Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tristní zákony, tristní tresty a na závěr, výsměch slušným

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matthew Ansley / unsplash free

Tresty jsou u nás výsměchem společnosti. Pěstitel konopí je „stejně nebezpečný“ jako opilý řidič. Možný nápad ministra Válka by nemusel nakonec být až tak špatný. Stačí jej dotáhnout.

Článek

Když jsem si přečetl článek, kdy opilý řidič usmrtil 2 děti, a následně, co mu hrozí, jsem opět zklamán naším systémem justice. Jak je možné, že za pěstování konopí můžete dostat stejný trest, jako za vraždu 2 dětí? Pro slovíčkaře: ano, jel opilý, neusadil je do sedačky, za mě je to sprostá vražda. Danému řidiči hrozí až 10 let, což je opravdu výsměch společnosti. Vláda by opravdu měla udělat velkou revizi toho, jak funguje systém trestu v naší zemi.

Tresty by měly být opravdu trestem, a ne něco, z čeho si mnoho lidí nic nemusí dělat. Tresty musejí být odstrašující, exemplární, a hlavně odrazující od porušování nastavených pravidel a zákonů. Dodržování předepsaných pravidel, není jen tak, že si to někdo vycucal z prstu.

Krásný příklad toho, jak nefungují tresty jsou i mimo jiné pokuty za rychlost. Ve městě, kde je 50, a vy jedete 55, vyfotí vás foto radar, a vy si vesele zaplatíte řekněme 500, a máte vyřešeno. Někdo si možná řekne, ok dám si pozor, někdo ale ne, a jezdí jako „prase“ dále. Vše by mohlo mít vhodné řešení, jen stačí chtít. Pro ilustraci, jak toto řešit, lze využít data, která stát má, jen je umět používat. Ze systému je úřad schopný dohledat vlastníka auta, a pokutu mu zašle, to celkem funguje. Ale výše pokuty? Asi tak, když už máme % výměru daní, proč nemít i % výměru pokut? Místo oné 500 koruny by mohl přijít výměr na částku třeba 15% z průměrného příjmu za poslední 3 měsíce. Stačí se dotázat banky, a ta by mohla poskytnout tento údaj, zaslat pokutu a je to. Jestliže někdo, kdo jezdí jako „prase“, a má příjmy třeba 150 000, dostane pokutu ve výši 500Kč, je to spravedlivé? Vezme si z toho ponaučení? Možná ano, možná ne. Daně také platíme v % výši, a je to tak v pořádku. Pokuty by mohly být takto odstupňovány dle závažnosti přestupku, na 15%, 30% a 50% z příjmu. Zdá se vám nápad nespravedlivý? Ano? Pak stačí dodržovat předpisy.

Anketa

Jsou podle vás pokuty adekvátní?
Ano
16,7 %
Ne, měly by se snížit.
24,1 %
Ne, měly by se zvýšit.
59,2 %
Celkem hlasovalo 1529 čtenářů.

Dalším nefunkčním institutem je systém věznic. Jak je možné, že dnes vězni mají takové „výhody“? Mají právo na sportovní aktivity, mají právo na TV, mají Xkrát denně stravu, ošacení, a to navíc někdy i bez práce. Věznice mají mít takový režim, aby se tam na zimu nechtěl dostat ani bezdomovec. Strava maximálně 1× denně, zbytek ať si odpracují. Pro ty, co by argumentovali právy, mám odpověď. Kde bylo právo poškozeného? Vlastně mám druhou odpověď mimo jiné. Neporušujte zákon. Ruku v ruce by samozřejmě muselo být i to, že v případě nesprávně odsouzeného by muselo být velmi tučné odškodné, a vše se samozřejmě musí řádně prošetřit.

Schyluje se ale možná i k lepšímu. Poslední představený nápad, že by si viníci mohli hradit léčebné výlohy sami, možná nakonec nezní až tak špatně. Chce to samozřejmě řádně dotáhnout, ne jako cokoliv, co zatím vymysleli. Tyto výlohy by si obecně měli platit ti, kterým byla prokázána vina v trestné činnosti, či v přestupkovém řízení, a zároveň pokud byl prokázán úmysl. Jako přitěžující okolnost by automaticky bylo považováno, pokud by onen viník řidič měl přítomnost alkoholu v krvi např., nebo třeba výrazné překročení maximální rychlosti, či jako chodec přecházení přechodu na červenou. Zde bych nevymáhal onu škodu, pokud viník nebyl opilý, nepřekročil rychlost, ale i tak třeba naboural. Chce to prostě pořádně domyslet, a mohl by z toho být skvělý institut prevence. A co, že by mohli dotyční najednou být v existenčních problémech? Pro ty mám odpověď, dodržujte předpisy. Samozřejmě, pokud mimo město jedete 90, a vběhne vám pod auto zvěř, tak bohužel, odneslo to vaše auto, asi i vaše zdraví, ale zde není třeba dodatečně trestat.

Anketa

Jsou podle vás celkově tresty za trestnou činnost v pořádku?
Rozhodně nejsou, chce to celkovou revizi.
94,7 %
Ano, tak jak jsou, možná menší úpravy někde.
3,8 %
Ano, nechal bych je tak.
1,5 %
Celkem hlasovalo 1508 čtenářů.

Po čase, po pár takových to změnách a exemplárních trestech, by mohlo přijít zklidnění některých jedinců, přineslo by to i větší bezpečnost, a v neposlední řadě i menší úsporu veřejných financí. Co myslíte vy, podělte se v diskuzi.

Zdroje: https://www.echo24.cz/a/H7Wk5/zpravy-domaci-zdravotni-pojisteni-vymahat-trestny-cin-prestupek-nehoda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz