Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh Laurinky s Kabuki syndromem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Donio, rodina Laurinky

Fotka umístěna se souhlasem rodiny

Na internetu jsem narazil na příběh Laurinky, která trpí vzácným syndromem Kabuki, mnoha dalšími problémy a které stát odmítá přispět na automobil.

Článek

Co je Kabukiho syndrom

Jedná se o vzácné genetické onemocnění. Hlavními projevy jsou mnohočetné orgánové abnormality, mentální retardace, mohou být i vrozené kardiovaskulární problémy. Dále jsou zdokumentovány i další projevy, jako např. ztráta sluchu, mikrocefalie, rozštěp rtu a další, více informací v odkazech níže.

Kdo je Laurinka

Laurinka je holčička, narozená v roce 2020, která to ale už od počátku neměla vůbec snadné. Druhý den se nechtěla přisát, měla takový divný pláč. Lékaři zjistili, že má rozštěp měkkého patra. Další den se zjistil šedý zákal. Už to samo o sobě je dost nepříjemné, zvlášť u tak malého miminka. Poté následoval odběr krve, ze kterého se nic nezjistilo, a proto byli odesláni na genetické vyšetření. O třičtvrtě roku později přišla zpráva, že Laurinka trpí Kabukiho syndromem a mnoha dalšími, nezdokumentovanými genetickými vadami. V 11. dni života prodělala operaci srdce. Rodina to ani tak nemá jednoduché, k tomu všemu se objevila slepota na jedno oko, vůbec nemluví, vydává jen zvuky a chodit začala až v loni před Vánoci. Rodina se ani tak nevzdává a snaží se udělat maximum, aby se její zdravotní stav co nejvíce zlepšil.

Absolvovali již mnoho operací, podstupují mnoho terapií a cestují po celé republice za různými lékaři. Dlouhé a časté pobyty v nemocnici si však na Laurince vybraly daň. U holčičky se objevil syndrom bílého pláště, což může být velice nebezpečné.

Jak stát „pomáhá“ lidem s dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem

Osoby s vážnou nemocí mohou požádat o průkaz OZP, kdy řízení probíhá na základě vyhlášky č. 388/2011 Sb. V té je i mimo jiné přesně vyspecifikováno, jaký stav se považuje za podstatné omezení pohyblivosti nebo orientace. Další pomocí je tzv příspěvek na mobilitu, na který mají nárok držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P. Pokud osoba vyžaduje z důvodu nepříznivého zdravotního stavu i mimořádnou péči druhé osoby, může si požádat o příspěvek na péči, který se řídí zákonem č. 108/2006 Sb, kde je zase přesně vymezeno, jak se posuzuje zvládání základních životních potřeb. Další variantou pomoci je příspěvek na zvláštní pomůcku, což může být i motorové vozidlo. Toto podléhá řízení podle zákona č. 329/2011 Sb. A vyhlášky č. 388/2011 Sb.

Revizní lékař automobil Laurince neschválil

Rodina si, z důvodu častých cest za lékaři, zažádala právě o příspěvek na automobil, který ale byl zamítnut, z důvodu „nezapadání“ do tabulek. Sice konstatovali, že se jedná o vážné postižení, ale Kabukiho syndrom v tabulkách není. Samotné rozhodnutí je k nahlédnutí níže v obrázcích.

Foto: Rodina Laurinky / zdroj Svitavský deník (článek)

První část rozhodnutí, kde revizní lékař zamítl příspěvek na autromobil.

Foto: Libor Konvičný

Druhá část rozhodnutí

Rodině nezbývalo nic jiného než se obrátit na Donio, kde vznikla sbírka, ve které může přispět každý, a pomoci tak tam, kde stát svými špatnými zákony pomoci neumí. Bohužel v případě Laury, byť základní diagnóza není v tabulkách, prokazatelně má mnoho různých potíží, kdy některé by se daly nalézt i ve výčtu v paragrafu 388. Je s podivem, že průkaz OZP, který se posuzuje podobně, jako žádost o speciální pomůcku, Laurince vyšel a je držitelkou kartičky ZTP/P.

Jak to změnit

Je na ministerstvu práce a sociálních věcí, aby ony zákony a vyhlášky revidovaly. Stačila by při tom úplně jednoduchá změna, a to vyřazení diagnóz z „tabulek“, protože nereflektují mnohdy i nové poznatky, a hlavně nemusejí reflektovat skutečnost. Stát má pomáhat tam, kde je třeba, a taková pomoc má být posuzována individuálně, nikoliv paušálně.

Další věc, kterou je potřeba změnit, je i samotné posuzování revizními lékaři, kdy se lékař zaměří jen na jeden problém, a ne na celek všech problémů. Typickým příkladem tohoto špatného postupu je posuzování invalidity

Sepsáno se souhlasem rodiny Laurinky.

Zdroje:

https://www.tribune.cz/medicina/syndrom-bileho-plaste-neni-neskodny/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz