Hlavní obsah

Ovesné vs. mandlové mléko: Dva favorité mezi rostlinnými alternativami

Foto: Leon Fi

Ovesné nebo mandlové mléko: Co je lepší?

Rostlinná mléka si získávají stále větší popularitu, ať už z důvodu alergií, intolerance laktózy, etických ohledů, či snahy o zdravější stravování.

Článek

Dva z nejpopulárnějších zástupců mezi rostlinnými alternativami mléka, jsou ovesné a mandlové mléko. Jaké jsou ale mezi nimi hlavní rozdíly a které z nich je pro vás to pravé?

Problematika, která nás zajímá nejvíce

Chuť a textura. Ovesné mléko má jemnou, krémovou chuť a lehce sladkou ovesnou příchuť. Mandlové mléko je oproti tomu spíše neutrální, s lehce ořechovou chutí. Ovesné mléko má hustší konzistenci, blížící se kravskému mléku, zatímco mandlové mléko je řidší a vodovější.

Výživové hodnoty. Ovesné mléko je bohaté na vlákninu a beta-glukany, které podporují trávení a imunitní systém. Obsahuje také více bílkovin a sacharidů než mandlové mléko. Mandlové mléko je naproti tomu bohaté na zdravé tuky, vitamin E a vápník.

Ekologie a udržitelnost. Výroba ovesného mléka je obecně ekologičtější než výroba mandlového mléka. Pěstování mandlí vyžaduje velké množství vody a půdy, zatímco oves je nenáročná plodina s menšími nároky na zdroje.

Cena. Ovesné mléko je obvykle levnější než mandlové mléko, a to i v bio kvalitě.

Využití. Ovesné mléko se skvěle hodí do kávy, kaší, smoothie, a do pečení. Mandlové mléko je ideální do müsli, cereálií, a do studených nápojů.

Neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, které mléko je „lepší“. Záleží na vašich preferencích, stravovacích cílech a způsobu použití.

Ovesné mléko je výbornou volbou pro ty, kteří hledají sytou a výživnou alternativu s jemnou chutí.

Mandlové mléko je ideální pro ty, kteří preferují lehčí variantu s ořechovou příchutí a nízkým obsahem sacharidů.

Neobvyklé zajímavosti

  • Ovesné mléko se vyrábělo již ve starověkém Egyptě. Tehdy se oves namáčel, rozemlel a smíchal s vodou. Dnes se oves tepelně upraví, rozemílá a homogenizuje pro dosažení hladké konzistence.
  • Mandlové mléko se v Číně používá v tradiční medicíně, k léčbě kašle, zácpy a dalších potíží. Věří se, že má chladivé vlastnosti a pomáhá vyrovnávat horkost v těle.
  • Existuje i ovesné mléko bez lepku, vhodné pro celiaky. Ovesné mléko bez lepku si můžete také vyrobit doma. Existují i ​​speciální ovesné vločky bez lepku, které jsou určeny pro výrobu bezlepkového ovesného mléka. Vločky namočíte do studené vody, rozmixujete s vodou a scedíte. Pro jemnější mléko ho můžete předem uvařit. Bezlepkové ovesné vločky se obvykle namočí na kratší dobu, cca 15-30 minut.
  • Mandlové mléko se dá snadno vyrobit doma, jednoduše rozmixováním namočených mandlí s vodou a následným scezením. Můžete dle chuti přidat vanilku, datle nebo špetku soli.

Závěrem lze říci, že ovesné i mandlové mléko jsou skvělými alternativami kravského mléka s mnoha benefity. Vyzkoušejte je oba a najděte si svého favorita!

Anketa

Ovesné nebo mandlové mléko: Co je pro Vás lepší?
Ovesné mléko
66,7 %
Mandlové mléko
33,3 %
Jiné alternativní mléko
0 %
Nevidím v tom rozdíl
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz