Hlavní obsah
Seberozvoj

Mindfulness: koncept vědomého žití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Současný člověk je vystaven neustálému vnitřnímu a vnějšímu stresu. Jak tomu odolávat? Techniky mindfulness jsou mu k dispozici.

Článek

Není to vůbec jednoduché, být v klidu, když na vás denně útočí neustále požadavky z okolního světa. Buď z rodiny nebo z práce, nebo vnitřní tlaky, které jste si často vypěstovali sami.

Co tedy s tím?

Mindfulness praktiky vycházejí z vnímání světa prostřednictvím učení buddhismu. Podle buddhismu neexistuje nic, co by se dalo považovat za nějaké vaše ego centrum, či pevné já. Vše je nestálé a mění se podobně jako řeka, která plyne stále dál a dál bez ohledu na měnící se prostředí. Postavíte-li ji do protivky hráz, prostě se přizpůsobí. A když je to hráz ne příliš pevná, jednoduše to nevydrží a voda ji zavalí. Působí to násilně a hrozivě, ale voda žádnou agresi nevydává ani ji necítí, prostě plyne, a když se jí něco postaví do cesty, když se nahromadí dostatek vody, zkrátka to vyplaví. Podobně efektivně chápou buddhisté vaše nitro. Prostě ničemu agresivně nevzdorovat a když se hromadí vnitřní tlak, tak protrhnout hráz.

Meditace pro uvolnění tlaku

Meditace v chůzi

Lidé většinou i při chůzi či procházce dále spěchají ve stejném tempu, jako jsou zvyklí při svém denním režimu. Někteří zásadně využívají procházky k běhu, kdy poslouchají své oblíbené songy, a tak se uvolňují. Chvíle, kdy někdo kráčí jen tak a obdivuje se svému okolí, jsou docela vzácné.

Meditace v chůzi je zaměřená na celkové zpomalení organismu a zklidnění duše. Praktikuje se obvykle nádech a výdech podle jednotlivých nášlapů. Na druhé lidi tak můžete působit poněkud bizarně, třeba jako zpomalený film. Ale s nepochopením druhých při vaší relaxaci musíte počítat. Nebo si zvolit místo, kde na vás nikdo nebude zírat, cože to děláte.

Meditace v sedě

Je mnoho technik, které slouží k uvolnění organismu v sedě. Zásadní však je si sednout pro vás komfortně. Zkřížené nohy pro někoho, kdo není zvyklý na takový posed, nemusí být komfortní. Proto si klidně sedněte na židli. Hlavní je, abyste měli rovná záda a nekřivili jste se, a váš dech a nádech a energie mohly volně proudit. Můžete třeba počítat nádechy a výdechy, nebo se jen zaměřit na vnímání nádechu a výdechu v souvislosti s uvolněním napětí ve vašem těle. Taková desetiminutová meditace denně může dělat divy. Zprvu vám to může připadat nudné, zvlášt pokud jste zvyklí na velmi mnoho podnětů z okolního světa. Sice jsou často stereotypní, ale neodbytné, třeba non-stop puštěné rádio v práci, neustále vyskakující reklamy na internetu, které ruší vaše vnímání… Nejlépe bude, pokud zavřete oči a soustředíte se pokud možno jen na váš výdech a nádech. Můžete si mentálně pomoci třeba mantrou. Uvědomuji si, že se nadechuji, uvědomuji si, že vydechuji. Tím se soustředíte více na váš dech a nebudete tolik zaměřeni na práci, kterou jste ještě nedokončili, případně na rodinné povinnosti.

Sledujte váš jídelníček

Jak se říká, jste to, co jíte. Jednou se mě na zahraničním semináři ptal jeden přeustaraný majitel firmy, co má dělat, aby zmírnil okolní tlak, který na něj padá, a své obavy. Řekl jsem mu, že má sledovat, co konzumuje. Myslíte, jaké jídlo? Myslím především to, co konzumujete mentálně. Třeba zprávy. Zprávy či informační obsah z mediálního světa je často plný strachu a úzkosti, který je servírován každý den svým strávníkům ve vícechodovém menu. Možná je to strava, na kterou jsou zvyklí, asi jako je někdo zvyklý jíst ve fastfoodech, jiná strava by mu připadala monotónní, ale stejně ty důsledky na něj potom přijdou. Obezita, nervozita a všechny ty vedlejší následky plynoucí z vysokokalorické stravy. Stejně tak je třeba si hlídat, co konzumujete mentálně. Možná vám připadá vtipné se bavit něčím, co v sobě obsahuje strach či úzkost druhých, nebo jste na tom někteří i závislí a dobré zprávy by vám připadaly jako něco, co nemá chuť. Pokud chcete být duchovně a mentálně zdraví, musíte zásadně změnit své duševní menu či meníčko.

Nedělat více věcí najednou

Říká se, že ženy umí dělat více věcí najednou, zatímco muži ne. To nedokážu posoudit, já jsem totiž také v pokušení se mentálně zabývat více obsahy v jednu chvíli. Pravda je, že pokud chcete něco dělat dobře, je třeba na to zaměřit veškerou svou pozornost. Proto dělat více věcí zároveň jen způsobí to, že pořádně nedokončíte žádnou. A z toho není žádná radost. Zaměřte se proto na to, dělat jednu věc po druhé. Tak jako se třeba malíř věnuje pečlivě jednomu tahu, nezabývá se tím, že by zároveň maloval obličej a do toho pozadí obrazu. Dobrý umělec se věnuje detailům, které mu pak přinesou kýženou slávu. Takový Leonardo Da Vinci se zabýval mnoha obory, ale rozhodně jednou rukou v danou chvíli nekreslil své vojenské stroje a druhou nedělal Monu Lisu, jestli mi rozumíte. Zkuste se zaměřit na jednu věc po druhé a uvidíte, že to přinese pěkné výsledky.

Přeji zdar v praktikování vědomého života a budu rád, když se o své zkušenosti podělíte v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz