Hlavní obsah
Finance

Nadcházející zdražování: Co nás čeká a jak se na to připravit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

V příštím týdnu má vláda schvalovat tzv. českou verzi Green Dealu. Je to cesta do pekel, nebo se rýsují lepší zítřky?

Článek

Je zjevné, že klimatické dopady začínají být vážné, ať už se podíváme na oteplování, nebo značné výkyvy počasí. Určitě se většina z nás shodne, že je třeba s tím něco dělat. Je ale cestou stávající Green Deal, nebo by se to dalo udělat lépe?

Nejprve se podívejme, jak vlastně Česká republika snížila emise v různých aspektech, v letech 1990 až 2021. Ve výrobě elektřiny a tepla došlo k poklesu emisí o 28 %, v průmyslu pak o 58 %. V budovách se pak bavíme celkem o 62 % a v zemědělství pak o 52 %. Toto jsou poměrně hezká čísla. Bohužel v dopravě emise vzrostly o 62 % a v odpadovém hospodářství pak došlo k nárůstu o 72 %. Můžeme spekulovat o tom, co je příčinou tohoto vzrůstu. U dopravy to může být tím, že se zvětšil počet vlastníků běžných aut, ovšem starších.

Celkově, co se emisí týče, došlo k poklesu z 201 mil. tun ekvivalentu CO2 na 119 mil. tun emisí. Není to špatný výsledek a věřím, že se v dalších letech podíl bude dál snižovat.

Co ale možná někdo nezaznamenal je to, že se chystají významné změny, které pocítí i běžný občan. V tomto týdnu má vláda schvalovat tzv. český Green Deal, který obsahuje 811 stran, kde je opravdu značné množství bodů, mnoho z nich vyloženě finančně poškodí nemalý počet domácností. Pojďme se podívat na některé body a jaký je jejich plán.

Energetika

Zde v tomto odvětví se plánuje, že od roku 2033 se má přestat používat uhlí k výrobě elektřiny a tepla. Má proběhnout výstavba nových solárních a větrných elektráren a mají se rozšířit i jaderné bloky. Toto zní celkem rozumně, nicméně uvidíme. Stávající teplárny mohou projít úpravami, aby při výměně paliva přešly i na výrobu elektřiny. Toto se má zafinancovat z modernizačního fondu EU.

Co ale bude mít přímý důsledek na běžného člověka, je rozšíření emisních povolenek tak, aby se zatížila spotřeba fosilních paliv na všech úrovních. To se bude týkat např. benzínu, či plynu atd. Vláda sice uvádí, že zdražení pohonných hmot se projeví v ceně cca 2 Kč na litr paliva, u plynu pak cca 200 Kč za MWh plynu. To se ale rozchází s výpočtem německého think-tanku Agora Energiewende, který uvádí, že plánované rozšíření povolenek prodraží paliva o cca 38 centů, což je v přepočtu cca 10 Kč. Toto už je relativně vysoké zdražení paliv. Ruku v ruce s tím samozřejmě přijde zdražení energií jako celku.

Průmysl

Na firmy bude vyvíjen tlak, aby přešly na zelenější formy energie, pod tíhou emisních povolenek. V plánu je následně podpora nástupu vodíku. Zeleně vyrobený vodík má usnadnit dekarbonizaci v odvětvích, kde je rozhodující podíl emisí. Např. palivo při zpracování oceli, nebo při výrobě cementu, pří výrobě amoniaku, a mnoho dalších. Všechno toto zní na první pohled relativně dobře, ale perla teprve přijde.

Mají se zavést tzv. uhlíková cla na produkty mimo EU. Cílem je zajistit, že když se uměle zdraží zboží z EU, aby lidé jednali úsporněji, musí se zdražit také zboží vyrobené mimo EU, třeba v Číně, aby zahraniční konkurence ještě více nedecimovala již tak zkoušenou ekonomiku EU. Takže toto bude znamenat akorát další finanční zátěž pro běžného člověka, nejen u nás. Ve výsledku se nám pak bude zbytek světa smát, jak nemáme na základní věci.

Stavebnictví

Zde běží již delší dobu akce na výměnu starého kotle za nějaký schválený typ. Bohužel v tomto je problém, protože spousta lidí stále nemá vyměněn starý kotel, protože třeba na to ani nemají finance. Ano, mohou dostat třeba dotaci na nový kotel, ve výši až 95 % ale nedostanou ji předem. Změny se nakonec chystají i v oblastech výstavby a renovací budov. Budou muset být využívány nákladnější stavební materiály a technologie, což v důsledku prodraží bydlení jako takové. V naší zemi je už tak problém s dostupností a cenou bydlení, toto tuto oblast jen neskutečně prodraží.

Doprava

Zde je snad nejznámější zákaz výroby nových aut se spalovacím motorem od roku 2035. Kromě toho se zde projeví právě výše zmíněné emisní povolenky, což prodraží pohonné hmoty. Co mi zde ale chybí, je jakákoliv motivace ze strany státu, aby si běžný člověk pořídil elektromobil, namísto klasického automobilu. Technologie v tomto ohledu již kapku poskočila, a dnes je dojezd i více než 500 km u nových aut. Mnohdy dnešní rodinná elektroauta mají dojezdy i vyšší než 600 km, a lze reálně očekávat další pokroky v tomto směru. Co je ale problém, je pořizovací cena.

Zemědělství

Zde zatím moc zajímavých informací není, snad jen, že budou klást důraz na pestrost lesů, jejich obnovu a udržování. Prevence dalších kalamit a dalších úbytků lesů. Bude se dále zvyšovat podíl lesů, které se nechají „napospas“ přírodě. Co mi zde chybí v tomto odvětví, je plán, jak „ozelenit“ ulice měst. Je totiž jasné, a může si to ověřit každý, že když jde člověk rozpálenou ulicí, nebo zalesněnou cestou, pak je rozdíl teplot poměrně citelný. Jedním z příčin onoho oteplování je kácení stromů a stavění betonových ulic. Můžeme zmírnit tyto důsledky alespoň částečně tím, že vysadíme nové stromy.

Je zcela jasné, že tento plán prodraží úplně všechno. Od základních potřeb typu bydlení, přes energie, paliva, tak ve výsledku i potraviny a další produkty. Vše souvisí se vším, a pokud se firmám zdraží energie, doprava, povolenky, mzdové náklady, pak se to projeví i v koncové ceně produktu. Osobně očekávám, že mzdy a platy neporostou tak rychle, aby toto cenové zvýšení bylo pokryto.

Je jasné, že úmysl těchto opatření má za cíl snížit vliv oteplování, což v budoucnu může být obrovský problém, ať už u lidí samotných, nebo celkově ekosystémem planety.

Jak se připravit na zdražování

Může se zdát, že proti tomuto zdražení neexistuje vhodná obrana. Naštěstí, stále je možnost, jak se připravit. Stále ještě zbývá nějaký čas, a každý může něco udělat. Možností je hned několik. Pokud vám to rozpočet dovolí, začněte šetřit, odkládat finance, nebo investovat. Pokud vám to rozpočet nedovolí, udělejte si analýzu vašeho rozpočtu. Možná se poštěstí, a naleznete další finance, možná budete muset přehodnotit celkově váš rozpočet v domácnosti.

Není vůbec ostudou jít zkusit požádat o některé z dávek státní sociální podpory (dále jen SSP). Pokud nemáte vysoké příjmy, a máte děti, zkuste požádat o přídavky. Pro ilustraci, 4členná rodina se dvěma dětmi na ně dosáhne, pokud vydělá měsíčně méně než cca 45000 Kč, můžete takto dostat od stánu pár stovek navíc. Vše je samozřejmě odvislé od životního minima dané domácnosti, a pro přídavky je strop příjmu 3,4× životní minimum. Své životní minimum domácnosti si můžete spočítat zde. Další formou pomoci je příspěvek na bydlení, který v minulých letech propagovala vláda samotná. Zde není podmínkou výše příjmů, ale hraje roli výše nákladu. Můžete si orientačně spočítat, zda máte nárok a cca na kolik peněz, více pak zde. I když dané dávky nepotřebujete, a vše zvládáte, není škoda to tomu státu nechávat? Ony extra finance můžete použít k investování či jiné tvorbě rezerv.

Zkuste dále zvážit svoji kvalifikaci. Stále běží rekvalifikační programy úřadu práce, na které vám může úřad přispět až 50 000. Zkuste si říct u šéfa o zvýšení mzdy/platu. Kdo nic nezkusí, nic nezíská. Možná zkuste zvážit i formu přivýdělku, dnes je možností opravdu mnoho, jen pozor, ať je to v mezích zákona.

Také je tu možnost nedělat nic a čekat, s jakou podporou přijde v dalších letech EU, nebo přímo stát. To ale rozhodně nedoporučuji, může se také stát, že se podpora nezmění, a můžete na to nemile doplatit.

Sepsáno na základě vlastního názoru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz