Článek
Je nedělní dopoledne, a říkáme si, proč nespojit příjemné s užitečným. Děti milují cesty autem, a tak jsme se rozhodli, že podnikneme společný rodinný nákup v hypermarketu, který by nám měl vystačit na pár dní. Nebrali jsme žádné šílenosti, prostě to, co víme, že spotřebujeme během následujících pár dní a k tomu i cíleně suroviny na dnešní vaření. Člověk možná může být překvapen, ale je snad v pořádku se najíst i když dané produkty nejsou v akci, teda pokud chce alespoň trošku dbát o své zdraví a dopřát si vyváženější stravu.
Krásné ceny v českých obchodech a ještě lepší kvalita
Určitě to znáte, máte chuť na kuře, ale v jednom obchodě stojí kilo přes 100Kč, v druhém taktéž. Možná si dokonce řeknete, počkám pár dní, třeba to najdu někde levněji. Bohužel opak je pravdou. Kuřecí stehna v akci za 79,90 možná mohou znít rozumněji, ale kuřecí prsa s kostí za 149,9Kč už nikoliv. Chce to umět počítat, a když vím, že stejně to kuřecí spotřebujeme, tak koupíme rovnou celé kuře v ceně 115Kč kilo, což vyjde levněji než kombinace stehen a prs. Je smutné, že člověk, který si chce dopřávat rozumnou stravu, nechá poměrně velkou částku jen za základní potraviny.
Jen ta zelenina, kterou přeci člověk potřebuje, vyjde poměrně draho. Kilo mrkve za 34,9Kč je poměrně vyšší cena, balíček s petrželí 350g za krásných 39,90 Kč by byl možná i snesitelný, kdybych doma nezjistil, že půl té petržele musím vyhodit, když to zevnitř začalo uhnívat. Celer taky není už z těch nejlevnějších kousků, když kilo je za 49,90Kč. Alespoň že sirupy byly v akci za 45Kč, na místo nějakých 60-70Kč.
A co teprve pečivo, pár obyčejných rohlíků, které ale rozhodně nepatří mezi zdravou kuchyni, k tomu nějaký kváskový chléb, pár špaldovo grahamových rohlíků. Toto pečivo je tak na 2-3 dny, a cena krásná, přes 100Kč. A co teprve mléčné výrobky? Pár jogurtů dětem, nějaký sýr pro všechny, a rub, cena „jen“ okolo 250Kč. A největší katastrofa, což mi snad dá za pravdu každý, jsou vajíčka. Ty, jak je známo, jsou velmi bohatým zdrojem bílkovin a dalších důležitých cenných látek, jak pro mozek, tak pro imunitu. Ještě cca 2 měsíce zpět byla „přemrštěná“ cena za kus cca 5Kč, ale dnes? Cena v akci. K tomu pár druhů salámu, aby bylo co jíst, především vysokoprocentní šunka, a hned jsme se vyšplhali o dalších téměř 100Kč.
Dnešní nákup měl ale i nějaká pozitiva. Třeba výhodné balení toaletního papíru zewa deluxe, 16 rolí, jen za krásných 139,90, což bych řekl, že je lehce na hranici cenové snesitelnosti, a to ještě podotknu, že to bylo v akci. Kolik tedy tento rodinný nákup na pár dní vyšel? Celkem přes 2300Kč. Jako další pozitivum vidím to, že nejen kvalita, ale i cenová stránka mě utvrdila v tom, že bude mnohem rozumnější jezdit na tyto rodinné nákupy do Polska.
Podporovat cizí ekonomiku?
Někteří by mohli namítat, že tyto nákupy nepodporují českou ekonomiku. Ano, máte pravdu. Nákupy v cizině podporují ekonomiku cizích států. Stát tak tratí nemalé miliardy na daních. Položme si ale otázku, opravdu si každý v naší zemi může dovolit vydávat za jídlo a drogerii o 30-50% více, než díky zahraničním nákupům aktuálně vydává? Opravdu je v pořádku, kupovat špatnou kvalitu za drahý peníz, a krmit tak koš zcela zbytečně?
Pro mnoho lidí tyto nákupy představují možné řešení jejich finanční situace, a pro ty, co tuto možnost nemají, těm pak nezbývá, než dramaticky šetřit. To se pak projeví na hodně nezdravém vaření. Jen si spočítejte, zdravá svačinka, ta se může skládat ze řekněme 2 kusů vajíček, 200g zeleniny, a případně nějakého žitného, nebo vícezrnného pečiva. Nutriční hodnota takového jídla je pak mnohem vyšší. Pokud na takové svačince je člověk schopen ušetřit pro jednoho třeba 30-40Kč, počet lidí v domácnosti 4, pak je denní úspora díky nekvalitní stravě klidně i 200Kč denně, což představuje měsíčně i 6000Kč. Kde pak máme i třeba zdravé vaření, když obyčejná příprava nezdravého jídla je finančně a časově méně náročná? A jak to pak mají dělat ti, kteří mají dietní omezení a nemají vysoké příjmy?
Toto šetření se ale zákonitě může projevit na zdraví, dříve nebo později ve formě některé z civilizačních chorob, zažívacími obtížemi a dalšími problémy, které pak ve výsledku vyjdou pojišťovny draho. Nemělo by smysl se zkusit zaměřit na tyto problémy, aby opravdu každý měl na zdravé stravování? Já myslím že ano, a ne, zdražením nekvalitních potravin problém nevyřešíme. Měl by tohle řešit stát, nebo lid samotný? Na co ještě čekáme?