Hlavní obsah

Jak si nejlépe vybrat tu pravou kávu pro tu pravou příležitost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Káva Monro

Oblíbené šálky kávy pražírny Monro

Výběr kávy může být oříšek, zvláště když existuje tolik druhů a chutí. Máme několik tipů, jak si vybrat tu pravou kávu pro tu pravou příležitost.

Článek

Jak se neztratit v množství kávy a jak si srovnat priority druhů kávy?

Svět kávy je fascinující a rozmanitý. Existuje nespočet druhů kávy z celého světa, které se liší chutí, aroma a způsobem přípravy. Pro nezkušeného milovníka kávy může být obtížné se v tomto množství zorientovat a vědět, jak si srovnat priority a vybrat tu pravou kávu pro sebe.

1. Určete si účel kávy. Ranní povzbuzení: Pokud potřebujete nakopnout do nového dne, zvolte kávu s vyšším obsahem kofeinu. Vhodná je tmavě pražená káva s robustou chutí, například espresso nebo káva z moka konvičky. Odpolední relaxace: Pokud si chcete vychutnat kávu v klidu a pohodě, zvolte světle praženou kávu s jemnější chutí. Vhodná je filtrovaná káva nebo káva z french pressu. Společenská událost: Pokud chcete kávu servírovat hostům, zvolte kávu s univerzální chutí, která bude chutnat většině lidí. Vhodná je káva s mlékem, například cappuccino nebo latte macchiato.

2. Zohledněte chuťové preference. Máte rádi silnou a hořkou kávu? Vhodná je pro vás tmavě pražená káva s robustní chutí. Preferujete sladší a jemnější kávu? Vhodná je pro vás světle pražená káva s ovocnými tóny. Máte rádi kávu s mlékem? Vhodná je pro vás káva s méně výraznou chutí, která se s mlékem dobře snoubí.

3. Vyberte si způsob přípravy. Espresso: Vhodné pro silnou a koncentrovanou kávu. Filtrovaná káva: Vhodná pro jemnější a ovocnější kávu. Káva z french pressu: Vhodná pro plnou a bohatou kávu. Káva z moka konvičky: Vhodná pro silnou a aromatickou kávu.

4. Experimentujte a zkoušejte. Nebojte se zkoušet různé druhy káv a způsobů přípravy, abyste našli tu pravou kombinaci pro vás. Mnoho kaváren nabízí možnost ochutnat různé druhy káv před nákupem.

5. Nechte se inspirovat. Existuje mnoho online i offline zdrojů, které vám pomohou s výběrem kávy. Můžete si přečíst recenze káv, sledovat blogy o kávě nebo navštívit kurzy baristické.

Tipy na závěr:

Kupujte čerstvě praženou kávu. Lepší chuť a aroma: Čerstvě pražená káva má bohatší a komplexnější chuť a aroma než káva stará. Je to proto, že během pražení dochází k chemickým reakcím, které uvolňují aromatické látky a oleje. Tyto látky se časem ztrácejí, takže stará káva má plochou a mdlou chuť. Vyšší obsah kofeinu: Čerstvě pražená káva má také vyšší obsah kofeinu než káva stará. Kofein se časem z kávy vytrácí, takže stará káva vás pravděpodobně neprobudí tak jako čerstvě pražená. Zdravější: Čerstvě pražená káva obsahuje více antioxidantů než káva stará. Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Podpora lokálních pražíren: Nákup čerstvě pražené kávy z lokálních pražíren podporuje malé podniky a umožňuje vám vychutnat si kávu, která je pražená s péčí a láskou.

Skladujte kávu v hermeticky uzavřené nádobě na tmavém a chladném místě. Káva je hygroskopická látka, to znamená, že snadno absorbuje vlhkost ze vzduchu. Vlhkost může kávu znehodnotit a způsobit, že bude mít mdlou a nepříjemnou chuť. Proto je důležité skladovat kávu v hermeticky uzavřené nádobě, která zabrání pronikání vlhkosti. Kromě vlhkosti je káva citlivá i na světlo a teplo. Světlo může způsobit rozklad aromatických látek v kávě a teplo může urychlit proces stárnutí. Proto je důležité skladovat kávu na tmavém a chladném místě.

Ideální podmínky pro skladování kávy: Teplota: 10-15 °C. Vlhkost: 50-60 %. Světlo: Tmavé místo.

Používejte kvalitní vodu. Proč používat kvalitní vodu na kávu? Voda tvoří asi 98 % kávy, takže její kvalita má zásadní vliv na chuť a aroma výsledného nápoje. Kvalitní voda by měla být: Čistá: Bez nečistot a pachutí, které by mohly ovlivnit chuť kávy. Měkká: S nízkým obsahem minerálů, které mohou kávu znehodnotit a způsobit, že bude mít hořkou chuť. S neutrálním pH: Ideální pH pro kávu je mezi 6,5 a 7,5.

Vliv nekvalitní vody na kávu. Tvrdá voda: Může způsobit, že káva bude mít hořkou a svíravou chuť. Voda s chlorem: Může kávě dodat nepříjemný pach a chuť. Voda s minerály: Může kávě dodat kovovou chuť.

Tipy pro výběr kvalitní vody na kávu. Používejte filtrovanou vodu: Filtry odstraní z vody nečistoty a minerály, které by mohly ovlivnit chuť kávy. Používejte balenou vodu: Balená voda obvykle splňuje všechny požadavky na kvalitní vodu pro kávu. Zkontrolujte pH vody: Pomocí pH testu zjistíte, zda má voda vhodné pH pro kávu.

Dodržujte správný poměr kávy a vody. Správný poměr kávy a vody je klíčový pro přípravu lahodné kávy. Neexistuje univerzální poměr, který by fungoval pro všechny druhy kávy a způsoby přípravy, ale existuje několik obecných doporučení:

Espresso: 1:2, tzn. 1 gram kávy na 2 gramy vody.

Filtrovaná káva: 1:17, tzn. 1 gram kávy na 17 gramů vody.

Káva z french pressu: 1:13, tzn. 1 gram kávy na 13 gramů vody.

Káva z moka konvičky: 1:7, tzn. 1 gram kávy na 7 gramů vody.

Tipy pro nalezení správného poměru. Experimentujte: Nebojte se zkoušet různé poměry kávy a vody, abyste našli ten, který vám nejvíce chutná. Zohledněte druh kávy: Jemně mletá káva obvykle vyžaduje více vody než hrubě mletá káva. Zohledněte způsob přípravy: Různé způsoby přípravy kávy vyžadují různé poměry kávy a vody. Všímejte si chuti kávy: Pokud je káva příliš silná, zkuste použít více vody. Pokud je káva příliš slabá, zkuste použít více kávy.

Přeji vám příjemné kávové zážitky!

Zdroj: Káva Monro

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz