Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda ví líp, co nám škodí: E-cigarety na mušce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matt Sirr / unsplash free

Ministerstvo zdravotnictví plánuje omezení v oblasti e-cigaret. Je tento krok správný, nebo dané omezení nepomůže ničemu?

Článek

Ministerstvo zdravotnictví v tichosti plánuje dramatické změny v oblasti e-cigaret. Jako argument chtějí použít fakt, že k vapování se dostávají i mladiství a mohou tak ohrozit své zdraví. Tento argument je docela přesvědčivý, pokud by kontrolní orgány jely na plné obrátky. Bohužel jsem nezaznamenal jakoukoliv kontrolu. K obyčejným cigaretám, které jsou ještě škodlivější, se také mohou dostat. Mohou se dostat také k alkoholu, nebo i k nelegálním drogám. Vyřeší tento zákaz a nové regulace tento problém? Možná. Nevzniknou další problémy?

Plánovaná vyhláška bude cílit nejen na vzhled, vlastnosti a jakost. Chtějí, aby to nebylo pro děti a mladistvé tak atraktivní. Dále chtějí zamezit příchutě, kdy v podstatě zůstane jen ta základní, tj. tabáková. Ono není cílem jen zakázat všechny příchutě, ale také sladidla a další složky, které jsou teď v náplních běžné. Toto, jako celek, v podstatě znamená „úplný zákaz“ celého sektoru, protože bez uvedených složek jsou náplně zcela neprodejné. Právě onu základní příchuť užívá jen minimum lidí.

Anketa

Používáte některý z tabákových výrobků?
Cigarety, doutníky
14,3 %
Tabák do vodní dýmky
7,1 %
Nikotinové sáčky, žvýkačky
0 %
Zahřívaný tabák
7,1 %
Elektronické cigarety
42,9 %
Jsem nekuřák
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Ekonomický dopad

V článcích se sice uvádí, že by stát vybral na daních o cca 6-8 miliard ročně méně. Je to jen hrubý odhad, neboť se neví, jak zareagují lidé na tento zákaz. Je dost možné, že lidé opět začnou jezdit do zahraničí, aby tyto produkty nakoupili. Je také možné, že tyto nákupy spojí i s pořízením jiných produktů, které by si jinak koupili u nás. Ve výsledku tak stát vybere na daních ještě méně.

Dalším dopadem, je samotné omezení výroby, distribuce a následně prodeje, což bude mít v případě našeho státu za následek, že někteří lidé mohou přijít o práci. To se projeví zvýšením výdajů na různé dávky. Jelikož stát přijde o nemalé daně, bude muset najít jiné zdroje. Naše vláda bohužel neumí najít jiné zdroje příjmu než zvyšováním daní, a tuto ztrátu bude nucena kompenzovat tak, že to nakonec zaplatíme opět všichni.

Argumentuje se zdravím

Tento argument, že vláda to dělá k vůli zdraví, mě opravdu baví. Kdyby ministrovi zdravotnictví opravdu záleželo na našem zdraví, tak je spousta takových látek, nejen nikotinu, zakázaných. Byly by opravdu přísné kontroly, časté a důsledné, které by pátraly, jestli někdo neprodává „zakázanou“ látku. Je ale jasné, že k tomuto se nikdy neodhodlají, neboť právě kuřáci přispívají nemalé peníze do státního rozpočtu. Jen z krabičky cigaret, která stojí 110 Kč, jde do státní kasy více než 93 Kč.

Ve skutečnosti by stačilo, kdyby změny byly smysluplné. Například by se dalo uvažovat o specializovaných prodejnách, kde by se člověk musel registrovat do systému, a tím došlo k ověření věku. V případě eshopů by pak šlo vytvořit plnohodnotnou registraci, vázanou na rodné číslo např. Stát jistě má plno lidí, kteří by mohli kontroly obstarat, koneckonců je dost nabobtnalý. Celkově, nástroje kontroly tady jsou, jen je stát neumí využívat.

Sepsáno na základě vlastního názoru.

Anketa

Souhlasíte s regulací?
Ano
5,9 %
Ne
94,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Zdroje: https://www.metro.cz/protext/ministerstvo-zdravotnictvi-pripravuje-zmenu-vyhlasky-ktera-by-v-cesku-zcela-znemoznila-prodej-elektr.A240809_105100_metro-protext_air

https://www.vapemania.cz/cs/blog/vapovani-a-legislativa-v-ceske-republice-co-se-smi-a-co-ne

https://euractiv.cz/section/politika/news/mladi-moc-vapuji-ministerstvo-chysta-omezeni-prodejci-se-boji-konce-sektoru/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz