nebo jiných zahraničních nemovitostí je vhodné nechat si vždy poradit od odborníka.

Investování do nemovitostí v zahraničí může být skvělým způsobem, jak diverzifikovat portfolio a dosáhnout stabilního výnosu.

Článek

Pro Čechy je investování do nemovitostí v zahraničí stále atraktivnější možnost, ať už pro vlastní rekreaci, pronájem, nebo zhodnocení investice.

Co to obnáší pro Čecha:

  • Výběr destinace: Důležité je zvolit si zemi s rostoucím trhem s nemovitostmi a stabilní ekonomikou. Mezi oblíbené destinace Čechů patří Chorvatsko, Španělsko, Itálie, Rakousko a Německo.
  • Financování: Banky v České republice běžně financují nákup nemovitostí v zahraničí. Obvykle je ale nutné mít vlastní kapitál ve výši 20-30% ceny nemovitosti.
  • Právní aspekty: Je nutné se seznámit s místními právními předpisy a daňovým systémem. Vhodné je využít služby zkušeného realitního makléře a advokáta.
  • Daňové povinnosti: Příjmy z pronájmu nemovitosti v zahraničí je nutné zdanit v České republice i v zemi, kde se nemovitost nachází.

Specifika pro Čecha pracujícího v Německu:

  • Možnost financování: Zaměstnanci v Německu s trvalým pobytem a stabilním příjmem mohou mít snazší přístup k hypotéce v Německu, která může pokrýt i 100% ceny nemovitosti.
  • Daňové povinnosti: Daň z nemovitosti a z pronájmu se v tomto případě odvádí v Německu. Je ale nutné se seznámit s daňovými smlouvami mezi ČR a Německem, abyste se vyhnuli dvojímu zdanění.

Investování do nemovitostí v Německu může být pro Čechy pracující v Německu chytrým krokem, ale je důležité k němu přistupovat zodpovědně.

Příklad:

Paní Nováková pracuje jako lékařka v Berlíně. Po několika letech spoření se rozhodla investovat do nemovitosti v Německu. S pomocí realitního makléře koupila byt v novostavbě v centru Berlína za 3 miliony korun. Byt pronajímá rodině s dětmi za 1 500 eur měsíčně. Po odečtení nákladů na hypotéku, údržbu a správu nemovitosti jí zbyde 800 eur měsíčně.

Návratnost investice v tomto případě bude 3 000 000 korun / 800 eur měsíčně = 375 měsíců = 31,25 let.

Pan Novák se vždycky zajímal o investování. Po letech spoření a budování kapitálu se rozhodl, že je čas diverzifikovat portfolio a investovat do nemovitosti v zahraničí. Po důkladném zvážení destinací a analýze trhu se pan Novák zaměřil na Chorvatsko, které je mezi Čechy stále oblíbenější.

S pomocí zkušeného realitního makléře pan Novák koupil menší byt v moderním komplexu nedaleko Splitu. Celková cena bytu byla 2 miliony korun, z nichž 30 % hradil z vlastních zdrojů a zbylých 70 % financoval hypotečním úvěrem z české banky.

Byt pan Novák pronajímá turistům, čímž generuje pasivní příjem. Vzhledem k atraktivní lokalitě a turistické sezóně je byt v sezóně obsazen téměř neustále. Pan Novák tak pokrývá náklady na hypotéku, správu nemovitosti a generuje i zisk.

Investice do chorvatského bytu se panu Novákovi vyplatila. Získal tak diverzifikaci portfolia, zhodnocení investice a pasivní příjem v podobě nájemného. Navíc má pan Novák s rodinou možnost trávit dovolenou ve vlastním bytě u moře.

Zde je shrnutí příběhu pana Nováka:

  • Investice: Koupě bytu v Chorvatsku za 2 miliony korun
  • Financování: 30% z vlastních zdrojů, 70% hypoteční úvěr
  • Příjem: Pronájem turistům, pokrytí nákladů a zisk
  • Výhody: Diverzifikace portfolia, zhodnocení investice, pasivní příjem, vlastní rekreace

Příběh pana Nováka ukazuje, že investování do nemovitostí v zahraničí může být chytrým krokem. Důležitá je důkladná analýza trhu, výběr vhodné destinace a zodpovědný přístup k financování a správě nemovitosti.

Výhody investování do zahraničních nemovitostí: Diverzifikace portfolia - Zhodnocení investice - Pasivní příjem z pronájmu - Možnost vlastní rekreace

Nevýhody: Vyšší náklady na nákup a správu - Jazyková bariéra - Riziko měnového kurzu - Vzdálenost od nemovitosti

Před investováním do nemovitostí v zahraničí je důkladná analýza a příprava. Vhodné je poradit se s odborníky na investování, daně a právo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz