Hlavní obsah
Nakupování

Jak lze „kvalitně“ nakoupit v řetězcích s potravinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Franki Chamaki / Unsplash free

Poslední roky měly velký vliv na to, jak šly ceny nahoru, zatímco kvalita dolů. Níže popíšu vlastní zkušenosti s nákupy potravin v našich řetězcích.

Článek

Když nakupujeme produkty, nebo služby, očekáváme, že dostaneme alespoň přiměřenou kvalitu, odpovídající ceně produktu, ve vztahu k průměrné mzdě v naší zemi. Co ale obchodní řetězce mají ve zvyku prodávat, nad tím už zůstává rozum stát. A bohužel, nikdo toto neřeší, politici se tváří, jako by problém neexistoval.

Zkažené šunky

Jistě mnoho z nás mělo i v minulosti tu čest, že jsme si koupili již nakrájenou šunku z pultu, a doma jsme byli „mile“ překvapeni a šunka letěla rovnou do koše. Můžete namítat, že nemáme kupovat pultovou šunku, ale vzít již balenou? Ano, až na to, že už se mi podařilo párkrát koupit zkaženou i balenou šunku. Nejen, že pultová šunka dnes stojí třeba i 24,9 Kč za 100g, ale zkuste to pak dát dítěti a riskovat zdraví.

Balená šunka stojí dnes 100g třeba i 34,9 Kč, ale i ta může být zkažená a nepoznáte to, dokud ji nerozbalíte. Taková mazlavá, (ne)příjemně vonící, a opět letící po rozbalení rovnou do koše, protože přeci nechceme riskovat zdraví své, ani svých dětí třeba.

Balená masa

Toto je kapitola sama o sobě. Osobně se mi podařilo zakoupit vakuově balená masa, převážně však kuřecí. Člověk si nakoupí v jeden den něco, aby mohl druhý den uvařit, a jaké je příjemné zjištění, že ono maso, uchováváno doma v lednici, s datumem expirace o 3 dny později, než máme v plánu vařit, je opět zralé na to, abychom jej vyhodili do koše. A při cenách mezi 149Kč – 229Kč za kilo rozhodně rozpočtu domácnosti neprospěje.

Dalším krásným příkladem byla kupovaná sekaná, kdy v den první byla ještě v pořádku, ale druhý den už zase ne, a oběd pro celou rodinu tak opět skončil v koši.

Vlhčené ubrousky

Abych nebyl jen u potravin, nedílnou součástí při péči o malé děti jsou i vlhčené ubrousky, které používáme při přebalování, otírání obličeje apod. Jakou radost jistě rodič dostane, když po dni zjistíme, že ubrousky plesniví. Pokud si toho nevšimneme, riskujeme závažné poškození zdraví u malého miminka.

Otázka plýtvání

Proč můžeme číst, jak se vyhodí mnoho tun potravin a dalších produktů úplně zbytečně? Kdo ví, jestli to není také tím, že prostě ono zboží se prostě zkazí dříve, než by mělo? Možná, kdyby výrobci byli při takovýchto zjištěních, tvrdě pokutování, a nejen výrobci, ale i dovozci, možná by se konečně něco změnilo v kvalitě.

Nákupy v zahraničí

Díky těmto zkušenostem, mnoho lidí se pak raději uchýlí k oněm nákupům v zahraničí, kde je kvalita o poznání vyšší, a mnohdy i cena výhodnější. Proč podporovat řetězce v Česku, když prodávají nekvalitní produkty za nesmyslně vysoké ceny, zatímco ten samý produkt v cizině je o poznání levnější a daleko kvalitnější? Osobně jsem se přesvědčil, že cena v česku neznamená kvalitu, kdy balená šunka za 35 Kč 100g chutná „nijak“, mohl bych to nazvat např. Hmotou nejvyšší jakosti, zatímco obyčejná šunka v Polsku (balená), je nejen mnohem levnější, ale i voní, chutná a po rozbalení vydrží i třeba 2-3 dny, což se nedá říct o hmotách zakoupených v Česku.

Jak toto řešit

Obyčejný člověk moc nezmůže, může maximálně uplatňovat reklamace, což se ne vždy může vydařit. Dále je možnost podat podnět na Českou obchodní inspekci, což se může projevit pouze krátkodobě. Sami víme, že když je kontrola ohlášená, všichni jsou na ni připraveni. Neohlášené kontroly snad ani neexistují.

Řešit by se to mělo i na vládní úrovni, a to vydáním pořádných zákonů, norem, a jejich vymáháním. Vyřešením této problematiky by se vyřešilo mnoho faktorů, ať už zdraví obyvatel, a tím snížení nákladů s tím spojených, dále by se tolik neplýtvalo, za to by poděkovala nejen peněženka ale i příroda, a v neposlední řadě, by nemělo tolik lidí potřebu nakupovat v zahraničí, což se projeví v podpoře české ekonomiky.

Sepsáno na základě vlastních zkušeností a některých starších epizodách pořadu A dost, které se zaměřovaly na srovnání stejných značek zakoupených u nás a v cizině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz