Článek
Dva z nejpopulárnějších zástupců mezi rostlinnými alternativami mléka, jsou ovesné a mandlové mléko. Jaké jsou ale mezi nimi hlavní rozdíly a které z nich je pro vás to pravé?
Problematika, která nás zajímá nejvíce
Chuť a textura. Ovesné mléko má jemnou, krémovou chuť a lehce sladkou ovesnou příchuť. Mandlové mléko je oproti tomu spíše neutrální, s lehce ořechovou chutí. Ovesné mléko má hustší konzistenci, blížící se kravskému mléku, zatímco mandlové mléko je řidší a vodovější.
Výživové hodnoty. Ovesné mléko je bohaté na vlákninu a beta-glukany, které podporují trávení a imunitní systém. Obsahuje také více bílkovin a sacharidů než mandlové mléko. Mandlové mléko je naproti tomu bohaté na zdravé tuky, vitamin E a vápník.
Ekologie a udržitelnost. Výroba ovesného mléka je obecně ekologičtější než výroba mandlového mléka. Pěstování mandlí vyžaduje velké množství vody a půdy, zatímco oves je nenáročná plodina s menšími nároky na zdroje.
Cena. Ovesné mléko je obvykle levnější než mandlové mléko, a to i v bio kvalitě.
Využití. Ovesné mléko se skvěle hodí do kávy, kaší, smoothie, a do pečení. Mandlové mléko je ideální do müsli, cereálií, a do studených nápojů.
Neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, které mléko je „lepší“. Záleží na vašich preferencích, stravovacích cílech a způsobu použití.
Ovesné mléko je výbornou volbou pro ty, kteří hledají sytou a výživnou alternativu s jemnou chutí.
Mandlové mléko je ideální pro ty, kteří preferují lehčí variantu s ořechovou příchutí a nízkým obsahem sacharidů.
Neobvyklé zajímavosti
- Ovesné mléko se vyrábělo již ve starověkém Egyptě. Tehdy se oves namáčel, rozemlel a smíchal s vodou. Dnes se oves tepelně upraví, rozemílá a homogenizuje pro dosažení hladké konzistence.
- Mandlové mléko se v Číně používá v tradiční medicíně, k léčbě kašle, zácpy a dalších potíží. Věří se, že má chladivé vlastnosti a pomáhá vyrovnávat horkost v těle.
- Existuje i ovesné mléko bez lepku, vhodné pro celiaky. Ovesné mléko bez lepku si můžete také vyrobit doma. Existují i speciální ovesné vločky bez lepku, které jsou určeny pro výrobu bezlepkového ovesného mléka. Vločky namočíte do studené vody, rozmixujete s vodou a scedíte. Pro jemnější mléko ho můžete předem uvařit. Bezlepkové ovesné vločky se obvykle namočí na kratší dobu, cca 15-30 minut.
- Mandlové mléko se dá snadno vyrobit doma, jednoduše rozmixováním namočených mandlí s vodou a následným scezením. Můžete dle chuti přidat vanilku, datle nebo špetku soli.
Závěrem lze říci, že ovesné i mandlové mléko jsou skvělými alternativami kravského mléka s mnoha benefity. Vyzkoušejte je oba a najděte si svého favorita!