Hlavní obsah
Nakupování

Levnější a chutnější? Otestoval jsem polské supermarkety na vlastní kůži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karsten Winegeart / unsplash free

Nákupy v Polsku? Některé věci se stále vyplatí po cenové stránce, zbytek pak po stránce kvality.

Článek

Čas od času se zde objevují články na téma výhodnosti nákupů v Polsku. Někdy píšou o výhodnosti, někdy naopak o nevýhodnosti. Rozhodl jsem se tedy sám, že se pojedu přesvědčit (po dlouhé době), jak to opravdu je. Navštívil jsem v Polsku Kaufland, Lidl a Biedronku. V den nákupu jsem měl kurz 1 zlotý = cca 5,91Kč.

V Polském Kauflandu jsme především cílili na ochucené olejíčky Kujawski, které používáme jak na vaření, tak na ochucování a nakládání masových pokrmů. Lahvička s objemem 250 ml, složená z řepkového oleje tam vychází na 6,99 Zl, tj. cca 41Kč. U nás bohužel podobná alternativa neexistuje, snad jen ochucené olivové oleje, kdy stejný objem vychází přes 150 Kč. Dále, jelikož v rodině máme dietní omezení, tak jsme hledali bezlaktózové produkty. Máslo 250g vychází v Polském Kauflandu na 9,99 Zl = 59Kč. U nás se dá sehnat stejná značka, velikost 125g a cenově vychází nějak 50-60Kč. Co se bezlepkového pečiva týče, u nás je značka Schar, obyčejný chleba okolo 65Kč, v akci i pod 60Kč, zatímco v Polsku byla cena v přepočtu pod 55Kč. Pokud někdo používá rajčata v konzervě na vaření, bude mít radost. Ta největší plechovka tam vychází v přepočtu 35Kč, bez akce, zatímco u nás se bavíme o ceně 48Kč. Klasické máslo tam aktuálně vychází plus mínus na stejno jako u nás, podstatný rozdíl je však v chuti. Naše česká másla mi před nějakou dobou bohužel přestala chutnat, takže si je nekoupím, ani když jsou v akci za 30Kč.

Další zastávkou v nákupu byl Lidl v Polsku. Zde především kupujeme balené salámy značky PIKOK. U těchto si vždy pochutnáme, ať se jedná o šunku z kuřecích prsou, nebo vepřovou šunku. Kuřecí prsní šunka vyšla v Polsku na 9,99 Zl za 250g, tj cca 59kč, zatímco u nás stejná značka 100g na 26,90 Kč. Zde ovšem musím poukázat na fakt, kdy je k nám dodáváno zboží horší kvality.

Foto: Libor Konvičný

Nepatrné rozdíly mezi naší a Polskou verzí.

Povšimněte si, že v Polsku mají produkt bez lepku, což představuje nemalý benefit pro strávníky s dietním omezením. Sranda ale začala až po rozbalení. U produktu vlevo hned po rozbalení příjemná vůně šunky, po ochutnání nepřišlo žádné zklamání, naopak chuť byla výtečná. To se ale nedalo říct u produktu zakoupeného u nás. Vůně o ničem, téměř odpudivá, chuť nijaká, spíše nic moc. Bohužel, byť byl salám zakoupen a otevřen v tentýž den, musel letět do koše. Možná by stálo k zamyšlení, jaká kvalita se prodává u nás, a jestli tento fakt nesouvisí s tím, že mnoho potravin končí v koši zbytečně. Ještě si dovolím malé srovnání zeleniny. V našich obchodech, zelenina příliš nevoní (čest výjimkám), zatímco v Polském obchodě ta zelenina voněla krásně. Cenově ta zelenina vychází jen o malinko lépe, než u nás.

Nejen potraviny, ale třeba pleny pro děti se dají slušně pořídit. V závislosti na značce lze pořídit za stejnou cenu jako u nás někdy i 1,5× větší balení. Umělá mléka vycházejí také podstatně lépe. A nesmíme zapomenout i na početnou skupinu kuřáků, kdy cigarety vycházejí v ceně cca 80-100Kč za krabičku, což oproti cenám u nás je markantní rozdíl. V minulosti se dalo tankovat levněji, to ale dnes aktuálně neplatí. Ceny benzínu Natural 95 vychází plus mínus stejně jako u nás.

Jen abych ale nechválil, třeba alkohol vychází levněji u nás. Každopádně, vždy před každou cestou do Polska je třeba se pořádně rozmyslet, co vlastně chci brát, ne každý produkt je tam levnější, jsou produkty, které jsou dražší. Příkladem jsou klasické oleje (ať už slunečnicový nebo řepkový). U nás lze v akci sehnat za 30Kč, někdy i 26Kč. V Polsku pak stojí cca 48Kč. Koneckonců na internetu si vždy lze dohledat polské letáky, aktuální kurz a vše si lze snadno spočítat. Zvláště pak se vyplácí jet do Polska, když je maso v akci. Kuřecí prsa v akci vycházejí i kolem 65Kč kilo, to u nás v ochodech je historie. Vepřové maso pak vychází také třeba za 80Kč kilo, u nás 90Kč v nejlepším.

Z hlediska nákladů na dopravu je nutné brát v potaz samotnou vzdálenost. Je jasné, že na malý nákup se nevyplatí jet lidem, kteří bydlí opravdu daleko. Lidé, kteří bydlí od Polských hranic do nějakých 50km, těm se to rozhodně vyplatí. Kdybych měl brát náklady na dopravu, pak modelační příklad použiju právě těch 50km, a spotřebu benzínu 6,5 litrů na 100Km. V takovém případě daný člověk dá za cestu cca 240Kč, při ceně 37Kč za litr benzínu. Běžný nákup dokáže ušetřit mnohem více, než takový člověk dá za cestu. Při velkém nákupu v akci lze ušetřit i 800 Kč, po odečtení nákladů na cestu tak zbude 500 Kč. Tato úspora, pokud se daří každý měsíc, už ročně dělá i 6000Kč, a to jsou už slušné peníze. Kuřáci pak ušetří ještě podstatně víc, protože cenový rozdíl cca 55Kč na krabičku dělá úsporu 1100Kč na dvou kartonech. Pokud ale člověk jede na větší a cílený nákup, a zároveň si přibere tabákové výrobky, pak se to vyplatí i lidem z větších vzdáleností. Možná některé z vás napadne aspekt ekologie. Z mého pohledu je lepší trochu projezdit, a následně potraviny nevyhodit, než vyhazovat potraviny, protože prostě nejsou dobré, nebo se zkazí rychleji, než by měly. Ideální by samozřejmě bylo, aby člověk nakupoval lokálně, případně u nás. Když to ale z nějakého důvodu nejde, je v rámci ekologičnosti rozumnější, daný nákup udělat větší.

Sepsáno na základě vlastních zkušeností a vlastního srovnávacího nákupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz