Hlavní obsah
Lidé a společnost

QAnon: konspirační balíček spikleneckých teorií, který dorazil i do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Matějů

Díky QAnon propagandě,se přiřítila horda spiklenců ve snaze dobýt Kapitol v čase prohraných Trumpových voleb. Byli vedeni mužem, který se představil jako QAnon šaman.

Článek

Čeká nás něco podobného, když Trump přijde o volby podruhé? Kde a jak vznikla tato podivná směsice teorií, které mnoho lidí vedly k násilnému rozruchu, který, nebyl-li by potlačen, se mohl stát jiskrou k zahájení občanských nepokojů, neřkuli občanské války?

Hlavní hesla QAnonu

Propagandistická hesla tohoto hnutí připomínají některé deklamace z holywoodských thrillerů a sci-fi:

Vichřice přichází

Doba velkého osvícení přichází

Věřte plánu

Z temnoty do světla

Budoucnost potvrzuje minulost

Vojenská síla je jediná možná cesta

My jsme zprávy

Je z toho evidentní, jak může být nevinně působící filmová kultura použita k indoktrinaci hlav lidí. Ty návštěvnosti hollywoodských filmů, kde se prezentuje fiktivní realita bojů ve vzdálených galaxiích, vzbuzuje se strach z monster a vytváří nedůvěra vůči vládě, nejsou zadarmo, mají zpětné ideologické rázy. Ostatně Hollywood hraje hlavní roli u QAnonu, stal se totiž obětí jeho konspirační teorie.

Některé z konspiračních výkřiků QAnonu zakomponovali do svého newspeaku i čeští konspirátoři, protože QAnon se rychle dostal i do jejich kruhů.

Po stopách QAnonu

QAnon začal s mysteriózním mužem Q, na stránce 4Chan, který se představil jako dobře postavený americký úředník s přístupem k vysoce utajeným informacím. Mezi tyto informace patřila obvinění hollywoodských herců, vysoce postavených úředníků vlády USA a politiků, že jsou v síti, která se zabývá obchodem s dětmi. A všichni z nich jako na potvoru bojují proti Trumpovi, který jako jediný může situaci vyřešit.

QAnon se netajil svým pravicovým republikánsky laděným zaměřením. Informace ze stránky se rychle šířily po celém USA a přes Twitter do celého světa. Samotný Trump měl na distribuci těchto informací velký podíl. Retweetoval je jako autoritativní zdroj informací, od skupiny se nijak nedistancoval.

V kterých myslích se nejvíce QAnon usadil? V lednu roku 2021 American Perspectives Survey přineslo poznatek, že američtí evangelikálové patří mezi ty nejvíce ohrožené konspiracemi. Američtí evangelikálové již dříve vyjádřili svou podporu Georgeovi Bushovi jako svatému muži, který spasí nejen USA, ale i celý svět. Místo jejich křesťanského svatého následně zasedl Trump. Evangelikálové často věří v doslovnost Bible a zastávají fundamentalistické postoje. V USA je jich na třetina populace. Není to nějaký okrajový spolek. Podpora státu Izrael patří mezi jejich hlavní zahraniční agendu a povzbuzují Izraelce, aby si zabrali další území, čímž obnoví zemi zaslíbenou podle jejich doslovného výkladu Bible. Evangelikálové mají tedy zásadní vliv na zahraniční politiku USA.

Kdo je tajemný Q

Takzvaný pan či paní Q dosud důkladně skrývá svou identitu, nicméně z analýz jeho či jejích textů vyšlo najevo, že to budou zřejmě dvě osoby. Metadata v obrázcích uveřejňovanými mysteriózním Q naznačují, že operuje v dvou časových zónách. Q také vyzýval své publikum, takzvané anony, aby s ním spolutvořili. To navodilo společný pocit zasvěcení a zaangažovanosti. Středem jeho zpráv byl Trump a boj proti kabalistickému satanistickému pedofilnímu kultu, který údajně praktikují demokrati a celebrity.

Intenzita, s jakou šli fanoušci Q na Kapitol, byla vytvořena neustálým štengrováním a pobízením v základních heslech tohoto typu: „Vichřice přichází, která smete všechny elity a nastolí spravedlivé vůdce..“ „Američtí patrioti se mohou uchýlit k násilí, aby zachránili svou vlastní zemi.“

Foto: Gage Skidmore, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

QAnon rádoby šaman Jacob Chansley, který byl v popředí útoku na Kapitol.

Američané jsou posedlí konspiracemi

Někteří Američané si dokonce myslí, že Q je J. F. Kennedy, americký prezident, který byl zastřelen v roce 1963. JFK týden před svou smrtí prohlásil: „V této zemi je spiknutí, které chce zotročit každého muže, ženu a dítě v USA. Předtím, než z této vznešené funkce odejdu, jej chci odhalit…“ Co tím myslel, se již nedozvíme. I když fanoušci QAnonu se domnívají, že to je zřejmě nějaký reinkarnovaný Kennedy, který s nimi ze záhrobí komunikuje a pravdivě informuje o tom, co tehdy říci nestihnul. Mimochodem Kennedy byl demokrat. Tedy přesně takový člověk, který se podle teorie QAnonu podílí na samotném spiknutí.

Možná znáte seriál Akta X, ten je celý postaven na konspiracích, které našly svou inspiraci v mnoha reálných událostech, které se odehrály v celém USA. Ostatně nedávno při slyšení v americkém kongresu začali někteří oficiální představitelé tvrdit, že opravdu skrývali kontakt s mimozemskou civilizací a pitvali mimozemšťany. Kupodivu to nějak časově souviselo s velkou mediální pozorností, kterou si vysloužili Rusové na Ukrajině.

Protože jsou fanoušci QAnonu zapřísáhlí republikáni, tak se snaží nacházet podivné souvislosti mezi úmrtími významných republikánů a přepisovat tím historii. Řada z nich tvrdí, že prezident George Bush starší nezemřel z přirozených příčin, ale byl zastřelen válečným soudem. Ano, to si opravdu myslí. Nemyslete si, že se jedná o nějaké krajní extrémní fanoušky. Když zemřel republikánský politik John McCain v roce 2018, prohlásil guvernér Ohia, že uplynulo asi 24 hodin od toho, co byl John McCain zlikvidován. Netřeba dodávat, že guvernér státu Ohio, byl republikán.

Konspirační trh v USA a v Česku

Dovedete si představit, že by třeba ve Francii nebo Německu někdo vystoupil s něčím podobným? Jedině snad v Česku, kde jsou také lidé, kteří si myslí, že mají právo být mimo realitu, vytvářet si na tom sociální kontakty a obtěžovat s tím své okolí. Například sekta, která neuznává Českou republiku, a místní policisté jen zkontrolují fiktivní značky jejích aut, které si vymyslela a sama zpoplatnila, zapíší si je, a nic se dál neděje. Anebo jakýsi Vidlák publikuje časopis Šifra na základě blouznivých inspirací od kutnohorského léčitele, který se jmenoval podobně, i když pan pseudoléčitel již není, a jeho tělo se nevaporizovalo, jak tvrdil. Žena, která ho pomohla usmrtit, zubní lékařka, dále ordinuje. Pacienty, kteří k ní chodí, její obskurní angažmá, které skončilo smrtí několika lidí, nezajímá. Naopak, někteří z nich v slzách tvrdili, že ji podporují. Tak to je česká varianta toho, mít domnělé právo být mimo.

Tohle má Česko s USA společné. Tuhle formu schízy. Dalo by se říct paranoiu a schízu jako koníčka. To jen tak někde nenajdete. Vy, kteří jste tím postižení, není vám to ani trochu blbé? Vážně se za to ani trochu nestydíte? Není divu, že se QAnon dostal i do českých konspiračních kruhů a řádí tu aktivně v různých variantách a virech. Nebo se mezi některými zdravotníky šířilo, že očkovací vakcíny vyrobené v USA zde vůbec nebyly aplikovány, ale poslány přímo do Evropy do Česka, abychom byli jako druhořadí pokusní králíci testováni. Ano, i tohle jsem opravdu slyšel.

Achillova pata konspirátorů

Může být krásné se dostat do říše snů nebo někam do říše divů, kam se přesunula za zrcadlem malá Alenka. Proto takové propagandisty lidé platí. Chtějí se dostat mimo hranice všedních dnů a šedivé monotónní projevy politiků, vědců a intelektelektuálů jim k tomu žádnou inspiraci nedávají. Problém nastává, když chcete trvale žít ve fiktivní říši jevů, které neexistují. Zákonitě zde musí být ve vašem okolí někdo, kdo za vás tento stav vyrovnává, kdo tento lidově řečeno bordel pravidelně uklízí. A nejedná se jen o vliv konspirátorů, ale také filmů a počítačových her, které kolem sebe šíří mentální balast a fantasmagorický spad a které se zapisují do hlav a duší lidí.

Je to, jako by jste neuznávali existenci odpadkových košů a vše vyhazovali na ulici. Někdo to za vás musí uklízet, i když třeba nechce a jeho život je pak jedna velká otrava kvůli tomu, že vy si chcete neustále letět na obláčku a driftovat cizí vesmíry. Proto je ideální vystavit takové konspirátory a jejich fanoušky syrové realitě a jejich bordel jim obrazně řečeno navézt na jejich zahradu, ať si tvrdě přistanou na zem. Ať si v těch duševních odpadcích sami zůstanou na ocet.

Zásadou je neřešit jejich problémy a důsledky, které jejich blouznění vyvolává pro ně samotné.

Postscriptum:

Mluvit o konspirátorech, nebo nemluvit? Jmenovat je, nebo nejmenovat?

Díky veřejně dostupným antikonspiračním seznamům se řada lidí dostane k webům, o kterých by jinak vůbec netušila a sama si je nehledala. Takový štempl konspirátora či dezinformátora může někomu propůjčit auru chtěného a žádaného. Proto k těmto lidem: upozorňováním na ně jim fanoušky naopak jen přitáhnete.

Takže bojovat s dezinformacemi ano, ale chytře.

Zdroje:

Americké zdroje:

Michael W. Austin, Gregory L. Bock. QAnon, Chaos, and the Cross Christianity and Conspiracy Theories-Wm. B. Eerdmans Publishing.

Robert Guggey. Operation Mindfuck: QAnon and the Cult of Donald Trump.

James Fenwick. The Legacy of the X-Files.

John Aberdeen. Trump, Qanon, Martial Law, and the Dollar-Vazdoo. LLC.

https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/qanon-shaman-stormed-capitol-jan-6-files-paperwork-run-congress-rcna124858

https://www.timesofisrael.com/a-sizeable-us-demographic-many-evangelicals-are-sending-money-and-manpower-to-israel/

České zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sifra-podle-siffera-kutnohorska-sekta-mela-i-casopis-pravdu-psal-jen-konspiracni_2404020500_vtk

Na Seznamu se tématu se věnuje novinářka Kristina Ciroková:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-vudce-vesmirneho-hnuti-vedl-eroticky-privat-skoncilo-to-vrazdou-245653

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-zubarka-obzalovana-z-vrazdy-vudce-kutnohorske-sekty-znovu-ordinuje-243057

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz